25n
25N
25N

Pérez Garijo: 'El reforçament de la informació i la transparència ha sigut vital durant la pandèmia'

La consellera subratlla en Les Corts: “La Generalitat és la segona millor valorada en transparència de tot l’Estat”

Pérez Garijo: 'El reforçament de la informació i la transparència ha sigut vital durant la pandèmia'
03/07/2020 -

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha comparegut en la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat en Les Corts per a donar compte de les actuacions dutes a terme per la Conselleria de Participació durant la crisi de la COVID-19.

Pérez Garijo ha iniciat la seua compareixença mostrant el seu condol per les víctimes de la COVID-19 i el suport a les persones que estan patint la malaltia. La consellera ha defensat la seua gestió: “hem reaccionat des del primer minut per a fer front comú contra la pandèmia. Les administracions públiques hem de reforçar la confiança en moments crítics, quan més ho necessita la ciutadania. Per a aquesta conselleria, el reforçament de la informació i la transparència ha sigut vital. I, ara com ara, la Generalitat és la segona millor valorada en transparència de tot l’Estat”.

La consellera ha destacat que la pandèmia “ens ha de fer reflexionar; sobre el model de societat, d’economia o de disseny de ciutats que volem. Hem llançat aqueixa qüestió dins del marc del diàleg social per a la recuperació: l’impuls de la responsabilitat social i la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. És el moment no sols d’eixir, si no d’eixir sent millors. Estem en un context propici per a canviar la senda que havíem caminat i recórrer una altra basada en la inclusió, la diversitat, la sostenibilitat, la igualtat i el respecte”.

Pérez Garijo ha detallat en la seua intervenció moltes de les actuacions que s’han desenvolupat en els seus departaments, en matèria de transparència, participació ciutadana, atenció a la ciutadania i cooperació.

Transparència

Pel que respecta a la transparència, Pérez Garijo ha destacat, entre altres accions, l’obertura del Portal de Dades Obertes que publica conjunts de dades diverses, des de les xifres sanitàries -que han rebut fins al moment 14.000 visites-, així com les dels ERTO, EROS, la qualitat de l’aire, estadístiques, etc; o la creació d’un espai en el portal GVAoberta amb recursos d’informació sobre la COVID-19, el qual ha rebut més de 7.000 visites en dues setmanes. La consellera ha remarcat a més que les visites totals en el portal GVAoberta també han incrementat en un 30% (més de 60.000 visites).

A més, Pérez Garijo ha informat sobre l’apartat específic en aquest portal per a accedir a tots els contractes tramitats d’emergència, la publicació de les donacions rebudes, o la declaració d’interés general de les subvencions -400.000 euros- a projectes de transparència d’entitats locals, i de les sol·licituds d’accés a la informació pública relacionada amb la pandèmia.

Atenció a la Ciutadania

A conseqüència de l’alta demanda durant la crisi de la COVID-19, la Conselleria de Participació ha incrementat la plantilla del servei 012 en un 18%; i ha implantat un sistema automatitzat de reconeixement de veu i resposta durant les 24 hores els 7 dies de la setmana, el qual ha permés l’arribada de 550.000 consultes de veu, 10.300 consultes per xat i 38.850 per mail.

El tancament de manera presencial dels PROP ha sigut cobert amb atenció telefònica durant la pandèmia i progressivament han anat obrint-se les oficines, amb l’ampliació d’un sistema automatitzat del gestor d’espera i amb petició de cita prèvia des d’un únic punt.

Participació ciutadana

Respecte a les actuacions de Participació Ciutadana, Pérez Garijo ha recordat les connexions realitzades ‘online’ amb els centres valencians en l’exterior, així com altres iniciatives com són l’adaptació de les metodologies de treball del Pla Vega Renhace, o l’impuls del projecte Alcem-nos – Acord Ciutadà per a la reconstrucció econòmica i social de la Comunitat Valenciana.

També, ha incidit en la celebració de debats ‘online’ sobre la incidència de la pandèmia en la llibertat d’expressió i el dret de la informació; i sobre el paper de la societat civil en la reconstrucció.

Cooperació

La consellera ha explicat que durant la crisi es va convocar el Comité Permanent d’Acció Humanitària de la Comunitat Valenciana -on es van aprovar la concessió d’ajudes per un import de 500.000 euros-, també s’han declarat d’interés general les convocatòries de Cooperació -3,4 milions d’euros- i d’Ajuda Humanitària -2,6 milions d’euros-, s’ha publicat la de subvencions d’Educació Ciutadania Global -3,2 milions d’euros-, i s’han signat convenis d’ajuda humanitària urgent per la pandèmia amb Creu Roja, Farmamundi, Unicef, Unrwa i Acnur.

A més, s’ha ampliat el termini en 4 mesos per a l’execució de projectes de cooperació d’abans de l’estat d’alarma; i el Ple del Consell Valencià de Cooperació va aprovar una declaració institucional per a impulsar polítiques de cooperació per a respondre a les conseqüències de la COVID-19

La consellera ha conclòs la seua intervenció en Les Corts incidint que en les pròximes setmanes s’avançarà en la Llei de Foment de la Responsabilitat Social i en l’aprovació del Reglament de les Clàusules Socials en la contractació, i ha subratllat que ja s’han iniciat les exhumacions de les fosses comunes del franquisme a Castelló, els treballs de disseny del nou Portal de Participació o els passos previs a la realització dels pressupostos participatius autonòmics.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + 8 =

lleida 2020
activem alfafar