25n
25N
25N

El Pla d'Infraestructures Socials d'Oltra portarà noves residències a les zones més envellides

La col·laboració interinstitucional entre la Generalitat, les diputacions i els ajuntaments serà clau en aquest Pla d’Infraestructures Socials

El Pla d'Infraestructures Socials d'Oltra portarà noves residències a les zones més envellides
16/10/2020 -

Després de buidar els calaixos d’expedients mai registrats ni executats, traure’ls la pols i descobrir-ne de nous en racons inusuals, quan va entrar el Botànic a governar, fa ara poc més de cinc anys, el sistema de dependència i dels serveis socials valencians començaven a veure la llum al final del túnel, ja que amb Mónica Oltra al capdavant de la conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives es posava el centre d’atenció en les persones més vulnerables. Després de la Renda Valenciana d’Inclusió i tota una sèrie d’ajudes destinades a la millora de la situació de les persones amb diversitat funcional, víctimes de violència de gènere, persones majors, etc., el focus es posa especialment al centre de les persones més vulnerables, ara més que mai, amb la situació de pandèmia que estem vivint amb la COVID-19. D’aquesta manera, la consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra ha anunciat recentment un nou Pla d’Infraestructures Socials amb el qual “s’inclourà tant la construcció de noves infraestructures com la reforma de centres actuals”.

‘Més de 500 milions per construir noves residències i reformar-ne d’altres’

Amb l’objectiu d’aplicar els nous models residencials, fruit d’un intens i profund treball en el sector, i basats en la proximitat i en la creació d’espais xicotets que s’assemblen el màxim possible a una llar, aquest model “s’ha demostrat molt més efectiu en la lluita contra la COVID”, segons Oltra. A més, des de la mateixa conselleria, s’està treballant sobre la base d’un mapa de necessitats i el Pla d’infraestructures Socials tindrà un pressupost de més de 500 milions d’euros. D’aquesta manera, es posa en treball el foment de l’equitat territorial, per tal que tot el món tinga dret als recursos que necessite independentment on visca i a més, amb aquest nou projecte es dura a terme la creació de llocs de treball desenvolupant l’economia de les tres C.

Polítiques Inclusives ha dissenyat un mapa de les infraestructures que són necessàries a la Comunitat Valenciana on s’analitza la demografia tenint en compte el nivell d’envelliment, el nombre de persones amb diversitat funcional, etc. No obstant això, des de 2017, es va començar a treballar conjuntament des de Polítiques Inclusives i la Diputació de València on els municipis cedien a la Generalitat el solar per al centre o l’edifici a reformar, la Diputació edificava o reformava i finament, la conselleria dotava d’equip, tant mobiliari com de personal per tal de posar-lo en funcionament.

‘Dotze centres des de 2017’

Aquest mètode de treball ha aconseguit pel moment dur a terme les primeres accions a una desena de centres i a 2017 es va executar la subvenció de 800.000 euros per a un nou centre amb vint places de malalts mentals així com un centre de dia i d’integració i rehabilitació (CRIS) de 70 places a Carcaixent.

Per altra part, un projecte de Residència per a persones amb diversitat funcional intel·lectual de 36 places a Paterna per un total d’1.599.287 euros, altra Residència per a persones amb diversitat funcional intel·lectual de 40 places a Sueca juntament amb el centre de dia per a persones amb diversitat funcional intel·lectual de 40 places per un total de 2.279.961 euros, així com una Residència de primera acollida per a la infància a Llíria amb el pressupost de 910.478 euros.

Respecte als projectes de Carcaixent, les obres estan finalitzades i el centre està en funcionament des del 15 d’abril de 2019, el centre de Paterna també està finalitzat però falten els últims tràmits. El centre de Sueca està autoritzat des de maig de 2019 i sols es va presentar una fundació local per a la seua gestió, la qual es va posar en funcionament el passat 1 d’octubre. Respecte a la residència de Llíria, l’Ajuntament va estimar que sols hi havia prou fons per a realitzar una primera fase i que caldria una segona amb una inversió semblant.

Durant els exercicis següents, en 2018 i 2019, es va adjudicar un centre de dia de majors amb 25 places a Agullent, on es van destinar entorn de 600.000 euros; un altre a Meliana per a donar cobertura fins a 100 persones i el pressupost de les quals se situava en 3,7 milions d’euros; un altre centre de dia a la Font de la Figuera amb un total de 40 places el cost de les quals augmentava fins a 1,3 milions d’euros; una residència de la tercera edat amb capacitat per a 40 usuaris que, a més, estaria destinat a centre de dia per a 100 persones a Mislata l’obra de les quals es troba en marxa però que la COVID-19 ha retardat l’execució, la qual estava pressupostada per un total de 4,4 milions d’euros; la rehabilitació d’un centre social al qual acudeixen les persones majors de 65 anys que viuen soles a Aras de los Olmos per 177.142 euros; i diverses actuacions a Ademús entre les quals es troben la construcció d’un centre dia de majors de 40 places per 446.607 euros i la rehabilitació d’un edifici municipal les instal·lacions del qual s’utilitzen per a poder fer tallers ocupacionals amb persones amb diversitat funcional per 369.832 euros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − 2 =

Valencia activa
bombers
CCCC
Valencia activa