Periodisme de recerca en el marc d'una “democràcia militant”

Les investigacions dels periodistes becats se centraran en temes d’interès per a la societat valenciana i els treballs resultants seran publicats per la Institució Alfons el Magnànim

Guardar

firma-convenio-con-unio-de-periodistes
firma-convenio-con-unio-de-periodistes

El conveni signat entre la Diputació de València i la Unió de Periodistes Valencians representa “el compromís d'una democràcia militant” i impulsarà el periodisme d’investigació amb la convocatòria de 4 beques, batejades en homenatge al desaparegut Josep Torrent, que permetran realitzar un treball “rigorós, reflexiu i amb major capacitat d'indagació” als professionals de la informació, segons ha assenyalat aquest dimarts el president de la Corporació, Jorge Rodríguez.

Rodríguez ha explicat en la presentació als mitjans que aquesta iniciativa, finançada amb 9.000 euros per la Diputació i l'aportació de 3.000 euros per part de la Unió de Periodistes, i en la qual col·labora també la Institució Alfons el Magnànim, “tracta de posar a l'abast de tots les possibilitats d'exercir els drets democràtics” en un context informatiu dominat per la immediatesa.

En aquest sentit, el president ha asseverat que el conveni, que té un any de durada i podrà prorrogar-se dos anys més, arriba en un “moment necessari” per a una Diputació compromesa a “realitzar un major exercici de transparència, alguna cosa que està en l'ADN d'aquesta institució”.

Per la seua banda, el president de la Unió de Periodistes, Sergi Pitarch, ha reconegut que aquesta iniciativa facilitarà als professionals beneficiaris de la beca “eixir de les dinàmiques dels mitjans de comunicació i anar més enllà, sobretot quant a abordar temàtiques que no estan donant-se en els mitjans”.

Pitarch ha desgranat que el jurat de les beques estarà format per 7 professionals de reconegut prestigi, amb diferents sensibilitats periodístiques i un repartiment paritari, i que podran presentar-se periodistes i estudiants d'últim curs de Periodisme.

En paraules del diputat de Cultura, Xavier Rius, l'ens provincial compleix amb una obligació com a institució pública en promoure el periodisme d’investigació, que ha considerat essencial per a “crear una societat crítica i coneixedora, per a formar-se una opinió i ser lliures”.

La vídua de Josep Torrent, Julia Hernandis, ha rescatat una de les frases més pronunciades pel mític periodista valencià, que donarà nom a les beques: “Ser periodista és descobrir tot allò que el poder intenta ocultar”.

 

Conveni a dues bandes

L'objectiu de l'acord que s'ha signat aquest dimarts és la convocatòria de les 4 beques de periodisme de investigació ‘Josep Torrent’, sobre temes d'interès per a la societat valenciana, i l'edició dels treballs resultants, que formaran part del conjunt de llibres del catàleg de la Institució Alfons el Magnànim.

Segons el conveni, que ha entrat en vigor aquest dimarts, la Diputació assumeix les despeses de fotomecànica, fotocomposició, maquetació i correcció ortotipogràfica dels llibres; i l'edició, impressió i enquadernació de la publicació en un termini màxim d'un any mitjançant la impremta provincial de València.

A més a més, l'ens provincial fixarà el nombre d'exemplars del tiratge, el preu de venda al públic i la distribució. Una vegada publicat, cada llibre esmentarà la Unió de Periodistes en els crèdits i la coberta.

El conveni signat amb la Unió de Periodistes Valencians s'inscriu en la competència de l'ens provincial de cooperar en el foment del desenvolupament econòmic i social, establint relacions de col·laboració en els camps de la ciència i la cultura. I, més concretament, a través de la Institució Alfons el Magnànim, de promoure la investigació i difondre la cultura de les Humanitats.

Destacats