caixa popular

Pilar Moncho: 'Veig amb bons ulls la implantació d’una taxa turística que els seus beneficis siguen invertits en les nostres comarques'

‘La marca Valencia Turismo ya es una marca consolidada en el sector turístico’

Pilar Moncho: 'Veig amb bons ulls la implantació d’una taxa turística que els seus beneficis siguen invertits en les nostres comarques'
01/12/2017 -

València s’ha consolidat com un important reclam turístic, i la seua gastronomia també ha ajudat a potenciar la marca de la nostra ciutat. Tot açò, juntament amb el treball realitzat pel Patronat de Turisme, ha aconseguit que la Comunitat Valenciana siga una de les destinacions triades per a gaudir d’unes vacances de qualitat. I per a parlar de turisme que millor manera que fer-ho de la mà de Pilar Moncho, Vicepresidenta del Patronat de Turisme i Diputada de Turisme.

És la gastronomia un pilar fonamental en la promoció de la Comunitat Valenciana com a destinació turística?

Nosaltres treballem la promoció del territori valencià com a destinació turística excel·lent combinant tots els ingredients que ens fan únics, és a dir, la gastronomia, per descomptat, és un argument contundent però no l’únic. Per això estem posant-nos davant del sector turístic amb l’acció estratègica DEL TROS AL PLAT, que ofereix els nostres pobles com a llocs únics en els quals els visitants, i els mateixos ciutadans i ciutadanes, experimenten el living valencià en primera persona. No es tracta només de tastar plats o productes autòctons, sinó de fer-ho en un espai emblemàtic, servit d’una manera molt nostra, amb la nostra llum i el nostre sol, les serres i muntanyes, el nostre patrimoni mil·lenari, inclús les places dels nostres pobles com a aliats de primera.

Parlem d’aquesta iniciativa ‘Del Tros al Plat’. Quin és l’esperit d’aquesta acció?

El nom utilitzat en aquest ambiciós programa fa referència a la necessària vinculació entre el territori on es conrea el producte alimentari (el tros) i el nus de coneixement que es posa en mans de les capacitats dels cuiners (el plat). Com déiem abans, la cuina és un dels principals reclams dels nostres visitants, i la nostra responsabilitat és cuidar-la des de l’inici, valorant als productors i generant cadenes de valor que puguen generar riquesa en la nostra societat.

Per a dur endavant aquest programa hem vinculat el Patronat de Turisme de València amb el màxim nombre d’agents interessats: Conselleria d’Agricultura, Agència Valenciana del Turisme, Fundació Turismo Valencia, sindicats agraris, cooperatives agràries valencianes i confraries de pescadors, Mercavalencia i regidores de Comerç i Agricultura de més de 20 ciutats, mercats municipals i associacions com Menjar i viure i l’Associació de cuiners i cuineres de València, així com empreses de distribució i serveis o de productes artesans.

Amb aquest esforç col·laboratiu, aconseguim a més valorar davant el món –fires internacionals i estatals- les capacitats dels nostres productes i el seu potencial culinari, mostrant un relat turístic únic.

Per què és tan important potenciar els productes de proximitat i, per consegüent, l’horta valenciana?

València és una terra que ha proveït d’aliments de primer ordre al llarg de tota la seua història, gràcies en gran part a la mateixa orografia del nostre sòl i al clima temperat que permet monocultius en grans extensions, com arròs, raïm, taronja, morera, etc. Eixa capacitat productora també ens hi ha permés històricament una activitat comercialitzadora que ens ha connectat amb la resta del món i han convertit el rebost valencià en un indret que permet cuinar plats d’una riquesa altíssima sense eixir del territori.

Per a nosaltres és molt important traslladar a tots els ciutadans i ciutadanes la garantia i qualitat que ofereixen els productes conreats a les nostres hortes, i també aquells que provenen del nostre mar. Són productes excel·lents a l’abast de tothom.

Quina opinió tens sobre la taxa turística? És aquesta mesura una bona opció?

La millor opció, sense dubte, és aconseguir que les nostres ciutats i els nostres pobles siguen llocs idonis per als seus veïns i veïnes, perquè serà el millor símptoma que estem fent bé les coses i la millor condició per a fer atractiu el nostre territori als visitants.

És ben palés que mantenir una ciutat neta i en condicions excel·lents recau sempre en els ciutadans i crec que és hora d’ampliar la responsabilitat a totes les persones que en gaudeixen d’ella. Per això, veig amb bons ulls la implantació d’una taxa que siga municipalista i finalista, és a dir, que els seus beneficis siguen invertits en les nostres comarques.

Crec que és el moment de parlar sobre com deuríem implantar-la i recaptar-la, dialogant amb tots els agents i fent veure que és una mesura que, de segur, beneficiarà a tots. De fet, en aquells llocs de l’Estat espanyol on està implantada, amb exemples clars com Barcelona o Mallorca, només reporta guanys i beneficis i estic convençuda que els turistes no deixen de visitar un lloc per l’abonament d’una quantitat mínima, perquè parlem de màxims d’un euro o dos, pel seu allotjament.

És necessari engegar el camí per a poder consolidar-nos i donar un servei excel·lent.

En tot cas, aquesta és la meua opinió. La decisió està en mans dels nostres representants a les Corts que, al capdavall, són la veu del poble.

Per últim, com ha canviat la marca de València per a atraure el turisme?

La marca València Turisme ja és una marca consolidada en el sector turístic. Va ser el nostre primer objectiu per tal d’erradicar qualsevol reminiscència a etapes anteriors marcades per la corrupció i les males pràctiques. València havia de passar pàgina i mirar cap avant. La nostra presència en fires, encontres, salons, jornades i altres esdeveniments turístics està donant-nos un feedback molt positiu. Estem contents i satisfets però encara queda molt de camí per a travessar. I això anem a fer, seguir treballant de valent pel nostre territori, pels nostres pobles i per tots els valencians i valencianes.

Etiquetes


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + onze =

Tardor
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
cultura als barris