25n
25N
25N

Picassent rep l'informe de la intervenció arqueològica realitzada a l'Ermita

Picassent rep l'informe de la intervenció arqueològica realitzada a l'Ermita
10/10/2019 -

L’informe final sobre els resultats de les prospeccions portades a terme als refugis de l’Ermita ja està a l’Ajuntament. L’arqueòloga encarregada de portar a terme els treballs, Tina Herreros, ha fet entrega de tota la documentació referent a la intervenció arqueològica realitzada a la plaça de l’Ermita amb motiu de l’aparició d’aquests refugis a causa de les obres corresponents de la primera fase de remodelació de la plaça de l’Ermita, plaça Ausiàs March i el seu entorn urbà. L’objectiu d’aquest estudi ha sigut documentar aquestes galeries subterrànies construïdes durant la guerra civil per donar a conéixer l’existència d’aquests vestigis arqueològics així com recopilar tota la informació referent als mateixos per protegir aquests nous elements que ja formen part del patrimoni municipal.

Així, i després d’obtenir el pertinent permís per part de la Conselleria de Cultura, es varen iniciar els treballs per a l’estudi arqueològic d’acord amb la llei 4/1998 del Patrimoni Cultural Valencià, que posa de manifest el valor patrimonial de les construccions civils i militars de la Guerra Civil. Per tant, aquests refugis tenen ja la consideració de Bé de Rellevància Local.

Tal com es reflecteix a l’informe, l’accés als refugis es troba per la part nord i sud de l’esplanada i a través de tres accessos els quals es troben mitjançant diferents intervals d’escales que dibuixen un recorregut en forma de zig-zag que arriben fins a 9 metres de profunditat en el costat sud i a 5,50 metres en el costat nord, respectivament. Una d’aquestes galeries travessa l’esplanada de nord a sud.

L’altura mitjana és de 1,70 metres però, segons s’avança cap a l’interior de les galeries, que presenten diversos trams amb canvis de direcció, s’arriba fins als 1,95 metres. Durant el recorregut s’observa que les parets laterals no són totalment rectes i uniformes i que presenten nombroses curvatures segons s’observa al croquis planimètric adjunt.

Ara, després de l’informe s’està a l’espera que la Direcció General de Patrimoni done el vistiplau a la modificació del projecte inicial de reforma de l’Ermita. Una vegada estiga concedit aquest permís, es podrà continuar amb els treballs de la primera fase de remodelació d’aquest entorn urbà.

Segons ha manifestat l’alcaldessa del municipi, Conxa Garcia, «La paralització de les obres de l’Ermita s’ha vist afectada per la trobada d’aquests refugis de la guerra civil que vénen a descobrir part de la nostra història i que volem fer valdre i en coneixement de tota la ciutadania. La seua singularitat, situació i bona conservació fan d’ells uns elements únics convertint-se així en un recurs patrimonial per a Picassent».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + 15 =