L'Ajuntament de València facilitarà amb pictogrames l'accessibilitat cognitiva de les persones amb trastorn de l'espectre autista (tea)

El Ple aprova també iniciatives en favor de les persones migrants, l'accessibilitat universal i el xicotet comerç, i condemna l'atemptat en el centre de menors d’Hortaleza

Guardar

pleno
pleno

L'Ajuntament de València s'ha compromès a treballar, des de la Comissió Permanent sobre Accessibilitat, per implementar progressivament en tots els espais municipals, edificis i espais públics de tota mena, així com en la senyalització viària, pictogrames que faciliten l'accessibilitat cognitiva de totes les persones amb algun trastorn de l'espectre autista (TEA). L'abstenció de VOX, d'altra banda, ha impedit la unanimitat en una moció de condemna de l'atemptat en un centre de menors d'Hortaleza (Madrid) i en una altra presentada pel Govern del Rialto sobre els drets humans i de les persones migrants En la proposta de la regidora Isabel Lozano sobre les persones amb TEA, presentada amb caràcter alternatiu a la moció del regidor de VOX, José Gosálbez Payá, el Ple ha acordat incorporar a la web municipal, eines informàtiques que faciliten al personal municipal i a la ciutadania la conversió de text a pictogrames.

L'Ajuntament facilitarà una base estandarditzada de pictogrames descarregable que puga ser utilitzada per qualsevol institució, entitat, comerç o empresa de la ciutat de València. Paral·lelament, desenvoluparà una campanya d'informació i sensibilització als comerços perquè incorporen aqueixos pictogrames i que contemple altres iniciatives en les quals puguen participar activament les persones amb discapacitat intel·lectual i TEA.

En el debat d'esta moció, el regidor de Ciutadans, Javier Copoví, ha criticat la terminologia que apareixiaen el text de la moció inicial i ha demandat «celeritat en el compliment dels drets de les persones amb discapacitat» i plantejat una proposta alternativa per a la instal·lació immediata de pictogrames en la zona centre.

Per part seua, Laura Torrado, regidora del Grup Municipal Popular, ha presentat una esmena a la moció de Gosálbez «perquè totes les administracions duguen a terme accions», alhora que ha demanat a l'equip de govern que «es pose en marxa ràpidament»

Finalment s'ha aprovat la moció alternativa, que recull i contextualitza la de Vox i incorpora l'esmena del Grup Municipal del Partit Popular. «Volem definir el marc d'actuació i és fonamental que les associacions i entitats implicades participen”, ha assenyalat Isabel Lozano.

ACCESSIBILITAT UNIVERSAL

La regidoria de Servicis Socials, Isabel Lozano, traslladarà el projecte «Normal», inspirat en un llibre del mateix títol, i la proposta d'organització d'una «Trobada per la inclusió» al Consell Municipal de Persones amb Discapacitat, una vegada siga constituït este òrgan, per al seu estudi i possible inclusió dins del programa municipal de sensibilització escolar sobre discapacitat. Esta decisió és conseqüència de l'aprovació en el Ple de l'Ajuntament d'una proposta alternativa presentada per la regidora Isabel Lozano a la moció sobre «Sensibilització a l’accessibilitat universal en la infància», portada al Ple pels integrants del Grup Municipal Ciutadans, Fernando Giner i Javier Copoví.

Tant els proponents de la moció inicial com de la proposta alternativa han estat d'acord que l'accessibilitat és un dret i en la necessitat de «afavorir la inclusió i l'acceptació de la discapacitat i diversitat com una cosa normal», tal com es reflecteix en el llibre de Leonor Bauza, que planteja els objectius d'aconseguir «ampliar la mirada i prendre consciència de la diversitat de capacitats, millorar la percepció cap a les persones amb capacitats diferents i normalitzar la discapacitat i potenciar la inclusió».

La regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha expressat la seua satisfacció per l'aprovació unànime d'esta proposta alternativa i ha reiterat la intenció d'incloure-la dins del Programa Municipal de Sensibilització Educativa.

PERSONES MIGRADES

Amb anterioritat, el Ple de desembre ha aprovat una moció presentada per la regidora Maite Ibáñez, en representació de l'equip de govern, amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans i el de les Persones Migrants. Només els dos representants de VOX s'han abstingut en esta moció en la qual l'Ajuntament de València, a més de ratificar-se en el suport i compliment de la Declaració Universal dels Drets Humans «mitjançant polítiques públiques destinades a promoure, protegir i garantir el seu desenvolupament», acorda «desenvolupar i implementar polítiques municipals respecte a les persones migrades, basades en una perspectiva d'igualtat de drets, d'inclusió i de convivència». En un altre apartat se compromet a «activar projectes que milloren la gestió i donen resposta a les necessitats bàsiques de les persones migrants».

També s'insta a les administracions públiques a complir el Pacte Mundial «per a dur a terme una migració segura, ordenada i regular», i s'acorda «activar mesures i projectes de sensibilització que permeten establir una convivència lliure de prejudicis xenòfobs que vulneren els drets de les persones migrants».

Després que tant Ciutadans com el Grup Municipal Popular hagen anunciat el seu vot a favor de «proporcionar una vida digna a les persones migrades» i el seu «compromís amb la defensa dels drets humans, sense matisos», Maite Ibáñez ha criticat la postura de VOX, «un partit que amb estes postures prefereix tindre un focus mediàtic absurd i superficial».

CONDEMNA DE L'ATEMPTAT DE HORTALEZA

La regidora d'Igualtat, Lucía Beamud, ha lamentat que no haja pogut ser aprovada com a declaració institucional i unànime, a causa de l'abstenció de VOX, al qual ha acusat «amagar-se en paraules per a no donar suport a una qüestió irrenunciable» i de «estar fóra de la democràcia i els drets humans», la moció que ha defensat junt ala regidora Maite Ibáñez, del Grup Municipal Socialista, en la qual es condemna l'atemptat terrorista patit pel Centre d'Acolliment de Menors d’Hortaleza, a Madrid.

Esta condemna explícita a un recent fet l'autoria del qual s'investiga, es fa extensiva en la moció aprovada a «totes les expressions d'odi i intolerància dirigides als xiquets, xiquetes i adolescents que es troben en aquesta situació de necessitat en l'Estat Espanyol». L'Ajuntament de València, a més, se solidaritza amb tots els menors i amb tots els treballadors del centre d'Hortaleza i «reconeix la ràpida actuació de les forces i cossos de seguretat, que amb la seua eficàcia han evitat danys personals i materials».

Beamud ha assenyalat que l'ocorregut en el Centre d'Acolliment de Menors en situació d'exclusió «és fruit d'un procés de violència escalonada contra estos menors» i ha afegit que «la protecció de la infància és un dret fonamental que hem de garantir els poders públic». Maite Ibáñez, en la seua intervenció, s'ha referit a «la responsabilitat que tenim de treballar per a desmentir les faules sobre la immigració i combatre el discurs de la por i la xenofòbia».

Per a anunciar la seua negativa a aprovar la moció, el representant de VOX, José Gosálbez, ha argumentat que «no podem donar-la suport perquè tracta com a atemptat terrorista el que només és un atac, que cal condemnar». Per contra, Javier Copoví, de Ciutadans, ha anunciat el vot favorable del seu grup i ha afirmat que «no hem d'oblidar que són xiquets, xiquetes i adolescents que estan solos i moltes vegades no entenen el nostre idioma», alhora que ha rebutjat «qualsevol incitació a l'odi i la violència». Idèntic rebuig ha manifestat la representant del Grup Municipal Popular, María José Ferrer, que ha ressaltat que «el racisme no té cabuda en una societat democràticament sana».

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL XICOTET COMERÇ

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat una declaració institucional per a crear el Dia Mundial del Xicotet Comerç amb la finalitat de destacar, entre altres aspectes, “la seua aposta per la sostenibilitat, pel consum responsable, per a preservar el territori i, en definitiva, perquè comprar en el xicotet comerç és vetlar pel nostre medi ambient”. Es tracta d'una iniciativa impulsada per CONFECOMERÇ CV, la patronal del comerç minorista. La declaració institucional incideix en el “valor afegit que aporten els xicotets comerços a l'entorn de la nostra ciutat”, així com e “la seua influència en l'entorn i en el benestar social de les persones, creant ocupació estable i de qualitat que fa que la riquesa es queda a la nostra ciutat”.

Es recorda en la declaració que “el 67,2% de les activitats empresarials de la ciutat de València estan relacionades amb el comerç i els servicis, una dada que posa en relleu l'impacte indirecte sobre altres activitats empresarials relacionades amb els xicotets comerços, i un impacte induït sobre l'ocupació en els negocis del conjunt de les activitats empresarials relacionades amb el comerç o l'increment de la renda dels ciutadans”.

Arxivat a:

Destacats