25n
25N
25N

Pérez Garijo es marca com a objectiu aconseguir una Comunitat "sense fosses comunes" i anuncia un Museu de la Memòria

Pérez Garijo es marca com a objectiu aconseguir una Comunitat "sense fosses comunes" i anuncia un Museu de la Memòria
19/09/2019 -

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, s’ha marcat com a objectiu prioritari per a aquesta legislatura exhumar totes les restes de víctimes i desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme, perquè la Comunitat Valenciana “siga un territori sense fosses comunes”, i també s’impulsarà una ‘Xarxa d’espais de la memòria’ que inclourà un Museu de la Memòria de la Generalitat Valenciana.

Així ho ha avançat en la seua compareixença en Les Corts per a explicar les línies de treball del seu departament per als pròxims quatre anys, en la qual ha fet valdre que el camí que va començar en 2015 “no té marxa arrere” i “per fi hi ha una política pública de transparència i bon govern en la Generalitat”.

Pérez Garijo ha dedicat part de la seua intervenció a la nova competència que assumeix Transparència, la política de memòria històrica, i ha destacat l’aposta del Botànic per “no oblidar i reforçar la memòria en les institucions i en la societat, posant especial atenció en la història més recent, curiosament la més perseguida i eliminada”.

La memòria no obri ferides, les cicatritza. No cap ni la venjança ni el rancor perquè l’objectiu és sempre positiu, de construcció i cohesió”, ha incidit, recordant que València “va ser l’última capital de la II República i des d’Alacant van salpar vaixells i avions de persones que es veien obligades a exiliar-se en els últims dies de la Guerra Civil”, davant el que “el franquisme va realitzar la més crua repressió”. “Qui s’avergonyeix de formar part d’un poble que ha lluitat per la llibertat? Qui és capaç de rebutjar la seua història?”, ha preguntat.

Després d’agrair a la consellera Gabriela Bravo el treball iniciat la passada legislatura en aquest àmbit, ha apuntat que el principal objectiu serà desplegar íntegrament la Llei de memòria democràtica i per a la convivència, desenvolupant l’Institut Valencià de la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques.

La consellera ha indicat que treballarà pel dret a la reparació i reconeixement de les víctimes i s’impulsarà la ‘”Xarxa d’espais de la memòria’ com a conjunt d’espais vinculats a la memòria democràtica: “Farem valdre aquestes ubicacions des del seu valor social i històric, però a més sumant-li un caràcter cultural capaç de combinar un vessant instructiu i acadèmic alhora que es convertisquen en reclam de persones que vénen a visitar la nostra terra”. El Museu de la Memòria de la Generalitat Valenciana serà centre neuràlgic d’aqueixa nova xarxa.

Quant a l’exhumació de restes de víctimes i desapareguts, ha indicat que l’objectiu és “ambiciós i difícil de realitzar”, però “un país ple de fosses ni té dignitat ni compleix les més bàsiques normes ètiques de la democràcia”. “Vull demanar ací i ara que superem la confrontació sobre la recuperació i reconeixement de les víctimes i desapareguts. Els actes que anys arrere es van cometre van ser deplorables i mereixen una condemna política que, lamentablement, no sempre ha sigut ni unànime ni contundent. “Es tracta d’un assumpte d’humanitat”, ha ressaltat.

BANC D’ADN PÚBLIC

També ha avançat que es crearà un banc d’ADN públic perquè tota persona puga trobar als seus familiars desapareguts, amb un treball específic en referència als casos de bebés robats durant la dictadura. L’objectiu és crear un cens públic de víctimes de la dictadura i la transició.

A més, ha explicat la consellera, les polítiques de reparació i restauració es combinaran amb la prohibició i retirada de vestigis franquistes (en carrers, places o monuments). Treballarem també en la prevenció i eliminació dels actes públics d’apologia al franquisme i els seus responsables.

També ha anunciat un pla de difusió de la veritat històrica, en col·laboració amb associacions, universitats, altres conselleries i administracions, en el qual es facen cicles, cursos i conferències per a investigació i divulgació.

PARTICIPACIÓ I COOPERACIÓ

En l’àrea de Participació Ciutadana, ha anunciat que es presentarà un nou projecte de Llei de Participació Ciutadana i fins que puga veure la llum s’aprovaran reglaments per a, per exemple, regular els pressupostos participatius de la Generalitat.

En Transparència, ha avançat canvis en el Portal de Transparència perquè siga “més útil, més accessible i més comprensible”, així com que en els pròxims mesos s’aprovarà un nou Pla d’atenció a la ciutadania 2020-23.

Respecte a la cooperació, ha mostrat el compromís d’arribar a destinar al llarg de la legislatura el 0,4% del pressupost valencià per a cooperació al desenvolupament. Així mateix, en l’àrea de Responsabilitat Social, s’ha marcat com a objectiu incloure clàusules socials i mediambientals en els processos de contractació de les administracions públiques.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 1 =