Cotorres i conills, els dos animals que invaeixen Godella i gran part de l'Horta Nord

Les dues espècies envaeixen gran part de la comarca encara que, malgrat que l’Ajuntament de Godella tinga controlades les actuacions dels conills de muntanya en els cultius de la localitat, el pla contra la invasió de les cotorres argentines encara està per traçar

Guardar

cotorra-argentina
cotorra-argentina

Dues espècies d'animals molesten, des de principis de juliol, els veïns de la localitat de Godella. Una d'elles és el conill de muntanya, que ha causat danys en els cultius dels llauradors de la localitat. L'altra, catalogada com a "espècie invasora", és la cotorra argentina, que, segons Natalia Garrido, regidora de Medi Ambient, "està acabant amb els nius dels altres ocells i molestant els veïns de Godella; per això, hem de controlar-la".

EL PROBLEMA DELS CONILLS JA TÉ SOLUCIÓ

Les collites de Godella es van veure afectades durant les últimes setmanes de juny per colònies de conills de muntanya, a causa del considerable augment de les poblacions d'aquesta espècie i a la seua gran capacitat d'adaptació en diferents hàbitats. L'ajuntament d'aquest municipi, tan ràpid com va poder, va posar mesures per a acabar amb aquest problema.

Fonts municipals asseguren que, des de l'ajuntament, es van posar "en contacte amb la Conselleria d'Agricultura per a donar l'alerta i demanar instruccions sobre què és el que calia fer". Fonts de l'ajuntament també declaren que "aquest problema encara és lleu a Godella, ja que en altres municipis de voltant, els conills han acabat malgastant una part considerable de les collites".

Sobre aquests animals, l'ajuntament informa que viuen en caus que ells mateixos excaven en terres soltes i talussos molt drenats fàcils de perforar. S'alimenten de nit, un fet que dificulta l'observació directa dels exemplars. Són animals sedentaris que rares vegades s'allunyen grans distàncies de les zones de refugi, per això causen danys en els cultius que existeixen al voltant dels caus.

Des de l'ajuntament s'ha suggerit que, per a evitar que els conills facen els seus propis caus, no s'amunteguen pedres ni restes vegetals que afavorisquen aqueixa foscor que busca el conill. A més, l'ajuntament compta amb dos enginyers agrònoms que assessoren sobre aquest tipus de problemes.

EL PROBLEMA DE LES COTORRES, ENCARA SENSE SOLUCIÓ

La cotorra argentina i la de Kramer, ocells exòtics portats a Espanya i a la resta d'Europa per a la seua comercialització com a mascotes, sobrevolen cada vegada més municipis de l'Horta. Entre ells, el municipi de Godella i voltants, afectant també, amb un impacte menor, els veïns de les localitats de Burjassot i Rocafort.

Aquest ocell, catalogada com a "espècie invasora" als pobles de l'Horta Nord, s'ha assentat a la comarca per a "molestar els veïns" dels municipis i "destrossar els nius d'altres espècies autòctones", segons ha declarat la regidora de Medi Ambient de Godella, Natalia Garrido.

Garrido afirma que, malgrat que aquests tres pobles de l'Horta Nord hagen contactat conjuntament amb la Conselleria de Medi Ambient per a solucionar la problemàtica, "encara no hi ha un protocol concret d'actuació, perquè aquest és un problema relativament nou i és bastant complicat actuar sobre alguna cosa en el que no s'havia actuat amb anterioritat"."Podríem fer un estudi d'avaluació sobre aquesta espècie invasora però preferim rebre primer instruccions per part de la Conselleria abans d'actuar", ha declarat Garrido.

La regidora també ha afirmat que, durant les últimes setmanes, "l'ajuntament ha rebut moltes queixes sobre el tema de les cotorres, ja que el seu cant molesta als veïns del municipi". Garrido també ha informat sobre la ubicació dels nius d'aquests ocells: "Existeix un niu enorme que es troba a Vila-Vella i un altre a l'avinguda Ramón y Cajal; hem llevat els nius i, en dos dies, han tornat a aparéixer". "Encara no trobem una solució però continuarem parlant amb Conselleria per a revertir la situació", ha comunicat la regidora de Medi Ambient de Godella.

Destacats