25n
25N
25N

El Pla Reacciona de la Diputació destinarà 16 milions a plantar cara al canvi climàtic des dels ajuntaments

Amigó i Gimeno han destacat la necessitat que els consistoris tinguen eines per a impulsar “mesures transformadores”

El Pla Reacciona de la Diputació destinarà 16 milions a plantar cara al canvi climàtic des dels ajuntaments
13/05/2021 -

“La crisi sanitària de la COVID-19 ha desencadenat una social i econòmica, però l’emergència climàtica segueix ací i cal actuar amb mesures transformadores per a fer-li front”. Així ha presentat la vicepresidenta i diputada de Medi Ambient de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, la segona convocatòria del Pla Reacciona 2021, que invertirà 16 milions d’euros a plantar cara al canvi climàtic des de l’administració més pròxima a la ciutadania: els ajuntaments. Una mesura que s’uneix a la incorporació de 32 educadors i educadores ambientals per a fer aquest canvi també des de les llars, segons ha anunciat la diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno.

Ambdues han explicat aquest matí com serà aquesta segona edició del Pla Reacciona, que compta amb novetats, com el desenvolupament en dues fases o les ajudes prepagables. “L’any passat vam veure una molt bon acolliment d’aquestes ajudes, que al final respon a les demandes que ens transmeten els ajuntaments. És clar que no podem atendre totes les necessitats, però cal motivar-los perquè impulsen mesures mediambientals que responguen a la crisi climàtica”, ha valorat Amigó.

Sis plans per a la primera convocatòria

Així, es dividirà en dues fases. La primera convocatòria té sis línies d’actuació que van des de la reducció d’emissions fins a la redacció de projectes de vies de ciclovianants naturals, de plans locals de gestió de residus o la sensibilització mediambiental a través de les aules.

Per a reduir les emissions s’apostarà per un model energètic més eficient i més just amb una subvenció per a l’elaboració de certificacions energètiques d’edificis municipals dotada amb 171.000 euros.

Una vegada aplicades mesures d’estalvi i reduït el consum, cal substituir les energies fòssils per renovables amb l’impuls de l’autoconsum energètic als equipaments municipals amb una inversió d’un milió i mig d’euros. En la baremació d’aquesta subvenció es puntua, entre altres coses, si l’ajuntament ofereix bonificacions fiscals de l’IBI i de l’ICIO per la instal·lació de plaques solars. “És a dir, a més de promoure les renovables estem beneficiant directament a la ciutadania i afavorim que la gent siga la protagonista de la transició energètica”, ha destacat Amigó.

Des de la Delegació de Mobilitat Sostenible es destinen 150.000 euros per a la redacció de projectes de vies de ciclovianants d’interés natural “per a vertebrar el territori i fomentar la mobilitat saludable amb bicicleta o a peu, sobre infraestructures ja existents, però en desús, com és el cas d’antics traçats de ferrocarril, camins històrics, vies pecuàries, sendes o camins en entorns riberencs i de domini públic. En general, la seua filosofia no és construir sinó aprofitar el ja construït per a recuperar la connexió amb la naturalesa, entre persones i entre municipis”, ha explicat Gimeno.

Aquestes ajudes de mobilitat es complementen amb la subvenció per a la redacció de PMUS, dotada amb 650.000 euros. Els PMUS són instruments de participació ciutadana que ordenen les diferents xarxes de mobilitat situant en el centre de la planificació a les persones.

En matèria de residus són molts els reptes als quals les entitats locals han de fer front. Així, es destinaran 300.000 euros a la redacció de Plans Locals de Gestió de Residus, una eina de diagnosi i de participació ciutadana que permetrà als municipis aconseguir els objectius fixats pel Pla Integral de Residus autonòmic.

Per a l’adaptació al canvi climàtic cal valorar el paper protector dels boscos i tindre molt de respecte per l’aigua. Per això, es destinen prop de set milions d’euros per a millorar les xarxes de proveïment d’aigua potable i de sanejament amb un gran ventall d’actuacions: des d’obres de captació i distribució al telecontrol o la digitalització, la reposició de comptadors, la construcció de sistemes de drenatge sostenible, les xarxes separatives o el disseny de filtres verds, ha detallat Amigó.

planta_residuos

Finalment, s’impulsa la implantació del programa 50/50 a les escoles públiques, amb una dotació de 208.000 euros. L’objectiu és sensibilitzar i motivar un canvi d’hàbits, no tan sols en els xiquets i les xiquetes, sinó en les comunitats educatives al complet.

Quant a la segona fase de la convocatòria, la vicepresidenta ha avançat que inclourà quatre ajudes, tres de les quals seran noves: la implantació de les accions dels Plans Locals de Gestió de Residus, l’execució de projectes de vies de ciclovianants i la recuperació d’espais naturals.

Així mateix, una altra de les novetats és que aquestes ajudes són prepagables, la qual cosa significa que el 85% de l’import de l’adjudicació s’abonarà una vegada s’hagen baremat les sol·licituds i publicat l’acord de concessió, mentre que el 15% restant s’abonarà quan es justifique la despesa.

32 educadors i educadores ajudaran a fer el pas des de casa

Durant la presentació del Pla Reacciona 2021, la diputada de Mancomunitats, Dolors Gimeno, ha anunciat que la Diputació de València també destinarà 1 milió d’euros perquè les mancomunitats contracten educadors i educadores ambientals durant un any, en compliment amb el marc normatiu de l’administració.

En aquest sentit, Gimeno ha avançat que “seran claus a ajudar a fer el canvi des de casa, perquè no sols cal reciclar, hi ha accions diàries que realitzem i que tenen un impacte molt important o fins i tot superior i que deixen una gran petjada ecològica”.

S’espera obrir prompte aquesta convocatòria perquè els i les educadores ambientals arriben al més prompte possible a les mancomunitats per a recórrer els municipis de la província.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × cinc =