La pedagogia: l'absent matèria espanyola que ara es més necessària que mai

Sols es parla de contagis, defuncions i crisi econòmica, però, què més ocorre? Entén la gent les dades, les xifres i els gràfics?

Guardar

centro escolar
centro escolar

Contagis, morts i crisi econòmica. El discurs no falla, i sempre va en aquesta direcció, i així ens ho ha explicat el docent i investigador a la Universitat Politècnica de València, Alejandro R.Villalobos, expert en articles científics i altres publicacions, així com projectes d'I+D+I.

És molt evident que el virus creix de manera exponencial i de la mateixa manera, el contagi i les morts, també ho fan, exponencialment. No obstant això, de què serveix donar dades, xifres i posar a la disposició de la ciutadania gràfics, taules i altres si molts d'aquests ni s'expliquen ni es fa un esforç perquè aquests recursos complisquen el seu objectiu, informar i que la societat aprenga els veritables efectes de la pandèmia?

Hem parlat amb Villalobos perquè ens narre i ens explique que opina sobre aquestes mancances del sistema enfront de la pandèmia del coronavirus, perquè Alejandro, a través de Twitter ha estat llançant gràfics i molts recursos diàriament no sols perquè la societat estiga assabentada, sinó també per a aprendre a interpretar gràfics, taules i xifres que moltes vegades, se'ns escapen a tots.

[embed]https://twitter.com/AlexRVillalobos/status/1244572449884246017?s=20[/embed]

La pedagogia ara és més que important per a explicar als ciutadans com va la situació i tranquil·litzar a les persones majors però també per a explicar als xiquets el que ocorre, que ells són participis i a més que entenguen els gràfics, que moltes vegades són, no sols complicats, sinó també, més que millorables.
Primer el discurs és que els casos no paren de créixer, "hui hi ha més casos que ahir"; després passem al fet que els morts augmenten cada vegada més, i quan tot açò acabe, doncs a saber, es parlarà dels efectes econòmics als Estats Units o al Regne Unit. D'aquesta manera, segons Villalobos, "els mitjans de comunicació han d'informar i donar xifres però també han d'educar un poc, perquè tots juguem un paper molt important, és a dir, no han de soltar la xifra i ja està".

És en situacions com aquesta en les quals ens adonem que totes aquelles coses, matèries i ensenyaments ens fan més falta que mai. La càrrega emocional, el control de les nostres emocions i en definitiva de tots aquells pensaments de control personal i racional passen al complet per l'educació, pel suport pedagògic i fins i tot pel psicològic, perquè el control mental en aquestes situacions, que comporten una càrrega extra sobre el nostre comportament, és més important que mai.

No obstant això, no totes les coses estan a les nostres mans, encara que sí que tenim part d'implicació en tots els assumptes. Durant les últimes setmanes en les quals la pandèmia pel coronavirus ha calat a la societat de ple, molts han estat els mitjans de comunicació que només s'han centrat en la xifra que, per a ells, és la important, i aquesta, la majoria de vegades, ha sigut la dels morts, i unes altres, la dels nous contagis, la qual vària amb el pas dels dies, i fins i tot depén de les hores.

Tots som, en part, responsables davant aquest discurs mediàtic dels mitjans de comunicació, ja que aquests ens donen el que nosaltres li demanem. Si fórem més exigents, ens donarien una altra cosa.
Aquest fenomen no ocorre solament als mitjans de comunicació, sinó també en aquells responsables que ens ofereixen aquesta última hora o aquests comunicats per part del govern. És a dir, en certa manera, "a les rodes de premsa que ofereix el Comité Tècnic de Seguiment del Coronavirus i en aquest, al seu màxim representant, el doctor Fernando Simón -almenys fins abans de donar positiu per COVID-19- els ha faltat comunicar visualment com són les coses", segons el docent Villalobos.
És comprensible que han de ser cautelosos però els gràfics que moltes vegades han utilitzat no són els millors i haurien de comparéixer també persones del mateix Ministeri de Sanitat o del govern per a fer un poc de pedagogia i explicar cada pas, cada avanç i com es desenvolupa la situació.

Arxivat a:

Destacats