25n
25N
25N

Per l'Horta lamenta que l'aprovació de la ZAL és "una oportunitat perduda" per a la ciutat i l'horta

Per l'Horta lamenta que l'aprovació de la ZAL és "una oportunitat perduda" per a la ciutat i l'horta
01/12/2018 -

L’associació Per L’Horta ha lamentat que l’aprovació del Pla Especial de la Zona d’Actuació Logística (ZAL) de València suposa “una oportunitat perduda per al futur de la ciutat i l’horta”, així com “una mostra de la falta de valentia del Consell i de l’Ajuntament de València”. “Ignorar la sentència del Tribunal Suprem ens aboca a recórrer-la als tribunals”, ha asseverat.

Així ho ha afirmat en un comunicat després que la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Mª José Salvador, haja signat la resolució per la qual s’aprova el Pla Especial després de ser ratificat de forma favorable en la Comissió Territorial d’Urbanisme de València. El document contempla un corredor verd amb zones enjardinades i connexió amb l’Albufera i mesures per a minimitzar la contaminació sonora.

Per L’Horta ha subratllat que el pla estableix “construir la ZAL en els terrenys de la pedania de la Punta” i ha recordat que es tracta d'”un polígon de naus i transport pesat en un espai d’antiga horta, estratègic per al futur mediambiental de València i la seua àrea metropolitana”. Ha remarcat que “quasi simultàniament s’ha aprovat definitivament el Pla d’Acció Territorial de l’Horta de València” (PATHV), aquest passat divendres pel ple del Consell.

Respecte a la ZAL, ha advertit que el Pla Especial aprovat per la Comissió Territorial d’Urbanisme és “virtualment el mateix que va tombar el Tribunal el juny de 2015”. De fet, “no es toquen ni un metre les parcel·les ja dissenyades”.

Segons el parer de la plataforma, “la qual cosa es tracta de presentar enganyosament a l’opinió pública com una millora paisatgística i un corredor verd, és en realitat un embelliment amb arbres del carril bici que ja existeix”. “Açò no és un corredor com els que estableix la vigent Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana, que marca una amplària mínima de 500 metres, ni el propi Pla de l’Horta, que dibuixa dos connectors amb una amplària de 150 metres cadascun”, ha recalcat.

Per tant, Per L’Horta ha afirmat que “no és veritat que l’única opció seria tirar endavant amb el Pla Especial i acabar edificant tot l’espai”. I ha recordat que “els tribunals van regalar al govern del Botànic l’oportunitat de revisar el planejament des de zero”, amb la sentència del TSJCV de 2013 confirmada pel Suprem dos anys després”.

PLA CONCEBUT FA 20 ANYS

Ha lamentat que, per contra, “han decidit continuar, com era esperable del Partit Popular, amb un pla concebut fa 20 anys que contravé els conceptes actuals de gestió i ordenació del territori arreplegats en l’ara aprovat Pla d’Acció Territorial de l’Horta”. “Del govern del Botànic esperàvem la valentia per a desenvolupar una nova ordenació amb visió de futur, que seria congruent amb aqueixos conceptes i servira a les necessitats de la comarca i la ciutat”, ha manifestat.

L’associació també creu que “és fals que la ZAL en La Punta siga una infraestructura clau per a l’economia valenciana i en particular per al desenvolupament del port”, ja que “les mateixes raons s’adduïen fa 15 anys com a excusa per a expulsar violant drets humans al veïnat de la Punta, i el port ha pogut seguir sense problemes i sent més líder fins i tot que abans”.

De fet, ha indicat que “hi ha alternatives logístiques que ja funcionen com ZAL i poden créixer sense comprometre espais estratègics en la infraestructura verda del territori”, entre les quals ha posat com a exemple el polígon de Xiva-Riba-roja de Túria i el de Parc Sagunt, en la província de València.

“Desenvolupar la ZAL posa en perill l’horta de Rovella, que ara quedarà definitivament aïllada i desconnectada de la resta d’agroecosistema, la qual cosa la condemna a la degradació i probable desaparició”, ha insistit, per a alertar que “la desaparició de l’horta de Rovella implicaria la pèrdua automàtica del reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat que ara té el Tribunal de les Aigües”.

“OPORTUNITAT HISTÒRICA” EN EL SALER

També ha denunciat que “es perd una oportunitat històrica: connectar el Jardí del Túria i El Saler”, després d’afirmar que “el fet d’haver destruït l’horta i els habitatges de la Punta no obligava a la Generalitat a continuar amb el projecte logístic”.

El millor exemple, en la seua opinió, és el Saler, on “en els anys 70 s’havia arribat més lluny, fins i tot edificant, i per contra es va saber fer marxa enrere”. “Hui sembla que les nostres autoritats no són capaces de prendre decisions tan valentes en benefici de les generacions futures”, ha emfatitzat.

Per contra, l’aposta de Per l’Horta i de les 50 associacions integrades en la plataforma ‘Hortaésfutur, No a la ZAL’ pansa per a unir amb un corredor verd d’hortes, boscos i aiguamolls les dues “conquestes ciutadanes dels anys 80: el Túria i El Saler”. De materialitzar-se, ha assegurat que “la connexió en verd dels parcs naturals del Túria i l’Albufera a través de la Punta haguera sigut un luxe a l’abast de molt poques ciutats al món”.

FALTA DE “VOLUNTAT POLÍTICA”

Per a Per L’Horta, “la qual cosa ha faltat tant en Ximo Puig –‘president’ de la Generalitat– com en Joan Ribó –alcalde de València– ha sigut visió i voluntat política”, ja que “ni tan sols s’han estudiat seriosament les possibles alternatives”.

“L’improvisat maquillatge del projecte de la ZAL del PP és un insult a les lleis de la pròpia administració valenciana i a la intel·ligència ciutadana”, ha sentenciat, i ha expressat la seua confiança en què “els tribunals tornen a invalidar la ZAL i es torne a obrir una oportunitat per a la ciutat i per a l’horta”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − set =