Pérez Garijo veu "imprescindible" la coordinació entre administracions en les exhumacions de víctimes del franquisme

Guardar

perez-garijo-castello
perez-garijo-castello

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha reiterat la "prioritat" que representa per a l'àrea que dirigeix exhumar les restes de les víctimes del franquisme de les fosses que encara hi ha per tota la Comunitat i poder donar-los així un enterrament "digne"; i considera "imprescindible" la coordinació entre les diferents administracions perquè aquesta tasca es puga dur a terme "de la millor manera possible".

Així ho ha manifestat després de la reunió que ha mantingut amb la presidenta i el secretari del Grup d'Investigació de la Memòria Històrica de Castelló, Maribel Peris i Juan Luis Porcar, respectivament.

D'altra banda, Pérez Garijo ha anunciat que ja s'està programant el treball que es desenvoluparà durant l'any pròxim en aquesta matèria, que inclourà l'execució dels projectes d'exhumació i reunions periòdiques amb investigadors, experts, personal tècnic i grups d'investigació i associacions memorialistes, motiu pel qual ha considerat "oportú" reunir-se amb el Grup d'Investigació de la Memòria Històrica de Castelló.

Es tracta que "siguen aquelles persones que coneixen bé la matèria els qui marquen les prioritats i així poder avançar en totes les tasques relatives als processos d'exhumació", ha apuntat la consellera, qui ha afegit s'estan marcant en l'agenda les licitacions i volen saber quines són les prioritats.

Maribel Peris ha assenyalat, per part seua, que s'ha avançat "molt" en aquests anys des que es va constituir l'associació en 2004. "Comencem a contactar amb les famílies i, a partir d'ací, eixir del silenci", ha dit.

"Aqueix camí ha fet que a poc a poc sorgira la demanda de recuperar els cossos dels seus familiars i dignificar-los, un procés que ha sigut un recorregut de molt de temps d'actes de Memòria Històrica i de normalització per part de les institucions", ha destacat la presidenta del Grup, qui considera que "ara el cementeri és un espai de convivència".

Per part seua, Juan Luis Porcar ha remarcat que "exhumar a totes les víctimes de la repressió franquista és un compromís que ha plantejat la consellera" i, així mateix, li han traslladat des del Grup les campanyes i els estudis que tenen sobre la Vall dels Caiguts.

VALL DELS CAIGUTS

La consellera també s'ha pronunciat respecte a les sol·licituds de diversos ajuntaments de la Comunitat per a extraure de la Vall dels Caiguts les restes de persones assassinades per la dictadura.

"Pensem que cal organitzar una comissió on estiguen representats tots els governs de totes les autonomies i fer un treball conjunt amb el ministeri competent per a dur a terme els treballs d'exhumació de víctimes", ha proposat.

Segons ha subratllat, estan a l'espera de la formació del Govern central. "Pensem que això s'hauria d'haver fet fa molts anys, però, ja que s'està fent ara, cal fer-ho tot", ha explicat Rosa Pérez Garijo en referència al següent pas després de traure al dictador del mausoleu.

No obstant això, la presidenta del Grup d'Investigació ha afegit que "queda encara molt per fer en matèria de Memòria Democràtica i en qüestions de simbologia" des que s'aprovara la Llei en 2007.

"Encara s'ha de posar en marxa l'Institut de Memòria. Les exhumacions haurien de ser un assumpte d'Estat que a l'hora d'aplicar-se s'hauria d'acudir a les autonomies i els ajuntaments, que són els qui està en contacte directe amb la ciutadania", ha declarat.

PROJECTES EN MARXA

"L'objectiu és exhumar totes les fosses que es puga, encara que sabem que hi ha algunes que presenten moltes dificultats tècniques", ha indicat la consellera, al mateix temps que ha precisat que "cal tindre clar el mapa de fosses, que pràcticament està finalitzat, per a anar prioritzant".

En aquest aspecte, ha recalcat que per a l'equip que dirigeix "és "molt important" també el Banc d'ADN, en el qual s'està treballant des de la conselleria. "Sabem que en genètica s'està avançant moltíssim i, per tant, caldrà tindre recopilat i centralitzat tot el material genètic perquè allò que no es puga ara identificar en uns quants anys facilite la identificació de totes les víctimes", ha afegit.

D'altra banda, ha anunciat que està pendent de reunir-se amb l'Ajuntament de Castelló de la Plana i amb la Diputació de Castelló per a abordar aquestes qüestions i avançar en la coordinació entre administracions.

Respecte a l'entitat amb la qual s'ha reunit, la responsable de l'àrea de Memòria de la Generalitat ha elogiat el treball que realitza, ha destacat que es tracta d'una associació que "ha fet un treball molt important durant molts anys" sobre la qüestió" i ha subratllat que ara les institucions estan "en la mateixa línia".

Arxivat a:

Destacats