25n
25N
25N

L'aprovació del Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella impulsa la recuperació d'espai públic

L'aprovació del Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella impulsa la recuperació d'espai públic
27/02/2020 -

«Unificació de criteris, protecció del patrimoni públic i de la trama històrica del centre urbà, i equilibri dotacional són les línies que defineixen el Pla Especial, PEP, de Ciutat Vella». La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà Sostenible, Sandra Gómez, ha definit aquest document que suposa una regulació sobre les actuacions en el Centre Històric. El Ple de l’Ajuntament ha rebut en la sessió de hui l’acord de la Comissió Territorial d’urbanisme del passat 13 de febrer pel qual s’aprova el Pla de manera definitiva. Prèviament al Ple, l’alcalde Joan Ribó ha destacat el control sobre els apartaments turístics que s’està produint en Ciutat Vella.

Gómez ha subratllat que ja en 2015, amb el canvi de Govern, «vam veure la necessitat d’impulsar una nova regulació a Ciutat Vella, atés que hi havia fins a 61 documents que ordenaven aquest entorn protegit; és a dir, que la situació era de caos i de pèrdua progressiva del caràcter residencial del districte en pro d’una creixent terciarització de l’espai». La vicealcaldessa ha valorat la primera decisió adoptada en aquest sentit, «una decisió valenta, que va ser la moratòria en la concessió de llicències per a establiments hotelers en el centre històric, que ja és definitiva en les seues condicions». A més, Gómez ha destacat les pautes que defineixen aquest PEP, com són la recuperació d’espai públic per a dotacions ciutadanes, l’equilibri en l’habilitació de dotacions de proximitat (escoletes infantils, centres de majors, espais culturals…), la regulació de la qualitat paisatgística i l’increment de zones verdes, així com la regulació de la publicitat en entorn BIC (Bé d’Interés Cultural). «I, especialment, la protecció del patrimoni, amb 416 elements més que abans, i de la trama històrica dels barris», ha conclòs.

Abans del Ple, i a preguntes dels periodistes, l’alcalde Joan Ribó ha destacat la tasca que s’està duent al districte “per tal de revitalitzar-lo, promovent el seu dinamisme, alhora que s’aposta per l’estabilitat del veïnat, sense que es perda la seua identitat”. Així, ha valorat positivament que “mentre en altres ciutats el fenomen dels apartaments turístics està saturant alguns barris, a València, en Ciutat Vella, estem aconseguint per primera vegada controlar aquest fenomen reduint el seu impacte negatiu, per la pujada dels preus de lloguer dels habitatges habituals”.

El debat del Ple ha comptat amb la participació d’un membre de la Plataforma veïnal Barri de Penyarroja i una portaveu de la Plataforma plaça Músic López Chávari, els qui han criticat «l’atac permanent del Govern Municipal contra el sòl públic» per les previsions del PEP respecte a aquesta plaça. Tant el Grup Municipal Popular com Ciutadans s’han sumat a les crítiques dels dos col·lectius ciutadans, i han acusat el Govern Municipal d’«incoherent» per «usar un instrument urbanístic per a carregar-se una xicoteta plaça en el cor de la ciutat», en paraules del regidor popular Juan Giner; i «per imposar en lloc de proposar, i incomplir els criteris que defensen els principis del PEP», en paraules del regidor de Ciutadans Narciso Estellés.

Sandra Gómez ha explicat que la definició d’un edifici en la citada plaça data de l’any 2013, en virtut d’una resolució de la Conselleria de Cultura que obliga l’Ajuntament a protegir la trama històrica. «Si des de l’Ajuntament no respectàrem el manteniment de l’edificació en aquesta plaça –ha assegurat la vicealcaldessa- Cultura ens obligaria a rectificar». A més, Gómez ha recordat que l’edifici previst no serà de tipus residencial sinó dotacional.

PAGAMENTS DE FACTURES PENDENTS DE L’EXERCICI ANTERIOR

Durant la reunió plenària també s’ha aprovat la primera modificació de crèdits extraordinaris i suplements de crèdit, així com la primera relació d’expedients de reconeixements extrajudicials de crèdits i obligacions, tots dos corresponents al Pressupost Municipal 2020. Les dues propostes han tirat endavant amb el suport dels vots de l’Equip de Govern. Els grups Popular i Ciutadans s’han abstingut, i Vox ha votat en contra.

El regidor de Vox Vicente Montáñez ha criticat que el muntant de les dues operacions siga per «a pagaments a xarxes clientelistes o quiosquets per raons ideològiques», i el regidor d’Hisenda, Vicente Vilar, ha argumentat que ell «mai mira la ideologia dels qui presenten factures per serveis efectuats». La portaveu popular, María José Catalá, ha acusat l’Ajuntament d’«utilitzar de manera creixent el procediment de les ‘factures en els calaixos’, és a dir, pagaments sense fiscalitzar i al marge del procediment», que ha xifrat en 21 milions corresponents a 2019. Vilar ha contrastat amb els pagaments per aquest sistema efectuats durant el Govern del PP: més de 60 milions de 2011 i 183 milions en 2012; i ha recordat que les factures corresponents al mes de desembre «òbviament han de pagar-se a partir de gener». Per part seua, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, s’ha centrat en el contingut de la destinació del muntant econòmic, i ha assenyalat les manques en matèria d’infraestructures de neteja i cicle integral de l’aigua, per la qual cosa el delegat d’Hisenda ha assenyalat la conveniència que «plantege les seues propostes davant la Delegació corresponent, que no és Hisenda».

Finalment, el Ple ha aprovat el trasllat definitiu del mercat de Vell a la seua nova ubicació a l’avinguda dels Tarongers, iniciativa que ha comptat amb el suport del Govern Municipal i el grup Ciutadans (PP i Vox s’han abstingut en la votació).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − 10 =