Plaques solars en els terrats per a l'autoconsum, una idea que comença a agafar forma

Ribó posa damunt de la taula estudiar de quina manera les comunitats de veïns podran instal·lar plaques solars en els terrats per a utilitzar-lo en els serveis comuns.

Guardar

Central fotovoltáica
Central fotovoltáica

"A l'Ajuntament tenim, des de fa temps, la idea de potenciar una línia de treball perquè les comunitats de veïns puguen instal·lar en els terrats un sistema d'energia fotovoltaica per a utilitzar-lo en els serveis comuns". Amb aquestes paraules, l'Alcalde de València, Joan Ribó, anunciava l'impuls que des del Consistori es durà a terme, en aquesta legislatura, amb l'objectiu de fomentar l'autoconsum energètic i construir, així, una ciutat més sostenible.

Per a això, no solament ha bastit llaços amb el vicepresident segon del Consell i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, que es va mostrar favorable a treballar conjuntament per a dur a terme aquesta iniciativa, sinó també amb el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, que ressaltava el decret del 5 d'octubre que "obri la possibilitat d'autoconsum compartit", és a dir, que possibilita que les comunitats de veïns puguen instal·lar "plaques fotovoltaiques que, a més, contribueixen a abocar menys CO2 en l'atmosfera al mateix temps que s'obté un important estalvi econòmic".

València Extra ha parlat amb Carlos Álvarez, professor expert en la matera de la Universitat Politècnica de València (UPV), que s'ha mostrat caut amb la iniciativa. "Tot el que siga instal·lar plaques solars em sembla molt bé, però la regulació d'autoconsum és bastant restrictiva. Està més pensat per a grans empreses". Per això, afig, "tot el que fora en la línia de fer més permissiva aquesta regulació seria perfecte perquè crec que en l'actualitat, donada la situació legal, és complicat".

Un punt de vista que, pel que sembla, també comparteix Ribó, ja que, com ell mateix explicava, "cal realitzar un estudi de les reglamentacions i facilitar, des d'un punt de vista administratiu, els mecanismes per a dur-lo a terme, així com arribar a un acord amb les diferents empreses de subministraments de caràcter fotovoltaic i d'aigua calenta, i també realitzar l'estudi de quin tipus d'ajudes implementar". En definitiva, es tracta d'oferir totes les facilitats per a poder instal·lar plaques fotovoltaiques a les terrasses per a l'autoconsum.

En aquest sentit, el professor Carlos Álvarez sí que ha posat l'accent en els beneficis que suposaria la instal·lació de plaques solars en els terrats. "L'estalvi econòmic és important, ja que una instal·lació d'aquest tipus es podria amortitzar en 3-4 anys. A més, com l'electricitat es generaria al costat d'on es consumeix no faria falta la utilització de xarxes, i el cost seria menor". Així i tot, sí que ha ressaltat la necessitat d'estudiar, també, una solució per a l'emmagatzematge energètic "que podria fer-se a nivell de comunitat perquè l'electricitat es genera quan hi ha sol, però es consumeix quan es consumeix. Per això, un emmagatzematge energètic seria fonamental per a aprofitar més l'energia".

Ha arribat el moment que València seguisca l'exemple d'altres països europeus, com Alemanya on, com explica Carlos Álvarez, "malgrat tindre molt menys sol que nosaltres, tenen deu vegades més potència fotovoltaica instal·lada a les ciutats, a causa de la gran promoció que va haver-hi". I afig que estem en el moment perfecte. "Ha baixat molts els costos, i és el moment de replantejar la situació perquè estem en un escenari molt favorable".

Destacats