25n
25N
25N

Per l'Horta es concentra contra la instal·lació d'una torre elèctrica en l'horta per l'ampliació de la V-21

Per l'Horta es concentra contra la instal·lació d'una torre elèctrica en l'horta per l'ampliació de la V-21
12/07/2020 -

El col·lectiu Per l’Horta s’ha manifestat aquest diumenge per a reclamar el trasllat de la torre elèctrica projectada en la partida de Savoia, en el terme municipal d’Alboraia (València), com a part de l’ampliació de la V-21. Ha exigit la mediació de la Delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, així com una actuació “més decidida” de l’Ajuntament d’Alboraia i la Generalitat Valenciana.

Membres d’aquesta organització, així com els propietaris de cultiu afectat, s’han congregat al voltant de les 11 hores al costat de la torre amb pancartes en les quals han reivindicat que “l’horta és vida’.

Per L’Horta ha denunciat que l'”agressió” a l’horta “continua” amb les obres de l’ampliació de la V-21 iniciades l’octubre de 2018, una “afecció” que, ha advertit, “en un futur pròxim es pot veure agreujada per l’accés nord al Port i la primera plataforma de l’AVE València-Barcelona per mitjà de l’horta”.

Per l’Horta ha explicat que fa pocs dies els va arribar una denúncia per part d’uns propietaris que advertia que la demarcació de carreteres del Ministeri “pretén traslladar una torre elèctrica d’alta tensió pròxima a la V-21 a la part central d’un camp en plena producció”.

En aquest sentit, ha subratllat que els usos de l’horta de València marquen que les torres elèctriques s’han d’instal·lar a les vores dels camps, on “el perjudici per al propietari és menor” i han apuntat que “els propietaris del camp, que no es neguen a la instal·lació de la torre, així ho han indicat durant tot el procediment”.

Així mateix, ha lamentat que “encara així, presentant al·legacions en cadascuna de les fases del procediment d’expropiació, la demarcació de carreteres s’ha limitat a argumentar que no modificaran el projecte, mentre que els propietaris defensen que el trasllat de la torre uns metres és tècnicament viable i a més allunyaria la torre dels habitatges més pròxims”.

“Dijous passat 9 de juliol, ignorant les al·legacions de la família propietària dels terrenys, els operaris d’OHL van procedir a abocar i estendre tres o quatre camions amb grava, argila i pedres per a terraplenar no sols els quatre metres quadrats expropiats, sinó també el tram d’accés, d’uns 10 metres de longitud”, ha explicat.

Una operació que van paralitzar els propietaris en presentar-se per a denegar l’accés al camp en presència de la Guàrdia Civil, segons ha informat Per l’Horta. En aquest context, divendres passat van continuar la vigilància del camp en companyia d’un grup de voluntaris “per a impedir la instal·lació i forçar la reubicació de la torre”.

Des del col·lectiu han denunciat que l’abocament de terres “ha fet malbé la qualitat, l’estabilitat i el nivell del camp i, per tant, la productivitat i qualitat de les futures collites”. “Aquesta agressió s’entén dins d’un context de desatenció generalitzada del Ministeri de Transports a les necessitats de les llauradores i llauradors que mantenen en producció els camps limítrofs a les obres”, ha assenyalat el col·lectiu.

L’organització ha criticat que el Ministeri de Transports “no està fent un seguiment directe, ni tan sols vetlant pel compliment del Pla d’Obres, que estableix com a prioritari la reposició de séquies i dels camins d’accés als camps de cultiu limítrof a les obres”.

Alguna cosa que, segons l’associació, “està generant abundoses molèsties entre els agricultors afectats, que a vegades han vist tancats els accessos als seus camps de cultiu, o han perdut torns de reg per la tardança en la reposició de les séquies”. “Per exemple, coneguem el cas d’un llaurador que no va poder collir totes les seues xufes pels desnivells generats pels moviments de terra de les obres. En altres casos, els ha tocat refer els marges de manera provisional per a evitar sorregades mancant una infraestructura segura”, han agregat.

“LLEI D’EXPROPIACIÓ FRANQUISTA”

D’altra banda, Per L’Horta ha remarcat que “l’expropiació per a l’alçat de la torre elèctrica i altres vexacions causades per l’ampliació de la V-21 fan recordar la necessitat d’una revisió de la Llei d’Expropiació Forçosa de 1954 per a fer front a les desigualtats de poder generades entre l’administració, que en nom de l’interés general de les obres pot cometre tot tipus d’abusos sobre la part expropiada”.

“La norma, creada en els anys 50 per a satisfer les polítiques urbanístiques de la dictadura franquista, es pot considerar poc democràtica, ja que provoca la total indefensió dels propietaris davant l’administració”, han censurat, i han afegit que “en aquest cas, la família ha al·legat en cadascun dels procediments però les seues al·legacions, que la seua clarament de justícia, han sigut ignorades i si s’alça la torre tan sols els quedarà el recurs dels tribunals, que sempre comporta copioses despeses”.

Finalment, han reclamat la mediació “immediata” de la Delegació de Govern que, “enfront de la prepotència i la falta de voluntat negociadora de la demarcació de carreteres, ha de fer prevaldre el sentit comú”. D’altra banda, han exigit que l’administració local i autonòmica “recorde a la Delegada del Govern, Gloria Calero, principal responsable política com a delegada del Ministeri de Transports, la necessitat de respectar als productors de l’horta”.

“Som conscients que la Llei de l’Horta de València no és competent en el marc d’una obra estatal, però la Generalitat en casos com aquest hauria de recordar en el govern central que l’horta està protegida per lleis autonòmiques i per tant vetlar perquè les afeccions van ser les mínimes. És absurd afegir més danys als quals ja provoca la polèmica ampliació de la V-21”, han finalitzat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres + huit =

ccccinema
CCCC
activem alfafar