25n
25N
25N

El Pla Resisteix portarà a la província de València 175,5 milions d'euros

Ja són 67 els pobles de la província de València adherits a les ajudes directes del Consell

El Pla Resisteix portarà a la província de València 175,5 milions d'euros
02/02/2021 -

El Pla Resisteix se centra a oferir ajudes complementàries a aquells sectors com el de l’hostaleria i restauració, activitats turístiques, artístiques, parcs d’atraccions i ludoteques, així com als sectors relacionats amb la festa. Concretament aquestes ajudes van gairebé íntegrament al sector de la restauració, ja que representen el 30% de pèrdues del valor afegit i el 59% de la destrucció de l’ocupació, sense contar que gairebé la meitat dels treballadors de l’hostaleria segueixen en ERTO. “Són sectors decisius i necessari per a la nostra prosperitat”, va afegir Puig en la presentació d’aquest pla d’ajudes. Parlant amb el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, remarca que “la Comunitat Valenciana és l’autonomia que més ajudes directes dóna al sector de la restauració de tota Espanya”. No obstant això, el Pla Resisteix també se centra a ajudar als autònoms, a les empreses, a les pimes així com als treballadors en ERTO.

D’aquesta manera, des del moment en què es va obrir el termini perquè els diferents consistoris valencians s’adheriren a aquesta línia d’ajudes per a pal·liar els efectes del coronavirus, decisió que ha de ser votada en els diferents plens municipals, i en menys de 72 hores, ja hi ha un total de 167 municipis de tota la Comunitat Valenciana que s’han adherit a aquest pla de xoc que permetrà pagar a tots els autònoms i microempreses dels sectors més afectats per la pandèmia, un mínim de 2000 euros i 200 euros per cada treballador que tinguen contractat.

Dels 167 municipis, 67 corresponen a la província de València, 46 a la d’Alacant i 54 a la de Castelló, però en els pròxims dies, i a mesura que els òrgans municipals corresponents ho aproven, s’espera que la totalitat d’ajuntaments de la Comunitat Valenciana s’adherisca a aquestes ajudes. D’aquesta manera, dels 380 milions amb els quals compta pressupostats el Pla Resisteix, la província de València rebrà 175,55 milions d’euros, la província d’Alacant 161 milions i Castelló en rebrà 43,3 milions d’euros.

En tot cas, el president Ximo Puig ha avançat que a primers d’aquesta setmana vinent, la primera de febrer, la Generalitat transferirà la seua aportació als ajuntaments que ja ho han sol·licitat, aquesta quantitat serà de quasi 30 milions dels 100 que aportarà el Consell a tots els ajuntaments. Cal recordar que en relació amb el primer bloc d’ajudes de l’ambiciós pla de la hisenda valenciana, baix el titular socialista, Vicent Soler, les Ajudes Parèntesis, dotades amb un total de 160 milions, s’executa entorn de tres eixos i aportacions. Així doncs, la Generalitat aportarà 100 milions d’euros, el 62,5% del total; les diputacions 36 milions, el 22,5%, i els ajuntaments 24 milions, sent l’aportació dels consistoris el 15% de les Ajudes Parèntesis destinades a autònoms i micropimes de fins a 10 treballadors que regula la quantia de fins a 2000 euros fixos sumant la quantitat de 200 euros per cada treballador.

Respecte al segon bloc del pla de xoc, es basa en préstecs de l’Institut Valencià de Finances (IVF) que desglossa dos tipus de préstecs, d’una banda 50 milions d’euros bonificables i altres 50 participatius. Quant als préstecs bonificables són d’entre 15.000 i 750.000 euros i un termini de fins a sis anys i d’aquesta quantitat l’empresa beneficiària només haurà de retornar a l’administració valenciana el 70% del préstec, sent el 30% restant una ajuda directa. En aquest sentit, quant als 50 milions dels préstecs participatius, el Consell fins i tot aquesta estudiant la seua execució, però ja han avançat que són per a empreses amb una situació econòmica molt més complicada i per tant, podran rebre fins a 800.000 euros de l’IVF.

Els autònoms, empreses i treballadors en ERTO també reben un tracte especial en aquest pla d’ajudes, i és que la Generalitat Valenciana ha destinat un total de 105 milions d’euros regulats a través de dos decrets amb els quals aquests sectors, greument afectats per la pandèmia i per les restriccions aplicades, podran rebre una quantia fixa de 600 € per cadascun dels treballadors o autònoms fins a un topall de 12.000 euros amb independència de la mesura de l’empresa. D’aquesta manera, el primer tram d’aquestes ajudes té un import total de 80 milions d’euros arribant a un total de 180.000 beneficiaris. Però, a més per a aquells autònoms que ja van rebre per part de la Seguretat Social una prestació extraordinària el mes de desembre i que no formen part dels sectors de l’hostaleria, el turisme, l’oci o la restauració la Generalitat Valenciana complementés una ajuda extraordinària rebuda per part de l’Estat amb 300 euros addicionals, és a dir 150 € mensuals més. Així, per als treballadors que continuen en ERTO i que actualment obtenen de la Seguretat Social un 70% de la seua base reguladora es veuran bonificats amb una prestació de 300 euros, 150 euros mensuals, sempre que es troben en situació d’ERTO total durant el mes de gener o febrer, “la qual cosa permetrà incloure als afectats per les restriccions del 7 de gener amb una dotació total de 17 milions d’euros”, comenta el titular d’Hisenda, Vicent Soler.


L’oci nocturn, l’artesania i els sectors vinculats a les festes tradicionals no es queden fora d’aquestes ajudes, i per això, l’Executiu valencià ha destinat un total de 8 milions d’euros per a l’oci nocturn i 7 milions per als sectors tradicionals fent que aquest quart bloc tinga un pressupost d’ajudes directes amb un total de 15 milions d’euros.

Cal recordar que del Pla Resisteix no queden exclosos els grans hotels i per això, la primera ajuda que s’ha atorgat de la línia HORECA corresponent als préstecs i a l’ajuda dreta de l’IVF, ha estat per a un conegut hotel de la Marina Baixa, que ha sol·licitat finançament per la màxima quantia permesa en les condicions favorables de l’IVF, 750.000 euros, i per això ha obtingut una ajuda directa de 60.750 euros, el 30%.

Turisme de la Generalitat Valenciana està preparant una línia específica que complementés totes aquestes ajudes per a les grans empreses hoteleres de la Comunitat Valenciana per a pal·liar que els grans hotels valencians s’han quedat fora, només en una línia d’ajudes del pla, aquelles que inclouen les ajudes Parèntesi, aquelles que són gestionades en coordinació amb les Diputacions i els Ajuntaments i que està limitada per a empreses de fins a 10 treballadors, per la qual cosa el màxim que es pot obtenir són 4000 euros i per tant, aquestes ajudes són les úniques centrades en autònoms i microempreses, ja que suposen al voltant del 90% del sector.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × cinc =