caixa popular

'Van començar a cridar-me els distribuïdors perquè Lidl venia una còpia idèntica de ChufaMix quatre vegades més barata'

El jutge ha admés la querella per plagi que Andoni Monforte ha interposat contra Lidl

'Van començar a cridar-me els distribuïdors perquè Lidl venia una còpia idèntica de ChufaMix quatre vegades més barata'
24/04/2018 -

En gener de 2012, Andoni Monforte es va proposar fer alguna cosa gran. ‘La inspiració em va venir a Terol, en el meu poble. Existia una gran demanda per l’orxata natural fora de València. No obstant això, l’orxata solament aguanta cinc dies. Llavors, vaig començar a cercar una fórmula per a fer orxata a casa amb la xufa, que sí que es pot emmagatzemar fins a un any. Casualitats de la vida, la meua parella estava fent un puré de verdures, i el so de la batedora em va fer visualitzar el que seria ChufaMix‘.

‘Vaig dibuixar la idea en un paper, i vaig encarregar, a Holanda, el primer prototip perquè era l’únic lloc on el feien’. Mai oblidaré el dia que em va arribar a casa. M’havia costat una dinerada. Estava molt nerviós, però el vaig provar i vaig veure que funcionava i que, a més, era una bona orxata. Vaig pensar EUREKA! I és que, a voltes, en les idees senzilles es troben les grans idees’.

A partir d’eixe moment, va començar la vertadera aventura per a consolidar-se com un dels millors invents per a elaborar la teua pròpia orxata. No obstant això, Andoni va anar molt més enllà, i va pensar que el ChufaMix també podria servir per a elaborar un altre tipus de llets, com la d’ametla o la d’arròs. I així és com la idea va créixer, i es va convertir en el Vegan Milker, comercialitzat per ChufaMix. Com qualsevol gran idea, Andoni Monforte va investigar si existia alguna cosa semblant en el mercat, i amb l’ajuda d’una agència especialitzada en el registre de la propietat intel·lectual, va aconseguir registrar la seua patent a Espanya. No obstant això, la marxa no va acabar ací, i després de quatre anys d’espera, li van atorgar la patent d’invent a Europa, que li protegeix durant 20 anys, així com altres patents a la Xina, Turquia o als Estats Units, que es troba en tràmit.

Vegan Milker

Així, i amb tot ben lligat, Andoni Monforte es va embolicar la manta al coll i va viatjar per tota Europa a la recerca de clients. ‘Em vaig anar amb la meua caravana a Estocolm, i des d’allí vaig recórrer tots els països europeus, durant tres mesos, a la recerca de clients, com els venedors d’antany. Concertava cites amb aquelles persones interessades, i els feia demostracions del ChufaMix. Vaig aconseguir clients en tota Europa amb molt de treball’.

ChufaMixI a Espanya, no va ser diferent. ‘Vam començar amb màrqueting de guerrilla, a poc a poc, movent-nos pel món ecològic, vegetarià o d’intolerància alimentària perquè era on es trobava els nostres clients potencials, i vam acabar convertint-nos en tot un referent. L’empresa va començar a créixer, les vendes augmentaven any rere any, i vam començar a participar en fires europees de més de 35 països. Hem arribat a 60.000 seguidors en Facebook, i a posicionar el nostre blog com un referent en llets vegetals amb 10.000 visites setmanals’.

‘El plagi de Lidl va provocar que, per primera vegada, l’empresa entrara en pèrdues’

No obstant això, va ser a l’agost de l’any passat, quan la situació tan reeixida de l’empresa va començar a fer-se fallida. ‘Van començar a cridar-me distribuïdors europeus molt enfadats perquè havien vist que els supermercats Lidl venien un producte idèntic al nostre, però quatre vegades més barat. De seguida vaig viatjar a França a comprovar-ho, i allí em vaig trobar amb Ernesto Veggie Drink Maker, una còpia fidedigna del nostre invent. Ens van copiar l’eslògan, els dibuixos de les instruccions… Tot. I, fins i tot, van pagar a bloggers de moda perquè anunciaren que compraren eixe nou producte en lloc de ChufaMix. El van llançar per tots els països europeus, la qual cosa va suposar la cancel·lació de comandes de tots els països, al no poder competir amb el preu tan barat que oferia Lidl, i que, per primera vegada, a la fi de 2017, l’empresa entrara en pèrdues’.

‘Abans d’interposar la querella, vam enviar a Lidl un burofax per a sol·licitar-los que deixaren de comercialitzar el producte. Però ens van contestar que no existia cap còpia’. Ara, el Jutjat d’Instrucció 1 de Montcada ha acceptat a tràmit la querella per plagi contra Lidl Supermercados S.A. (Lidl Espanya) i la divisió de venda per Internet de Lidl Alemanya i Lidl Holanda. Una lluita entre David i Goliat, de la qual encara no hi ha data per al judici a Espanya, però que Andoni Monforte confia que la justícia li done la raó, ja que ‘després de presentar tota la documentació en la querella, el jutge ha entés que sí que hi ha un delicte’.

 


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + nou =

Tardor
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
cultura als barris