25n
Orgull
Orgull

Pérez Garijo ret homenatge a 9 persones de la comarca de la Foia de Bunyol víctimes de l'Holocaust

La consellera de Qualitat Democràtica ha entregat a familiars de les víctimes i representants de les corporacions de Bunyol, Xiva i Macastre els ‘Taulells de la Memòria’

Pérez Garijo ret homenatge a 9 persones de la comarca de la Foia de Bunyol víctimes de l'Holocaust
17/05/2021 -

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica contínua amb el projecte ‘Construint Memòria’, amb l’homenatge a 9 persones de la comarca de la Foia de Bunyol, víctimes de l’Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics. Un acte en el qual han participat la consellera Rosa Pérez Garijo i l’alcaldessa de Bunyol, Jonquera Carrascosa.

La cerimònia, també ha comptat amb la presència de la secretària autonòmica de Qualitat Democràtica, Toñi Serna, i el director general de la matèria, Iñaki Pérez Rico, a més de representants de familiars de les víctimes i de les corporacions municipals de Xiva i Macastre.

Durant l’acte, la consellera ha entregat a representants dels diferents ajuntaments de les localitats de procedència dels 9 homenatjats els ‘Taulells de la Memòria’, corresponents al projecte ‘Construint Memòria’ perquè es col·loquen en un lloc visible d’aquests municipis.

Pérez Garijo ha assenyalat que a través dels ‘Taulells de la Memòria’, amb els noms dels ajusticiats en els camps de concentració i extermini nazis, “volem homenatjar no és només a nou víctimes, sinó a nou persones que van lluitar per la llibertat”.

La consellera de Qualitat Democràtica ha assenyalat que “es tracta de persones que eren antifeixistes i moltes d’elles van pagar amb la seua vida el compromís assumit anys abans de no permetre que la tirania, l’explotació i el terror es feren els amos del món”.

Pérez Garijo ha afirmat que “tenim un deute amb ells; el deute del reconeixement al seu sacrifici i, sobretot, l’obligació de continuar la lluita que ells van sostindre”; perquè “som conscients que les amenaces contra la llibertat estan sempre a l’aguait”.

“Els homenatges com el de hui -ha continuat la consellera- no són exercicis de nostàlgia, sinó la posada en valor d’uns testimoniatges de coherència, fins i tot amb cost de la mateixa vida, que es projecta des del passat fins al present i des del present cap al futur”.

Per part seua, l’alcaldessa de Buñol, Jonquera Carrascosa, ha recollit un dels ‘Taulells de la Memòria’, moment en el qual ha recordat la seua visita al camp de Mauthausen-Gusen acompanyada d’alumnat de la localitat, una data que “ens va marcar i va conscienciar en la necessitat de restaurar la memòria de les víctimes”.

Les persones homenatjades, víctimes de l’horror en el camp de concentració de Mauthausen-Gusen, són Jaime Boldo Zanón, Vicente Carrascosa Carrascosa, Rafael Gálvez Benlliure i Virgili Vallés Mas, veïns de Bunyol; Juan Celda Lahuerta, Joaquín Espinós Broch, José García Fuentes i Vicente Cubedo Casares, veïns de Xiva; i Joaquín Blesa Muñoz, natural de Macastre. Tres d’ells van aconseguir la llibertat després d’anys de calvari, però els altres sis van morir en el camp d’extermini.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × un =