25n
25N
25N

El Penyagolosa ja forma part del patrimoni públic valencià

El Gegant de Pedra ha sigut adquirit per la Generalitat per tal de preservar el patrimoni cultural de la societat valenciana

Fuente: auntirdepedra.com

El Penyagolosa ja forma part del patrimoni públic valencià
12/02/2019 -

La segona muntanya més alta de la Comunitat Valenciana, amb 1813 metres d’altura, és ara patrimoni públic. La Generalitat ha adquirit per 1,14 milions d’euros una finca del cim del Penyagolosa en el terme municipal de Xodos. Els terrenys adquirits es troben en una zona de gran afluència de públic dins de la muntanya d’utilitat pública Sant Joan de Penyagolosa, a l’interior del Parc Natural. Fins ara, el paratge era en majoritàriament privat.

Els terrenys s’han comprat per 1,14 milions d’euros dins del pla de lluita contra la despoblació rural

El popularment conegut com a Gegant de pedra per la forma de la seua silueta pertany a la Xarxa Natura 2000, es tracta d’un enclavament de gran valor cultural amb el seu gran potencial turístic, a més de ser una zona de referència per a excursionistes i pelegrinatge en el santuari Sant Joan de Penyagolosa. Amb la compra, es pretén conservar correctament la zona i recuperar el patrimoni natural i històric de la Comunitat Valenciana, dins del pla de l’Executiu autonòmic contra el problema de la despoblació rural.

Les negociacions van començar fa dos anys, però va ser en desembre de 2018 quan finalment es va aprovar la compra, fins que el passat 10 de febrer es va celebrar un acte simbòlic en el cim, en el qual va participar Ximo Puig, president de la Generalitat, al costat del conseller d’Educació, Vicent Marzà.

Durant l’acte, varen visitar la finca adquirida de Mas del Sanaüja i van recórrer el camí fins al cim. El President va destacar el pic no solament com un dels enclavaments més importants de la Comunitat Valenciana, sinó també per tindre “un gran valor sentimental per a tots nosaltres”.

Municipi de Xodos enfront del Penyagolosa Font: wikiloc

En el cim del Penyagolosa, conflueixen les finques privades del Mas de Sanaüja amb 150 hectàrees, i el de la Cambreta, de 400 hectàrees. Les negociacions per a la compra de la segona no es van tancar, però els propietaris del Mas de Sanaüja, ja la tercera generació d’hereus, finalment van vendre. Aquests terrenys tenen una gran importància, és on es troba la caseta forestal i és la ruta més utilitzada pels visitants per a pujar al cim.

Per als municipis que formen part del Gegant de Pedra, com Vistabella del Maestrat o Xodos, la preservació del Parc Natural és imprescindible. Amb l’envelliment de la població i el decreixement del pasturatge en la zona, Ximo Puig anima als més joves a visitar un dels enclavaments valencians més importants des del punt de vista ambiental. “La compra del paratge natural representa una aliança entre generacions“, va apuntar durant la seua visita al cim, afegint que el lloc “ha de continuar poblat per persones que puguen viure i treballar ací dignament”.

El Penyagolosa no és l’únic símbol del nostre patrimoni que passa a les mans de la gestió pública, com és el cas d’altres importants enclavaments, com el Teatre Principal d’Alacant, la casa on va viure Antonio Machado durant la Guerra Civil a Rocafort i el castell de la Todolella, amb l’objectiu de reforçar el patrimoni i la memòria històrica de la Comunitat Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − 4 =