25n
25N
25N

Per l'Horta titla els socialistes de "negacionistes climàtics" i a Ábalos de "groller" per la seua postura sobre la V-21

Defensen que encara s’està “a temps de parar” l’ampliació de V-21 i d’una nova DIA per a l’ampliació del Port de València

Per l'Horta titla els socialistes de "negacionistes climàtics" i a Ábalos de "groller" per la seua postura sobre la V-21
10/10/2019 -

L’Associació Per l’Horta ha lamentat aquest dijous les “grolleres” declaracions del ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, que durant la celebració del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, va defensar l’ampliació de la V-21 i les “millores” del projecte, i va instar a “oblidar aqueixa pel·lícula” de voler paralitzar-la. Al seu judici, els socialistes actuen com a “negacionistes climàtics” i amb “cinisme” perquè “diuen una cosa i fan el contrari”.

Per a l’entitat, el ministre ha mostrat una “sensibilitat nul·la” per “un dels actius més valuosos” de València, la seua horta, i sent valencià, “no pot al·legar desconeixement”. En declaracions a Europa Press, membres de l’associació han recordat que el projecte que en el seu moment es va elaborar per a l’ampliació de la V-21 té quasi dues dècades i es va fer “quan les declaracions d’impacte ambiental eren més laxes i fora dels paràmetres de sostenibilitat i mobilitat actuals”.

A més, han volgut deixar clar que les “millores” del projecte inicial de les quals parla Ábalos no són més que “maquillatge”, ja que encara que es redueix la superfície d’horta afectada, “s’empitjora” la situació dels agricultors, a quines se’ls expropiarà una part de les seues parcel·les però no se’ls remunerarà per la part que quede fora de la línia traçada per a la nova via, deixant-los “trossos” d’horta “absolutament inservibles” per al cultiu i sense compensació econòmica, han argumentat.

Des de Per L’Horta, han assegurat que encara s’està “a temps de parar” les obres d’ampliació de la V-21 -encara que ja s’hagen “destruït símbols” com l’alqueria Forn de Barraca- i han recordat que un dels articles de la Llei de Contractes de l’Estat permet el “desestiment” d’un projecte.

Quant a les paraules de Ábalos en les quals assegura que “Madrid no imposa res” en la V-21, l’associació té troba que “ací no ha trobat la contundència del no” a l’ampliació, perquè segons ha dit, “el PSPV ha paralitzat la suma de forces” contra el projecte. Així, li ha enlletgit que aprove –en el Consell, al costat de Compromís i Podem– una ‘declaració d’emergència climàtica’ i no obstant això, “tire asfalt per damunt de l’horta”. La defensa dels camps valencians “no és una batalla partidista, és una batalla pel futur”, ha remarcat.

“DUBTES LEGALS I RAONABLES” SOBRE L’AMPLIACIÓ DEL PORT

A més, com a part de la Comissió Ciutat-Port, –de la qual forma part al costat d’Ecologistes en Acció, Acció Ecologista Agró, El Litoral per al Poble, València per l’Aire o l’Associació de Veïnes de Natzaret–, Per l’Horta ha respost a les declaracions del ministre Ábalos, que apuntava que una nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) sobre l’ampliació del Port de València significaria “anys” de procés.

Per al col·lectiu, és “temerari” continuar amb el projecte de construcció de la nova terminal nord en el recinte portuari sense una nova DIA, quan hi ha “canvis evidents” en el projecte inicial i “dubtes legals i raonables” que puga seguir avant amb l’avaluació ambiental de 2007.

Al seu judici, “el mínim” és fer una nova DIA, ja que l’impacte del futur moll és “brutal”. Segons ha explicat, l’obra implica, entre altres coses, “dinamitar un espigó, el contradic, de 200 metres, així com “un dragatge de 3 metres de calat més profund, que en total suposa entre 3 i 4 milions de metres cúbics de dragatge”.

A això se suma que, si com apunta la pròpia Autoritat Portuària de València (APV), els trànsits passaran de 5 a més de 12 milions de contenidors, cal estudiar “l’augment de camions, la mobilitat, l’efecte en la qualitat de l’aire, etc.”. “És un debat més que necessari”, asseguren des de l’organització.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres + un =