25n
25N
25N

Per l'Horta demana paralitzar el PGE d'Alboraia que "pretén pagar amb horta els deutes de l'urbanisme depredador"

EP

Per l'Horta demana paralitzar el PGE d'Alboraia que "pretén pagar amb horta els deutes de l'urbanisme depredador"
05/10/2019 -

Per l’Horta ha demanat la paralització completa del Pla General Estructural del municipi d’Alboraia, que “preveu la requalificació de 264.000 metres quadrats d’horta“, perquè “té com a propòsit amagat pagar amb horta el deute municipal acumulat per les polítiques urbanístiques depredadores dels anys de la bambolla immobiliària”.

Així ho ha indicat l’associació mitjançant un comunicat, en el qual denuncia que el PGE “manca del preceptiu informe de Costes i de la CHJ i no es quantifica l’oferta actual de sòl urbanitzable”. “L’actual PGE representa una continuïtat del PGOU heretat del PP, basat en un creixement exagerat tant a l’horta com al litoral d’Alboraia”, han asseverat.

Per això, en el seu escrit d’al·legacions al pla, denuncien que la reclassificació de sòls es produirà “sense acreditar la necessitat ni l’interés general que són preceptius”. “És inacceptable saldar els deutes de les irregularitats urbanístiques de governs anteriors acabant amb la forma de vida de desenes de llauradors i llauradores i amb el valuós patrimoni natural que queda al municipi”, han manifestat.

Així mateix, critiquen que el pla “pretén justificar la construcció de quasi 3000 habitatges nous basant-se en estimacions de creixement de la població desfasats -de fa una dècada- i erronis, considerablement superiors als dels últims anys”.

ALBORAIA JA TÉ 1.995 HABITATGES BUITS

“El creixement acumulat els últims anys, segons dades de l’INE, és d’un terç del qual indica el PGE d’Alboraia. De fet, en els últims 10 anys tan sols en tres s’ha registrat un increment poblacional per damunt de l’1%. El mateix PGE esmenta, a més, l’existència de 1.995 habitatges buits a Alboraia, la qual cosa fa encara més injustificable la construcció dels habitatges previstos, que incrementaria la població del municipi en més d’un 30%”, han criticat.

Des de l’associació han considerat que el PGE, “iniciat pel Partit Popular i que ara tracten de desenvolupar els socialistes, mancava de la justificació suficient per a la reclassificació de sòl d’horta no urbanitzable i protegit a sòl urbanitzable”.

Argumenten que l’Ajuntament d’Alboraia “està obligat legalment a justificar amb rigor l’interés general de la reclassificació i, en qualsevol cas, la desprotecció del sòl ha de limitar-se a aquell estrictament imprescindible i del qual es puga acreditar detalladament la necessitat, cosa que no es compleix en el PGE d’Alboraia”.

Per exemple, preveu l’ampliació del polígon industrial que “actualment es troba infrautilitzat”. També perjudica els veïns del Centre Històric “amb un catàleg de béns i espais protegits discutit per les associacions veïnals”.

Per l’Horta critica que l’Ajuntament “és límit ara, davant les pressions socials, a establir una mera ampliació del termini d’al·legacions en lloc d’obrir un procés real de participació ciutadana -que a més és preceptiu-, reclamat per totes les Associacions Veïnals d’Alboraia i aprovat per tots els partits de l’oposició en el ple del passat 26 de setembre”.

“FALTEN DOCUMENTS D’OBLIGADA APORTACIÓ”

A més, han denunciat que “falten documents d’obligada aportació com l’informe de l’Administració de Costes, que s’hauria d’emetre a causa de la concentració de bona part dels espais residencials en el front litoral”.

“Tampoc consta l’informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que és l’administració competent que ha d’informar sobre la disponibilitat de recursos hídrics per a satisfer les noves demandes derivades dels canvis al planejament”.

Finalment, “tampoc es troba entre la documentació sotmesa a informació pública l’imprescindible informe sobre l’estat d’execució del planejament vigent, ni la quantificació de l’oferta de sòl existent susceptible de ser urbanitzat o edificat”. “Aquest és un paràmetre imprescindible per a determinar la necessitat, o no, de recórrer a noves reclassificacions, tal com exigeix la legislació urbanística”, han manifestat.

“El document del PGE està plagat d’incoherències, dades desfasades i referències errònies als plans que aporta. Tot això fa qüestionables moltes de les determinacions que conté. El PGE que pretén aprovar l’Ajuntament d’Alboraia incorre en altres importants infraccions normatives com la del principi de precaució o cautela en matèria de medi ambient, que imposa a les autoritats competents l’obligació d’adoptar les mesures apropiades per a prevenir riscos potencials per a la salut pública, la seguretat i el medi ambient”, han asseverat.

REFORMA DE PORT SAPLAYA

D’altra banda, Per l’Horta també ha reclamat que es declare “la caducitat del Pla de Reforma Interior UE2 de Port Saplaya, on l’Ajuntament pretén construir 865 dels nous habitatges previstos en el PGE, malgrat reconéixer allí mil habitatges buits i malgrat l’alta perillositat geomorfològica assenyalada al pla autonòmic de risc d’inundacions, Patricova”.

Així, l’associació busca que es reconsidere el tractament del front litoral d’Alboraia -on s’acumula el 70% de l’edificació prevista-, es controlen els seus usos actuals i es limite el seu creixement pels riscos mediambientals previsibles.

Per l’Horta assenyala a més, en les seues al·legacions, “un supòsit de desviació de poder, ja que al caliu del PGE i gràcies a aquest, la Junta General de la Societat pública Egusa, formada pels regidors del consistori”, ha pogut oferir a l’empresa Quabit “un esborrany d’acord que servirà per a pagar els més de 26,3 milions d’euros que l’empresa municipal deu a la immobiliària a costa de reactivar una antiga operació immobiliària i continuar saturant el front litoral de la localitat”.

En conclusió, Per l’Horta demana retrotraure les actuacions al seu punt d’inici, per a dur a terme, en primer lloc, “un procés de participació pública efectiu -que l’actual pla no contempla a pesar que és preceptiu-, mitjançant el qual es puguen avaluar les diferents alternatives per a satisfer les necessitats reals de la població”. A partir d’un document de consens, “es demanaria una nova avaluació ambiental i un nou pla que salvaguarde l’horta actualment amenaçada pel PGE, reduint al mínim imprescindible la construcció sobre aquesta”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − 12 =

museo prehistoria