25n
25N
25N

Personal investigador del CIPF descobreixen un nou mecanisme que regula la correcta distribució de les neurones en el cervell

Aquest treball suposa un important avanç en el coneixement de la formació de l’escorça cerebral

Personal investigador del CIPF descobreixen un nou mecanisme que regula la correcta distribució de les neurones en el cervell
22/07/2020 -

Un estudi liderat per Pietro Fazzari, investigador cap del Grup de Fisiopatologia dels Circuits Corticals del Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF), en col·laboració amb Ramón Pla, investigador principal de l’Institut d’Investigació en Discapacitats Neurològiques, revela un inesperat mecanisme que determina la formació dels circuits neuronals en l’escorça cerebral. El 22 de juliol es commemora el Dia Mundial del Cervell, promogut per la Federació Mundial de Neurologia.

Les neurones de l’escorça cerebral naixen lluny del lloc que finalment ocupen en el cervell adult. Mentre el cervell es desenvolupa en l’embrió, les neurones es desplacen cap al seu destí final. Alteracions en aquesta migració neuronal poden produir importants malformacions en el cervell i, en concret, es relacionen amb discapacitat intel·lectual en humans.

Per a estudiar aquest procés de migració neuronal, els investigadors van trasplantar neurones en models animals de ratolí (experiments in vivo). A més, es van emprar avançades tècniques d’imatge en temps real in vitro, així com anàlisis matemàtiques i bioinformàtics.

Aquest treball constata amb evidència i claredat com diferents tipus de neurones es localitzen en àrees anteriors, centrals i posteriors de l’escorça cerebral.

Sorprenentment, aquest estudi va demostrar com l’expansió de l’escorça cerebral durant el desenvolupament embrionari determina la distribució d’una mena de neurones conegudes com a “interneuronals inhibitòries”, aquelles que connecten entre si altres neurones i són importants per a coordinar i sincronitzar l’activitat neuronal.

La distribució d’aquestes neurones té un paper fonamental en el correcte funcionament de les diferents àrees cerebrals. Aquests resultats obrin noves vies per a abordar trastorns del neurodesenvolupament com el dèficit d’atenció, l’autisme, l’esquizofrènia i la Síndrome de Rett entre altres malalties.

Els resultats d’aquestes investigacions representen un nou pas cap a la comprensió dels mecanismes que regulen la formació de l’estructura més complexa del cos humà, l’escorça cerebral. Gràcies a aquest estudi “hem avançat en el coneixement de la velocitat de desplaçament de les neurones durant el desenvolupament de l’embrió i les diferents velocitats de les interneuronals determina la seua diferent localització en el cervell”, ha explicat l’investigador del CIPF.

Fazzari ha afegit que “el mecanisme que descobrim va ser totalment inesperat i vincula per primera vegada l’expansió del cervell amb la distribució de les neurones en l’escorça. Aquest estudi mostra el poc que sabem sobre el desenvolupament del cervell i la importància de realitzar una investigació bàsica pura. Només la investigació bàsica pot preparar-nos per al desconegut i permetre’ns respondre amb promptitud i agilitat als nous desafiaments”, ha ressaltat l’investigador.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + 5 =

torrent