25n
25N
25N

Pérez Garijo es marca com a objectiu una Comunitat "sense fosses comunes" i anuncia un Museu de la Memòria

Pérez Garijo es marca com a objectiu una Comunitat "sense fosses comunes" i anuncia un Museu de la Memòria
19/09/2019 -

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, s’ha marcat com a objectiu prioritari per a aquesta legislatura exhumar totes les restes de víctimes i desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme, perquè la Comunitat Valenciana “siga un territori sense fosses comunes”, i també s’impulsarà una ‘Xarxa d’espais de la memòria’ que inclourà un Museu de la Memòria de la Generalitat Valenciana.

Així ho ha avançat en la seua compareixença en Les Corts per a explicar les línies de treball per als pròxims quatre anys, en la qual ha valorat que el camí que va començar en 2015 “no té marxa arrere”.

Pérez Garijo ha dedicat part de la seua intervenció a la nova competència que assumeix Transparència, la política de memòria històrica, i ha destacat l’aposta del Botànic per “no oblidar i reforçar la memòria en les institucions i en la societat, posant especial atenció en la història més recent, curiosament la més perseguida i eliminada”.

“La memòria no obri ferides, les cicatritza. No cap ni la venjança ni el rancor perquè l’objectiu és sempre positiu, de construcció i cohesió”, ha incidit, recordant que València “va ser l’última capital de la II República i des d’Alacant van salpar vaixells i avions de persones que es veien obligades a exiliar-se en els últims dies de la Guerra Civil”, davant el que “el franquisme va realitzar la més crua repressió”. “Qui s’avergonyeix de formar part d’un poble que ha lluitat per la llibertat? Qui és capaç de rebutjar la seua història?”, ha preguntat.

Després d’agrair a la consellera Gabriela Bravo el treball iniciat la passada legislatura en aquest àmbit, ha apuntat que el principal objectiu serà desplegar íntegrament la Llei de memòria democràtica i per a la convivència, desenvolupant l’Institut Valencià de la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques.

Treballarà pel dret a la reparació i reconeixement de les víctimes i s’impulsarà la Xarxa d’espais de la memòria: “Valorarem aquestes ubicacions des del seu valor social i històric, però sumant-li un caràcter cultural capaç de combinar un vessant instructiu i acadèmic alhora que es convertisquen en reclam de persones que vénen a visitar la nostra terra”. El Museu de la Memòria de la Generalitat Valenciana serà centre neuràlgic.

Quant a l’exhumació de restes, ha indicat que l’objectiu és “ambiciós i difícil de realitzar”, però “un país ple de fosses ni té dignitat ni compleix les més bàsiques normes ètiques de la democràcia”. “Vull demanar ací i ara que superem la confrontació sobre la recuperació i reconeixement de les víctimes i desapareguts. Es tracta d’un assumpte d’humanitat”, ha ressaltat.

BANC D’ADN PÚBLIC

També ha avançat que es crearà un banc d’ADN públic perquè tota persona puga trobar als seus familiars desapareguts, amb un treball específic en els casos de bebés robats durant la dictadura. L’objectiu és crear un cens públic de víctimes de la dictadura i la transició.

A més les polítiques de reparació i restauració es combinaran amb la prohibició i retirada de vestigis franquistes (en carrers, places o monuments) i es treballarà en la prevenció i eliminació dels actes públics d’apologia al franquisme i els seus responsables. També s’elaborarà un pla de difusió de la veritat històrica per a fer cicles, cursos i conferències per a investigació i divulgació.

PARTICIPACIÓ I COOPERACIÓ

En l’àrea de Participació Ciutadana, es presentarà un nou projecte de Llei de Participació Ciutadana i fins que puga veure la llum s’aprovaran reglaments per a, per exemple, regular els pressupostos participatius de la Generalitat.

En Transparència, ha avançat canvis en el Portal de Transparència perquè siga “més útil, més accessible i més comprensible”, així com que en els pròxims mesos s’aprovarà un nou Pla d’atenció a la ciutadania 2020-23.

Respecte a la cooperació, ha mostrat el compromís d’arribar a destinar al llarg de la legislatura el 0,4% del pressupost valencià a cooperació al desenvolupament. Així mateix, en l’àrea de Responsabilitat Social s’ha marcat com a objectiu incloure clàusules socials i mediambientals en els processos de contractació de les administracions públiques.

“DEIXEN EN PAu Als MORTS”

Des de l’oposició, el diputat de Vox David García ha sigut especialment crític amb el que ha qualificat de “política de desmemòria” que, al seu judici, s’intenta imposar. “Lamente que no haja començat demanant perdó en nom del Partit Comunista i dels seus socis els socialistes pels crims comesos abans i durant la república”, ha indicat, al·ludint al “colp d’estat del 14 d’abril de 1931”.

Ha remarcat que la memòria és “una cosa personal, mai col·lectiva” i que discutir sobre història no és labor dels polítics” i ha assegurat que no poden donar “lliçons de res”. “Necessiten esplaiar-se en públic, necessiten demanar perdó en nom dels seus avis ideològics, demanen perdó si els queda una mica de vergonya democràtica i deixen en pau als morts”. La socialista Mercedes Caballero ha afirmat que fa “vergonya” el “llenguatge bèl·lic” que s’ha emprat en aquesta sessió.

QUITACIÓ DE L’IVF I IMELSA

Per part seua, Fernando Pastor (PP) ha començat la seua intervenció preguntant a la consellera si “està imputada o no” en el cas Imelsa i ha recalcat que un responsable d’aquesta àrea ha de tindre “solvència i credibilitat”. També ha qüestionat si és “exemple de bon govern” que el president, Ximo Puig, no haja acudit a explicar “la quitació de l’IVF “que afecta una empresa en la qual té interessos” i si ella sap una mica més sobre aqueix tema o no.

Així mateix, ha preguntat també si en el marc de la participació negociarà amb entitats socials les retallades i si no creu que seria “més coherent” en lloc d’anunciar la despesa en museus i altres partides “que poden esperar”, destinar diners als afectats pel temporal a la Vega Baixa.

Jesús Salmerón (Cs) també s’ha referit a la quitació de l’IVF i la falta d’explicacions, mentre Transparència “es tapa els ulls”, ha qüestionat la llei d’incompatibilitats “a la carta” i ha censurat l’actitud de la seua cap de gabinet “que assenyala a les persones que no parlen com ella”. Segons ha dit, espera que siga “millor consellera, més transparent i més diligent del que era en Divalterra”.

En el seu torn de rèplica, la consellera ha respost al diputat de Vox: “No sóc catedràtica, però hi ha una qüestió que no li permet i és que unes eleccions guanyades el 14 d’abril es comparen a un colp d’estat”. També ha criticat que el PP parle de Divalterra i ha assenyalat que en el cas Imelsa “hi havia molts amics i companys seus” imputats però ella no està en la llista.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre + 18 =

CCCC
torrent