25n
25N
25N

Pensionistes es manifesten en 50 ciutats, entre elles València, en defensa del sistema públic de pensions

Pensionistes es manifesten en 50 ciutats, entre elles València, en defensa del sistema públic de pensions
29/05/2021 -

Col·lectius de pensionistes s’han manifestat aquest dissabte en 50 ciutats, entre elles València, en defensa del sistema públic de pensions i contra les reformes i retallades. A Madrid, centenars de manifestants s’han concentrat al costat de Marea Blanca a la Porta del Sol al voltant de les 12.00 hores. “Pensions dignes Ja!; En defensa del Sistema Públic de Pensions”, assenyalaven algunes de les pancartes dels assistents a la concentració.

Els col·lectius de pensionistes exigeixen la garantia d’unes “pensions públiques, dignes, justes i suficients” i no admetre en el sistema públic “ni retallades ni privatitzacions”. A València, la Confederació Nacional del Treball ha recorregut el centre històric de la ciutat per a exigir que “no disminuïsca ni un cèntim” el poder adquisitiu de treballadors i pensionistes. “Salaris dignes són la millor manera de tindre pensions dignes”, ha defensat el sindicat.

Els pensionistes també s’han manifestat aquest dissabte als carrers de Barcelona en contra del Pacte de Toledo i en favor de les pensions públiques. A la Ciutat Comtal la concentració ha començat a les 10.30 hores.

Els manifestants reclamen el compliment de “les promeses realitzades per a garantir pensions i salaris dignes”. Entre elles figuren la derogació de les retallades de les reformes de pensions de 2011 i 2013 i les reformes laborals de 2010 i 2012, però també “assegurar pensions públiques mínimes i salari mínim suficients que permeten a les persones sense distinció de gènere accedir a unes condicions de vida dignes”.

També rebutgen “les noves retallades que s’anuncien per a 2021 als quals ha donat cobertura el Pacte de Toledo” i “que les cotitzacions socials es privatitzen en fons privats de pensions, com pretén el ministre (d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis) Escrivà amb la seua proposta de plans de pensions privats d’empresa”.

Els pensionistes han exigit al Parlament que pose “immediatament” en marxa una auditoria sobre la Seguretat Social que explique quins han sigut els ingressos i despeses del sistema des de la seua constitució en 1963. Així mateix, els manifestants han denunciat l'”intent de privatitzar” part de les cotitzacions de la Seguretat Social cap a fons privats de pensions.

En aquest context, la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions (COESPE) ha destacat que aquestes mobilitzacions no són “el punt final, sinó un pas més per a recobrar el protagonisme de la ciutadania contra retallades i privatitzacions”.

“Veiem com des de la Unió Europea tracten d’imposar directives com el Pla Pa Europeu de Pensions (PPEP), que busquen convertir el dret a una pensió digna en un negoci financer captiu de la banca especulativa. Una banca privada que continua tractant de parasitar sobre el sector públic guanys a costa dels drets socials”, ha criticat l’organització.

En la seua opinió, per a justificar aqueixa privatització “tracten de construir un fals relat sobre la insostenibilitat del sistema, alhora que el carreguen de despeses impròpies i redueixen ingressos baixant les cotitzacions que ingressa la seguretat social per a augmentar els guanys de les empreses”.

Per a COESPE, el sistema “és solvent i no necessita més retallades, sinó revertir les retrògrades reformes imposades en els últims anys”. D’altra banda, l’organització ha denunciat el “nefast” resultat de la privatització de la sanitat i els serveis de residències que s’han mostrat ineficaces i mortals per a desenes de milers de majors amb la crisi de la Covid-19.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc − tres =