Per l'Horta critica el "baló d'oxigen" del Botànic al pla d'Alboraia que "vol destruir sòl agrícola"

Guardar

Plan urbanístico Alboraia
Plan urbanístico Alboraia

El col·lectiu Per l'Horta ha criticat el "baló d'oxigen" que, al seu judici, ha atorgat un canvi normatiu aprovat pel Consell al Pla General Estructural (PGE) d'Alboraia, que "suposa la destrucció de 264.000 metres quadrats de cultius", ja que es preveu requalificar-los com a sòl urbanitzable.

Segons han assenyalat en un comunicat, la memòria ambiental d'aquest pla "hauria d'haver caducat aquest 8 de febrer" però, a causa d'aquest canvi, "estarà vigent un any més". Per això, han mostrat la seua "decepció" per la "nul·la voluntat" del Consell per a canviar el model urbanístic d'acord amb l'actual situació d'emergència climàtica.

El portaveu de Per l'Horta, Jorge Ramón, ha manifestat que el PGE d'Alboraia "legitima les irregularitats urbanístiques i els deutes milionaris que ha deixat al poble una mala gestió política".

Ha afegit que, d'aquesta manera, tant el Consell de la Generalitat integrat per PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem, com el Govern local socialista "donen continuïtat al model d'urbanisme depredador del Partit Popular que va patir durant molts anys el País Valencià", i que, en el cas d'Alboraia, "cerca ingressar diners especulant amb terres d'horta i suposarà acabar amb la forma de vida de moltes famílies de llauradors".

Des de Per l'Horta han denunciat que el PGE d'Alboraia planteja la construcció "de 2.852 nous habitatges, que augmentaran en un 30-40% la població de la localitat", mentre actualment hi ha prop de 2.000 habitatges buits i que el projecte "no explica d'on eixiran els recursos hídrics per a satisfer els més de 7.000 nous habitants que preveu, a part de destacar que molts dels nous habitatges previstos es troben en zones inundables, segons informes de la Generalitat".

A més, el projecte contempla, entre altres coses, l'ampliació del polígon industrial, "les naus del qual es troben, en bona part, buides, en venda i sense arrendataris"; la "densificació d'un litoral en regressió (Patacona i Port Saplaya), i el trasllat de l'ecoparc a una zona d'horta".

Per això, Ramón ha demanat l'estudi d'alternatives per a donar resposta a les necessitats de dotacions que el PGOU en vigor no ha cobert "des de la sostenibilitat, la regeneració d'espais, sense oblidar la rendibilitat agrícola de l'horta i, sobretot, des d'un procés veïnal ambiciós i pausat".

Així, ha apuntat que el PGE ha sigut rebutjat "per la majoria dels partits de l'oposició i les associacions veïnals d'Alboraia, que encara estan esperant una resposta pública als milers d'al·legacions presentades".

Destacats