Pèrits d'Hisenda creuen que els regals de Catalán sí eren per a Grau: "No es regalen rellotges de 25.000€ a empleats"

Guardar

grau_ep
grau_ep

Diversos pèrits de l'Agència Tributària han relatat aquest dijous en el juí a l'exvicealcalde de València Alfonso Grau i a l'empresari Urbano Catalán que, després de fer un seguiment dels rellotges que presumptament va regalar el propietari del grup Transvia a Grau i que aquest suposadament després va retornar per a fer-se amb uns altres de més valor aportant diners en efectiu, van arribar a la conclusió que efectivament "eren els mateixos". "Són rellotges que no es venen tots els dies, no era buscar una agulla en un paller", han arribat a apuntar.

A més, sobre la línia que ha seguit la defensa de Catalán quant a que les mercantils de l'empresari regalaven habitualment rellotges als seus treballadors en el moment de la seua jubilació, els pèrits han mostrat els seus dubtes: "No se'n van regalant rellotges de 25.000 euros a empleats", ha dit una d'elles.

Així ho han explicat aquests pèrits aquest dijous en la quarta sessió de la vista en la qual es jutja per suborn i blanqueig al que fora número dos de l'exalcaldessa Rita Barberá, que també es troba investigat en el conegut com a cas Imelsa.

Suposadament, Grau va acceptar dos rellotges de luxe de l'empresari, els va canviar per uns altres més cars i va pagar la diferència, la qual cosa constituiria un presumpte blanqueig, mentre que mercantils relacionades amb Urbano Catalán, responsable de Transvia i Viajes Privilege, haurien resultat adjudicatàries d'un total de 16 contractes per un import aproximat de 2,5 milions d'euros entre 2006 i 2015.

La Fiscalia sol·licita per a Grau una pena de sis anys de presó i el pagament d'una multa de 75.000 euros, mentre que per a l'empresari reclama un any de presó per suborn.

El primer a comparéixer aquest dijous ha sigut un assessor fiscal de l'exvicealcalde, qui ha defès que aquest disposava d'un "flux monetari més que suficient" per a poder adquirir aquesta classe de rellotges d'alta gamma i que les rendes que declarava li eren suficients per a afrontar eixes compres.

D'altra banda, ha reconegut que Hisenda va requerir justificació dels mitjans que va emprar Grau per a adquirir els rellotges, però que va ser en efectiu i solament tenien un tiquet. Davant aquesta situació "incòmoda" per a l'aleshores vicealcalde de València, ha argumentat l'assessor fiscal, li va plantejar presentar una declaració complementària pels imports en metàl·lic abonats per Grau pels rellotges.

Per la seua banda, els pèrits de l'Agència Tributària han assenyalat que van requerir informació a la joieria sobre els seus clients i els llibres de registres de factures i IVA amb la intenció de vigilar les adquisicions per imports elevats i si aquestes compres es corresponien amb la renda dels clients. També van comprovar adquisicions de joies per part de societats, atés que "és molt dubtós que es puga emmarcar en l'activitat econòmica d'una empresa".

Així, van comprovar que Grau va comprar aquestes peces mitjançant pagament en efectiu i a través de l'import corresponent a la devolució d'altres rellotges. A continuació, van demanar les factures d'aquestes operacions mitjançant requeriments a l'ex número dos de l'Ajuntament de València i van rebre una "contestació molt parcial", han destacat.

Grau va al·legar que un dels rellotges que va retornar per a fer-se amb un altre de més valor era un regal de Nadal de familiars i, sobre l'altre, va presentar una declaració complementària a Hisenda per a declarar l'efectiu que va emprar. Els pèrits han posat en relleu que el processat "no va aportar en cap moment cap tiquet de cap de les adquisicions" i han explicat que va acabar presentant tres complementàries per a regularitzar els diners utilitzats en diferents operacions, com els més de 12.000 euros que va abonar en efectiu en la compra d'un dels rellotges objecte de sospita i que li va costar més de 25.000 euros.

Sobre aquest tema també s'ha pronunciat l'assessor fiscal de Grau, que ha assenyalat que no van contestar a requeriments d'Hisenda perquè van regularitzar els diners. "El client va pagar i no van tornar a requerir la informació", ha afirmat.

REQUERIMENTS TAMBÉ A TRANSVIA

També han apuntat que es van enviar diversos requeriments a Transvia i Transvia Tours, empreses amb les quals Catalán va adquirir els rellotges, a fi de que justificaren la compra de les peces. "Van acabar presentant també una complementària en no poder o no voler justificar-ho i identificar als destinataris. L'empresa va dir que desconeixia la persona destinatària dels regals que feia. Ho atribuïen a regals segons els usos i costums", han desenvolupat els testimonis.

En qualsevol cas, referent a açò, un d'ells ha dubtat que aquests presents anaren destinats als treballadors de les empreses d'Urbano Catalán. "No se'n van regalant rellotges de 25.000 euros als empleats", ha arribat a dir.

Preguntats pel fet que no coincidira el preu dels rellotges adquirits per Català i els posteriorment retornats per Grau, han indicat que per eixa raó es va fer un seguiment dels propis objectes. "Són rellotges que no es venen tots els dies, no era buscar una agulla en un paller. Arribem a la conclusió que els rellotges retornats per Grau eren els que havia adquirit Catalán", han apuntat.

"ELS INVENTARIS NO TENEN CAP VALOR"

Després dels pèrits d'Hisenda ha arribat el torn dels de les defenses, que han dirigit els seus testificals a plantejar els seus dubtes sobre la veracitat dels inventaris de la joieria en els quals l'Agència Tributària va basar les seues indagacions.

En concret, un economista, assessor d'Urbano Catalán, ha assegurat que eixos inventaris "no tenen cap valor" perquè "és una fulla d'Excel que pot fer qualsevol". També s'ha referit als tiquets aportats per la joieria, sobre els quals ha seguit la mateixa línia, atés que ha sostingut que "es va poder fer en qualsevol moment" i, per aquesta raó, tampoc "té cap valor". "No s'ha fet un treball per a comprovar la realitat d'eixe inventari", ha criticat el testimoni de la defensa de l'empresari.

Destacats