25n
25N
25N

Les peces per encaixar en el nou Botànic

L’entrada d’UP-EUPV al govern valencià podria respondre’s amb la campanya de la formació d’obrir noves conselleries

Les peces per encaixar en el nou Botànic
15/05/2019 -

Demà es constitueixen les Corts Valencianes i arranca la X Legislatura de la democràcia en la Comunitat. Ahir, en una sala molt pròxima a l’hemicicle, es van donar les primeres pinzellades del que ocorrerà les pròximes setmanes; els líders de PSPV, Compromís i UP-EUPV es reunien i anunciaven el seu primer acord com ‘Botànic II’.

Tant Ximo Puig com Mònica Oltra i Rubén Martínez Dalmau es van mostrar satisfets amb la reunió, especialment l’últim, que la va resumir com “enormement satisfactòria”. Oltra va deixar clar, no obstant això, que donat el context de campanya per a les Eleccions Municipals i Autonòmiques, el calendari ‘oficial’ de negociacions començaria en dues setmanes, és a dir, una vegada coneguts els resultats del 26M.

Així, encara que encara queden setmanes per a conéixer al detall el nou govern valencià, sí que s’han apuntat algunes qüestions. Tots donen per descomptat que la presidència i vicepresidència repetiran amb Puig i Oltra com a caps visibles de la Generalitat. Alguna cosa que el socialista ja va deixar entreveure el mateix dilluns després de les eleccions del 28A, que va assegurar esperar que Oltra fóra la seua vicepresidenta però que “depén de Compromís”.

La gran diferència d’aquest nou govern per formar respecte a l’anterior és la presència d’UP-EUPV. Encara que la formació habitada ha baixat la seua representació respecte a 2015, a diferència de llavors sí que vol ser una “part activa” del nou ‘Botànic II’. Cal buscar, llavors, l’encaix de la nova formació en un govern ja consolidat.

Actualment -en funcions ara-, el repartiment de conselleries està igualat; quatre per al PSPV, quatre per a Compromís i una el titular de la qual és independent sense vinculació amb cap dels dos partits. Els també quatre escons extra dels socialistes li ‘van convalidar’ amb el President. Ara, no obstant això, el PSPV avantatja en 10 escons a Compromís i, a més, entra UP-EUPV amb huit.

Cultura y Feminismes

Part de la campanya de la formació de Dalmau era, precisament, crear dues conselleries noves que ara, en les negociacions, poden ser protagonistes. Es tracta d”extraure’ Cultura perquè tinga una cartera pròpia i crear des de zero una Conselleria de Feminismes i LGTBI. Així, es passaria de huit a nou o deu carteres valencianes.

També està per aclarir si Vicent Soler es mantindrà al capdavant de la Conselleria d’Hisenda o si passarà a les mans de Compromís, una cartera que a la formació li interessa en tant per a continuar la seua activitat contra l’infrafinançament valencià. També des d’UP-EUPV, a més de la creació d’aqueixes dues noves, han parlat de l’interés per la Conselleria de Medi Ambient.

Amb tot, el PSPV de Puig té la posició més forta amb els seus 27 escons. Encara que respecte a l’anterior pacte amb Compromís haurien de correspondre-li més carteres, amb la suma d’UP-EUPV la regla de tres ‘es trenca’. Amb les mateixes relacions de proporcionalitat però amb la nova inclusió, el repartiment seria de cinc per a PSPV, quatre per a Compromís i dos per a UP-EUPV, és a dir, 11 conselleries.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 4 =

museo prehistoria