Un total de 25 investigadors tornen a la Comunitat Valenciana amb el pla de recuperació de talent científic GenT

Guardar

Professional d'un equip d'investigació, en el laboratori
Professional d'un equip d'investigació, en el laboratori

La Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport ha publicat aquest dilluns la resolució provisional del personal beneficiari del pla GenT de recuperació de talent científic, que suposarà la tornada de 25 investigadors i retenir a altres 15 a la Comunitat Valenciana.

Per a aquesta primera convocatòria del programa Generació Talent s'han destinat 4,1 milions d'euros del pressupost 2018, i ja s'han previst 4,8 milions més per a la nova convocatòria al gener de 2019.

L'objectiu del pla GenT és donar suport i atraure personal investigador amb talent per a potenciar el progrés científic, industrial, econòmic i social del territori valencià, després d'anys de govern del PP en els quals, segons Marzà, "molts investigadors valencians van haver d'anar-se, persones formades amb un nivell d'excel·lència acadèmic impressionant i que no van tenir oportunitat de seguir investigant ací, de seguir aportant valor a la societat valenciana i volíem acabar amb aquesta situació", ha sentenciat.

El conseller ha destacat que "invertim en el talent de científics com Belén Franch per a millorar la vida de les valencianes i dels valencians. El resultat d'aquesta primera convocatòria ha sigut magnífic. Comptem amb noms de primer nivell internacional que han optat per tornar a les nostres terres per a contribuir al nostre progrés científic, industrial, econòmic i social", ha valorat.

Els contractes tenen tres objectius: elevar el nivell d'excel·lència investigadora del sistema valencià, afavorir la incorporació de persones investigadores d'elevat prestigi i projecció internacional a les universitats públiques i centres de recerca, i incrementar el volum de fons europeus de recerca.

MODALITATS 1 I 2 DE CONTRACTACIÓ PER A TORNADA DE TALENT

Un total de 25 han sigut seleccionades per a les modalitats de tornada de talent científic. 17 d'elles corresponen a la modalitat 1 de personal investigador doctor d'excel·lència per al desenvolupament de projectes de R+D+i en el territori valencià; i les altres 8 són investigadors de la modalitat 2 de contractes per a doctors i doctores amb experiència internacional.

Investigadors i investigadores de reconeixement internacional i nascuts en poblacions com Corbera, Saix, Benifaió, Castelló de la Plana, València, Novelda o Elx tornen a terres valencianes amb aquesta primera convocatòria del pla GenT.

En ambdues modalitats de tornada de talent, la màxima puntuació l'han obtingut dones científiques i valencianes d'origen. "Totes les persones que han demanat les ajudes en aquestes dues modalitats havien mantingut sempre algun tipus de vincle professional amb el territori valencià, fora perquè estudiaven ací, per l'assistència a seminaris o per la participació en projectes amb equips internacionals, per posar alguns exemples", ha explicat Marzà.

Així, la màxima puntuació de la modalitat 1 ha sigut per a la investigadora Belén Franch, nascuda a Corbera, actualment professora de la Universitat de Maryland, col·laboradora de la NASA, i que a més recentment la va reconéixer amb la Medal of Honor for Early Career Achievement. Franch ha optat per a desenvolupar el seu treball en Ciències Tècniques i Mediambientals a la Universitat de València.

Un altre exemple d'aquesta modalitat és Fernando Tomás, natural de Saix, que actualment exerceix en el laboratori de Zones Àrides i Canvi Global de la URJC i que ha triat el centre de Biociencias i Biotecnologia de la Universitat d'Alacant.

Pel que fa a la modalitat 2, la màxima puntuació l'ha obtingut Maria Moreno, originària de València, professora en la Universitat de Goettingen i que s'incorpora a l'àrea de Ciències Físiques de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), un centre mixt del Consell Superior de Recerques Científiques i de la Universitat de València dedicat a la recerca en Física Nuclear, de Partícules i d'Astropartícules i a les seues aplicacions tant en Física Mèdica com en altres camps de la Ciència i la Tecnologia.

És també el cas de Manuel Francisco Dolz, que va nàixer a Castelló de la Plana i que actualment treballa en el Departament de Ciències de la Computació de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat Carlos III i que s'incorpora a l'àrea de Tecnologies de la Informació i de la Comunicació de l'UJI.

Les persones beneficiades de les ajudes de les modalitats 1 i 2 de tornada de talent tenen fins al 18 de desembre per a acceptar o renunciar als contractes mitjançant el pla GenT. Els qui accepten s'incorporaran als seus equips científics valencians a partir de l'1 de gener.

Respecte a les característiques de la modalitat 1 de contractes per a personal investigador doctor d'excel·lència per al desenvolupament de projectes de R+D+i en el territori valencià, es tracta de doctors i doctores amb experiència contrastada en centres de prestigi internacional. L'ajuda està fixada en 4 anys, prorrogables altres 2 anys, i és d'un màxim de 70.000 euros anuals.

A més, cada persona beneficiària disposarà d'una ajuda per part d'Educació de fins a 50.000 euros anuals per a la contractació de personal tècnic associat al projecte, així com per a diverses despeses que es generen del desenvolupament de la recerca.

La modalitat 2 de contractes és per a doctors i doctores amb experiència internacional que estan treballant en centres estrangers de prestigi internacional. Amb l'atracció del seu talent impulsaran la seua carrera investigadora en universitats i centres de recerca valencians. L'ajuda està fixada en 4 anys, prorrogables altres 2, i el contracte serà d'un màxim de 55.000 euros anuals.

Addicionalment, l'investigador o investigadora disposarà d'una ajuda adscrita a finançar diversos conceptes de despeses del grup de recerca de referència en què s'integre, la qual tindrà un límit màxim anual de 25.000 euros i la finançarà Educació.

MODALITATS 3 I 4 DE CONTRACTACIÓ DE RETENCIÓ DE TALENT

En les modalitats 3 i 4 per a retenir talent científic, s'han beneficiat tots els candidats i candidates presentats. Respecte als contractes per a joves doctors i doctores que desenvolupen projectes per al sector empresarial valencià, s'han beneficiat dues persones i dels contractes per a la formació de doctors i doctores en empreses valencianes, s'han beneficiat 15 persones.

Aquests contractes estan dissenyats per a menors de 35 anys que hagen realitzat estades postdoctorals en centres de recerca de prestigi internacional. S'ha afavorit la contractació per part de centres de recerca i universitats valencianes per al desenvolupament d'un projecte de transferència tecnològica en empreses valencianes.

A més, les persones beneficiàries comptaran amb la tutorització de la persona investigadora principal del projecte. La durada de la subvenció serà de dos anys per un màxim de 40.000 euros anuals i el contracte ho cofinançaran l'empresa i el centre de recerca o la universitat implicats en cada cas.

Els contractes per a la formació de doctors en empreses valencianes promouen la contractació per part d'universitats públiques valencianes i dels centres de recerca per a la realització de tesis doctorals vinculades a projectes de recerca industrial o de desenvolupament experimental que es desenvolupen en empreses valencianes.

La durada de la subvenció serà de 4 anys i el contracte per part de les universitats i els centres de recerca valencians serà, com a màxim, de 22.192,80 euros anuals per a cadascuna de les persones beneficiàries. Així mateix, Educació complementa la subvenció per a cada beneficiari amb 2.400 euros com a màxim per a la realització d'estades en entitats de R+D+i, així com d'1.500 euros més per a finançar les despeses de matrícula en l'ensenyament de doctorat en una universitat pública valenciana.

Arxivat a:

Destacats