25n
25N
25N

Per l'Horta denuncia que el projecte de Foment per a l'ampliació de la V-21 no inclou els anuncis de la Generalitat

archivo

Per l'Horta denuncia que el projecte de Foment per a l'ampliació de la V-21 no inclou els anuncis de la Generalitat
24/03/2019 -

L’associació Per l’Horta ha denunciat aquest diumenge que el projecte definitiu d’ampliació de la V-21 del ministeri de Foment no inclou els anuncis de la Generalitat Valenciana referent a l’obra: denuncien que finalment els metres d’horta expropiats seran 62.000, la qual cosa suposa un quart i no un terç dels 80.000 projectats inicialment, així com que no s’inclou la passarel·la cicle-per als vianants a Port Saplaya ni el carril VAO per a autobusos i automòbils.

Segons ha denunciat el col·lectiu en un comunicat, el Ministeri de Foment, encapçalat pel valencià José Luis Ábalos, planteja com a resposta a les mobilitzacions socials i les peticions de Podemos, Esquerra Unida i Compromís, “mínimes reformes i una reducció en les expropiacions que en molts casos resulta perjudicial per als afectats”.

El projecte d’ampliació de la V-21 amb un tercer carril entre Port Saplaya i València implicava originalment l’expropiació de 80.000 metres quadrats d’horta, encara que, segons denuncien des de Per l’Horta, al novembre passat, el secretari general d’Infraestructures del Ministeri i la consellera d’Obres Públiques van anunciar que es reduiria en un terç les expropiacions, i que inclouria aquestes dues demandes de la Generalitat.

El ‘Document a l’efecte d’expropiacions del projecte modificat’ de la V-21 que ara s’ha fet públic, permet conéixer, segons ha indicat el col·lectiu, que l’afecció sobre l’horta es rebaixa de 80.000 metres a 62.000, una reducció que, critiquen, “no arriba a un quart del total, i no el terç que va anunciar el Ministeri”.

“El que ara queda clar és que aquesta reducció d’horta afectada es realitza bàsicament a costa dels expropiats, ja que el ministre Ábalos s’ha negat a renunciar a cap de les obres previstes pel seu antecessor. Foment, d’una banda, s’ha limitat a incloure en la zona expropiada les vies de servei, de manera que eviten l’expropiació de 5000 m2 d’horta”, han detallat.

No obstant això, des de Per l’Horta han denunciat que la part principal, són altres 13.000 metres quadrats d’horta que es deixa d’expropiar, però que es tracta de superfícies d’horta “amb dubtosa viabilitat per al cultiu, que quedaran pràcticament condemnades a l’abandó”. La major part –uns 7000 metres quadrats– són restes de parcel·les amb superfícies que varien entre 12 i 600 metres quadrats, sempre inferiors a la fanecada de superfície.

Per exemple, en el cas d’un dels edificis que es derrocaran, d’una superfície de 194 metres quadrats, el Ministeri es proposa deixar sense expropiar la superfície que no necessita, 24 metres quadrats d’enderroc.

ACCÉS NORD Al PORT

Des de Per l’Horta també consideren “cridaner” és que es deixen sense expropiar uns 6.000 metres quadrats localitzats entre la V-21 i el futur ramal d’accés nord al Port. “Un conjunt de nou parcel·les que, malgrat sumar a vegades superfícies superiors a la fanecada, restarien completament inaccessibles en cas que la Generalitat Valenciana executara l’Accés Nord al Port, ja que no disposarien de via d’accés”, han denunciat.

En aquest cas seria la Generalitat qui es veuria obligada en un futur a expropiar-les i indemnitzar als propietaris, han assegurat, per la qual cosa han criticat que “aquesta estratègia del Ministeri de Foment de maquillar l’afecció sobre l’horta rebaixant les superfícies expropiades -però sense reduir el volum d’horta ocupada per l’asfalt- és previsible que done lloc al fet que molts dels afectats demanen que es expropien aquestes restes de camps, la superfície dels quals fa impossible la seua viabilitat com a explotacions agràries”.

PASSAREL·LA I CARRIL VAO

Una altra “sorpresa” del projecte modificat del Ministeri de Foment per a l’associació és el fet de no incloure la passarel·la ciclopeatonal per a connectar Port Saplaya amb Alboraia, que havien anunciat la consellera Salvador i el secretari d’Estat el passat 30 de novembre.

El projecte modificat, en canvi, traça un carril cicle-per als vianants en paral·lel a la V-21 entre el pont de Port Saplaya i el barranc del Carraixet, on passaria per davall de la V-21 aprofitant un dels túnels existents.

La desaparició de la passarel·la, quatre mesos després d’anunciar-la en roda de premsa, opinen des de Per l’Horta, “mereixeria una explicació de les autoritats implicades”. “Més encara si tenim present que la Diputació de València està completant el disseny d’un carril-bici en la CV-311 entre Tendetes i la V-21, a costa de més superfície d’horta, precisament per a enllaçar amb la passarel·la que ara el ministeri ha renunciat a construir”, han agregat.

RECLAMEN UN PLA DE MOBILITAT METROPOLITANA SOSTENIBLE

“Aquesta mostra evident de descoordinació entre les administracions públiques fa encara més necessari que reclamem l’elaboració d’un pla de mobilitat metropolitana sostenible que es base en l’adaptació del viari tradicional de l’horta per al pas de vianants i ciclistes. En cas contrari podem trobar-nos, com ha passat sovint fins ara, que s’execute trams aïllats de noves vies cicle-per als vianants i es passen anys sense connexió amb la resta de la xarxa”, han agregat.

Finalment, el projecte modificat tampoc fa cap esment en els seus 900 pàgines a l’execució d’un carril per a vehicles d’alta ocupació (Carril VAO), una proposta de la Generalitat “suposadament acceptada pel Ministeri de Foment”, han criticat. “Hem de reiterar que l’opció realment ecològica i compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic passa clarament per a no executar cap ampliació de carrils a la V-21”, han manifestat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − huit =

mercat medieval ontinyent
mercat medieval ontinyent