25n
Orgull
Orgull

Els pianistes Sychev i Jordània, guardonats amb un Iturbi que declara desert el primer premi

Els pianistes Sychev i Jordània, guardonats amb un Iturbi que declara desert el primer premi
04/07/2021 -

Els pianistes Alexey Sychev, Salome Jordània i Ryutaro Suzuki han sigut guardonats amb el segon i el tercer Premi Iturbi 2021 Concurs Internacional de Piano de València, aquest últim ‘ex aequo’ amb Ryutaro Suzuki. El jurat ha declarat desert el primer premi.

Així s’ha donat a conéixer en la gala celebrada aquest passat dissabte en el Teatre Principal, que ha estat presentada pel periodista Martín Llade. El jurat d’aquesta 21a edició, presidit per Joaquín Achúcarro i format per Catherine D’Argoubet, Ana Guijarro, Jorge Luis Prats, Menahem Pressler, Didier Schnorhk, Josu de Solaun, Paolo Pinamonti i Barrett Wissman, ha decidit no atorgar el primer premi, un resultat que ja es va donar en els anys 1982 i 1992, encara que ha constatat “la qualitat artística brindada pels participants fase rere fase”.

La fallada posa de manifest l'”alt nivell d’exigència i excel·lència” que demanda el Premi Iturbi, un concurs biennal “de referència en el món pianístic”, ha destacat la Diputació de València en un comunicat.

Els premis en aquesta edició “especial” han experimentat un augment del 70 per cent respecte al certamen precedent. En total, s’han destinat un total de 89.000 euros en metàl·lic als diferents guanyadors. No obstant això, el primer premi, que estava dotat amb 30.000 euros i que li hauria reportat al guanyador un enregistrament d’un disc amb IBS Classical, una gira de concerts i un contracte de management d’IMG Artists, no ha tingut destinatari.

El pianista rus Alexey Sychev ha guanyat el segon premi amb 20.000 euros i el tercer ha sigut ‘ex aequo’ per a la georgiana Salome Jordània i el japonés Ryutaro Suzuki. Aquest guardó comporta un premi de 10.000 euros, així com una gira de concerts per Espanya i l’estranger.

Els finalistes Andrei Ivanou (Bielorússia), Airi Katada (el Japó) i Zifan Ye (la Xina) han rebut 5.000 euros. A més, l’intèrpret xinés va recollir els 3.000 euros del premi al millor finalista que aportava l’Ajuntament de València.

Els diferents premis especials tenen assignats 2.000 euros i Salome Jordània ha guanyat tres d’ells per la seua millor interpretació: el de l’Ajuntament de València per una peça de Chopin, el de la Societat Filharmònica de València per una sonata de Mozart i el de Polimúsica, dotat amb 1.000 euros, per ‘Imatges’, obra encarregada a Óscar Colomina per a la celebració del 40 aniversari del Premi Iturbi.

Altres guardons dotats amb 2.000 euros han sigut el premi de la Diputació de València al millor intèrpret de música espanyola que va guanyar Antonii Baryshevskyi (Ucraïna); el Kawai, per la interpretació d’un concert de Beethoven va ser per a Ryutaro Suzuki (el Japó); i el de Clement Pianos al millor concursant triat pel públic se’l va emportar el rus Alexey Sychev. Així mateix, l’Institut Valencià de Cultura ha assignat 5.000 euros a una gira de concerts per la Comunitat Valenciana per als tres primers premis.

EDICIÓ “HISTÒRICA”

La diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, ha destacat aquesta edició “històrica” en el 40 aniversari del Premi Iturbi, “al qual volem situar entre els millors del món”.

Segons ha expressat, a això “han contribuït els pianistes, la direcció i el lideratge d’Achúcarro i la comissió artística amb Óscar Oliver, Josu de Solaun, Carles Marín i Emma Jiménez, les dotacions, la solvència i el prestigi del jurat o les exigents bases del concurs”. “Hem creat un gran equip i continuem treballant per a millorar i impulsar aquest projecte que posa a València en el panorama musical internacional”, ha afirmat.

Per part seua, el director artístic del concurs ha assegurat que s’ha posat el llistó “altíssim, però el jurat considera que en aquesta nova etapa això ha de ser un segell distintiu del Premi Iturbi”. Achúcarro, el concertista basc, que va recaptar fons en una gira amb José Iturbi per als damnificats per la riuada de València en 1957, ha valorat que els concerts oferits per “magnífics” artistes “han ratllat a gran altura” i ha considerat “un èxit la qualitat exhibida que s’inscrigueren al concurs 178 pianistes de 41 països en una edició marcada per la Covid-19 i la coincidència amb altres cinc prestigiosos concursos”.

“POTENCIAR CARRERES ARTÍSTIQUES”

Per part seua, el coordinador i assessor Óscar Oliver ha realitzat una avaluació “molt positiva” d’aquesta edició especial, que “s’analitzarà més detingudament en els pròxims dies per a optimitzar aspectes i consolidar el positiu del concurs”.

Oliver ha posat en relleu “la magnífica oportunitat que suposa el Premi Iturbi per als pianistes, als quals obri moltes portes en auditoris i programació per a fer un salt qualitatiu i potenciar les seues carreres artístiques” i ha apuntat “el neguit i incerteses patides en mesos passats”. “Encara que la pandèmia i la competència semblaven obstacles insalvables, no ho han sigut”, ha destacat.

El Premi Iturbi forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reuneix concursos de països dels cinc continents, entre els quals es troben les competicions internacionals de música “més prestigioses de tot el món”. El Concurs Internacional de Piano de València és membre de la Fundació Alink-Argerich, que reuneix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 + 16 =