Persones amb diversitat funcional reclamen estratègies adequades contra "el gran mal" de la societat

Guardar

El Comité d'Entitats Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) de la Comunitat Valenciana reclama l'impuls d'estratègies adequades que servisquen per a mitigar "el gran mal de l'aïllament social que devasta a les persones amb discapacitat".

L'entitat se suma així al manifest que el CERMI Estatal i la Fundació CERMI Dones llancen pel Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat d'aquest dimarts, 3 de desembre.

Sota el lema de 2019, 'SOS soledat, jo també conte', alerta que "la soledat no desitjada és una de les xacres de les societats anomenades a si mateixes avançades. Les dones i homes amb discapacitat s'enfronten en el seu dia a dia a situacions d'aïllament social, de separació de la vida en comunitat, que provoquen majors dosis de soledat forçosa".

La falta d'accessibilitat d'entorns, productes i serveis, la impossibilitat o la dificultat extrema d'exercir els drets fonamentals, la inactivitat obligada o l'absència estesa de suports per a una autonomia personal efectiva són les situacions contra les quals tracta de lluitar l'organització.

També residir en mitjans amb escassetat de recursos per la deficient i la distribució no equitativa o la pervivència en l'imaginari social d'actituds reticents i negatives sobre el valor de les persones amb discapacitat. Aquestes són algunes de les causes que produeixen i agreugen les situacions de soledat no estimada entre les persones amb discapacitat.

En aquest context, el CERMI recorda que els majors són els qui pateixen major risc de viure soledat, al costat dels xiquets que són víctimes de violència, les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament o amb problemes de salut mental, discapacitats sobrevingudes en la vida adulta o en l'edat avançada, i en general, les que tenen amb grans necessitats de suports.

Factors com l'edat, el tipus de discapacitat, la procedència o el lloc de residència provoquen més soledat. Tot això "es multiplica" si es tracta de dones amb discapacitat, adverteix la plataforma en un comunicat.

ROSTRE DE DONA

De fet, segons estudis sociològics, més d'un 20% de les persones amb discapacitat viuen soles i un 38% d'aquestes viuen en soledat no desitjada. El 74% de les persones amb discapacitat que viuen soles són dones, per la qual cosa "la soledat té rostre de dona".

Per a posar fi a aquesta situació, el CERMI reclama complir els mandats de la Convenció Internacional dels Drets de les persones amb Discapacitat, l'eix de la qual és la inclusió i la vida en comunitat. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) també fixen com una de les seues prioritats "no deixar a ningú arrere".

Entre les mesures concretes que planteja destaca la dotació de plena accessibilitat dels entorns, productes i serveis d'interés, començant pels habitatges, perquè no existisquen dificultats afegides de participació social. També demana una estratègia estatal d'inclusió en la comunitat que permeta a les persones institucionalitzades viure segons els seus propis desitjos i preferències, acollint-se a fórmules de vida inclusives en la comunitat.

En aquesta línia, crida a apostar per l'impuls de l'ocupabilitat de les persones amb discapacitat, impulsar mesures de suport a l'autonomia personal, implementar campanyes de presa de consciència per a eliminar estereotips sobre les persones amb discapacitat i comptar amb programes d'acompanyament a famílies de persones amb discapacitat.

Altres propostes són la lluita contra l'assetjament escolar per raó de discapacitat, aprofitar el potencial de les noves tecnologies per a l'acompanyament i apoderament dels majors amb discapacitat, afavorir el voluntariat social de les persones amb discapacitat o crear una estratègia nacional de desenvolupament rural inclusiu.

També millorar la formació dels equips professionals dels serveis públics perquè sàpien detectar situacions de soledat, comptar amb informació accessible sobre els recursos existents per a persones amb situació de soledat i confeccionar estudis que analitzen en profunditat les situacions de soledat.

Destacats