25n
25N
25N

Un dia perfecte en l'Albufera en família

Passa un divertit dia explorant el Parc Natural de l’Albufera, un dels tresors naturals més importants a pocs quilòmetres de València

Un dia perfecte en l'Albufera en família
24/04/2019 -

Amb l’arribada del bon temps, cal aprofitar per a eixir i gaudir de les joies naturals que tenim prop de casa, i l’Albufera és un dels llocs més especials que podem visitar a molt poca distància de la ciutat de València. Situada a tan sols 10 quilòmetres, és una zona de fàcil accés en cotxe o inclús en autobús, per a poder desplaçar a tota la família i passar un dia enmig de la natura, aprenent de la fauna i la flora autòctones i, per descomptat, menjant una autèntica paella valenciana.

El seu nom, Albufera, prové de l’àrab, que significa “mar xicotet”, sent un llac d’aigua dolça amb una menuda porció de terra que el separa de la mar. Va ser en 1986 quan es va declarar Parc Natural, incloent-hi no només el lloc, sinó també els arrossars, els boscos, les platges i els pobles del seu voltant. Aquests són alguns dels plans als quals es poden apuntar els més menuts en aquest lloc tan especial.

Rutes i excursions

Hi ha sis itineraris marcats pels quals passejar, als que es pot arribar fàcilment en cotxe i aparcar-ho. Des del pàrquing, podem començar l’Itinerari Històric de la Gola de Pujol, que bordeja el canal. L’itinerari va des del Camí Vell de la Devesa, en paral·lel a la Gola de Pujol, fins a les comportes que comuniquen l’Albufera amb el Mediterrani. És un passeig curt, d’uns 40 minuts i 700 metres aproximadament, ben senyalitzat i amb vistes impressionants.

L’itinerari botànic també és una bona opció per a passejar amb els més menuts. S’endinsa en les dunes, repletes de vegetació densa de matoll i pinar, on es pot aprendre molt sobre la flora autòctona del nostre entorn. Aquest itinerari se situa en la zona sud de la Gola del Pujol, per Pla de la Sanxa, d’uns 800 metres que es recorren en aproximadament 45 minuts.

Si preferiu platja, també hi ha un passeig lúdic per la seua costa, que discorre pel passeig marítim Francisco Lozano, travessant les dunes del Saler. Aquesta ruta et permetrà conéixer les plantes, els animals, com caragols, sargantanes o aus; fins a arribar a la zona de bany en la qual, si el temps ho permet, ens podem donar un capbussó o quedar-nos prenent el sol.

Passeig en barca

Barraques a l’Albufera. Wikipedia.

L’Albufera no seria la mateixa sense els seus famosos passejos en carca, que en moltes ocasions, ofereixen els mateixos pescadors. És la millor manera de gaudir de tot el paisatge, però compte amb els més poregosos, perquè les barques es poden moure molt. Es pot pujar a elles des de El Palmar, o en l’Embarcador de la Gola de Pujol, molt concorregut tant per visitants com pels veïns i treballadors.

Les barques són àmplies i planes, preparades amb coixins en els quals es poden asseure de 5 a 10 persones. Els passejos no són gens cars, des dels 4€ per persona i 2€ per a xiquets. En uns 45 minuts de passeig, t’explicaran tot el que veus al teu voltant, les espècies autòctones, les aus, inclús pots visitar les típiques barraques valencianes. No oblides la protecció solar, que enmig del llac de l’Albufera no hi ha arbres per a posar-nos baix l’ombra!

Audioguies

Un dels serveis que ofereix el Parc Natural de l’Albufera, són les audioguies, en el cas que no puguem contractar una visita guiada amb un expert en la matèria. Tant en text com en so, es pot visitar el parc sencer metres s’aprén sobre la seua història, la seua importància i tota la vida que viu en ell.

Hi ha tres formes d’aconseguir les audioguies: en els Punts d’Informació de l’Albufera, on poden prestar-te dispositius per a reproduir les explicacions; a través del telèfon 961 62 80 62, on pots elegir què vols escoltar, tenint en compte els costes de la telefonada segons l’operador. I la forma més senzilla hui a dia, descarregant els arxius mp3 des d’Internet, amb totes les explicacions i passant-les al mòbil o al nostre reproductor de música, per a poder portar-lo a totes parts i escoltar tot el que vulgues. També es pot descarregar l’audioguia en format pdf, per a millor accessibilitat a les persones amb problemes auditius, o aquelles que ho preferisquen.

Una autèntica paella

Per últim, quina millor manera d’acabar et matí que amb un bon menjar? L’Albufera és el lloc més ideal per a gaudir de la paella valenciana, la de veritat, feta amb productes del mateix entorn natural. Encara que el preu pot ser elevat, els restaurants del poble El Palmar, són coneguts per les seues bones paelles.

També és molt típic de la zona l’all i pebre, així com la paella de marisc o la fideuà, encara que podràs trobar fàcilment restaurants amb cartes més variades. Si tampoc és per als teus, una nevera portàtil amb el teu menjar també és una fantàstica idea, sempre que tinguem cura amb el medi ambient i ho deixem tot com l’hem trobat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + quinze =

museo prehistoria
museo prehistoria