caixa popular

Personal investigador de la UPV i La Fe desenvolupen un sistema amb Smartphone per a mesurar la deformació cranial en lactants

És un treball conjunt de la Universitat Politècnica de València i l’Institut de Recerca Sanitària La Fe, de baix cost i no invasiu

Personal investigador de la UPV i La Fe desenvolupen un sistema amb Smartphone per a mesurar la deformació cranial en lactants
21/06/2017 -

Personal investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV) i l’Institut de Recerca Sanitària La Fe (IIS La Fe) han desenvolupat un nou sistema de baix cost i no invasiu, basat en l’ús de telèfons intel·ligents, per a mesurar la deformació cranial en lactants, des de nounats fins a bebés de 12 mesos. Utilitzant el seu smartphone el personal mèdic podrà saber, en molt pocs passos, el grau de deformació del crani de cada bebé d’una manera totalment objectiva. El treball ha sigut publicat en la revista World Neurosurgery.

La deformació cranial, incloent-hi la plagiocefàlia posicional, braquicefàlia i craneosinostosis, afecta un gran nombre de lactants. Malgrat açò, segons destaquen en aquesta recerca, no existeixen normes establides per a la seua avaluació sistemàtica.

“En general, es mesura manualment utilitzant calibres, però no existeix un consens sobre la idoneïtat d’aquests mesuraments per a representar correctament la deformació. Altres metodologies inclouen fotografia 3D i escàners radiològics, si bé requereixen la sedació del bebé i l’aplicació de radiació ionitzant, així com una alta inversió en equipament”, explica el professor José Luis Lerma, director del Grup de Recerca en Fotogrametria i Làser Escàner (GIFLE) de la UPV.

El sistema desenvolupat pel grup de recerca valencià és totalment innocu per al bebé, combina fotogrametria i modelatge 3D i es basa en l’enregistrament d’un vídeo del crani del lactant amb un smartphone. Del vídeo s’extrau una quantitat de frames determinada i amb ells es genera el model 3D del cap del bebé amb gran precisió.

“A partir d’aqueix model, generem un segon model amb el qual seria el cap ideal d’aqueix bebé, per al que apliquem un nou algorisme. Es comparen tots dos models i es veu si existeix o no deformació i el nivell d’afecció en cada cas, representat d’una manera molt visual mitjançant colors en funció del grau de deformació”, afig Inés Barber García, investigadora també del grup GIFLE-UPV.

“La informació proporcionada per l’anàlisi fotogramétric és essencial per al personal facultatiu, ja que li permet quantificar de forma objectiva el grau de deformitat cranial, planificar les estratègies més adequades de tractament i avaluar els seus propis resultats de forma mesurable, comparable i comunicable. Fins ara, les avaluacions craneométriques quedaven exposades a un alt índex de variabilitat inter i intraobservador, i els sistemes que proporcionen una informació fiable resultaven molt poc accessibles a causa del seu elevat cost o als efectes adversos que impliquen per a cada pacient. L’aplicació de la fotogrametria 3D en les deformitats cranials amb l’ús de telèfons mòbils obri veritablement un nou paradigma en la caracterització d’aquestes malalties”, comenta el doctor Pablo Miranda, neurocirujano pediàtric de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

Així, aquesta solució fotogramétrica 3D proporcionarà en un futur, a qualsevol especialista, una quantitat molt major d’informació que els mesuraments lineals realitzats en la consulta, d’una manera totalment objectiva, afig José Luis Lerma.

El desenvolupament d’aquest nou sistema té com a punt de partida la convocatòria d’ajudes UPV-La Fe, que el seu objectiu és recolzar i impulsar la realització de projectes de recerca/innovació en els quals participen de manera conjunta i coordinada personal científic d’ambdues entitats.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − quinze =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris