caixa popular

La València dels vianants

L’entorn de la Llotja, Ciutat Vella, la Plaça de la Reina o de l’Ajuntament. Aquestes són les grans zones de vianants de l’Ajuntament de València

La València dels vianants
21/01/2018 -

Els vianants guanyen espai. Des de la seua entrada al consistori, l’equip de govern de València ha posat en marxa un canvi de model de ciutat. Amb la sostenibilitat per bandera i l’afany d’omplir de vida les places i carrers de la ciutat, el consistori ha fet de la conversió en zona de vianants un dels pilars fonamentals del seu pla de mobilitat. 2017 va ser molt intens en aquest sentit, i aquesta línia seguirà vigent en 2018, que ens portarà nous projectes, com la remodelació de la Plaça de la Reina i de la Plaça de l’Ajuntament.

L”actuació blana’ en la Llotja

Entorn de la Llotja ja convertit en zona de vianants

Va ser a principis de 2016 quan l’Ajuntament va iniciar la pacificació del tràfic als voltants de la Llotja i del Mercat Central. “Protegir el patrimoni històric cultural de la ciutat, millorar el medi ambient, potenciar el comerç de proximitat i afavorir el turisme” eren els principals motius per a escometre aquesta “actuació blana”, segons Giuseppe Grezzi, regidor de Mobilitat Sostenible.

Com? Posant fi al “tràfic oportunista”, ja que des de l’Ajuntament asseguren que aquestes vies eren una drecera per a creuar el centre de la ciutat. La conversió en una àrea per als vianants es va engegar en la part frontal i posterior de l’edifici de la Llotja, declarat Patrimoni de la Humanitat, i en el carrer Bolseria. No obstant això, aquesta prohibició no és total. Tant els usuaris del parking del Mercat Central, com els transportistes, taxis i veïns sí que poden accedir; però la supressió de l’estacionament temporal ha fet que la resta del tràfic siga “inútil”.

Així mateix, els autobusos turístics i escolars també han desaparegut d’aquest paisatge històric, i les seues habituals parades s’han traslladat o a la plaça de l’Ajuntament, o a la ronda interior. D’aquesta manera, a més, una de les mesures més beneficioses que assenyala el consistori és el trasllat de les terrasses dels establiments fora de la vorera, a la calçada, ja alliberada de vehicles. I així, apunten, la mobilitat per als vianants ha millorat. I tot, mitjançant una “actuació blana“. És a dir, sense dur a terme grans obres, sinó fent ús de mobiliari urbà i pintura perquè els reajustaments es puguen fer fàcilment en el cas que calguera fer-los. Així doncs, l’Ajuntament assegura que “la definitiva reurbanització de l’entorn s’escometrà posteriorment”.

La reordenació en Ciutat Vella

Torres de Serrans, entrada a Ciutat Vella

Els barris del Carme, El Pilar i El Mercat també han vist canvis en algunes places i en el sentit dels seus carrers. Ací, les noves “zones residencials” que ha establit l’Ajuntament han limitat la velocitat dels vehicles a 20 km/h i les zones d’aparcament, a més d’haver atorgat la prioritat als vianants.

Ciutat Vella ha sigut un altre punt de “recuperació dels carrers per a les persones“, com diuen des del consistori. D’aquesta forma, entorns com el de la plaça de Santa Úrsula, carrers com el del Pintor Fillol o part de la plaça del Tossal s’han reconvertit, aprofitant l’anterior conversió en zona de vianants de Bolseria. També la part posterior de les Torres de Quart ha experimentat aquest canvi. Una major seguretat i qualitat ambiental és el que es perseguia ací. “Després de l’èxit de la recepció i funcionament de l’actuació de l’entorn de Serrans i la Llotja, solament faltava concloure la reordenació en aquesta part de Ciutat Vella perquè tot aquest entorn patrimonial de la ciutat consolidara la protecció que mereix”, assegurava Giuseppe Grezzi.

I en 2018: les places de la Reina i de l’Ajuntament

Projecte de conversió en zona de vianants temporal de la Plaça de l’Ajuntament | València Extra

Com va explicar València Extra, les obres per a una gran remodelació de la Plaça de la Reina començaran enguany. Els vianants també guanyaran espai ací. Les entrades al parking que hi ha actualment s’eliminaran de l’entorn i es traslladaran al carrer del Mar. Tot aqueix gran espai serà recuperat i s’emplaçaran jardins per al gaudi dels visitants i els veïns. L’EMT també es desplaçarà als carrers propers, i deixarà un espai obert, que s’utilitzarà a més en el tradicional mercadet de la plaça. A més, també es pretén soterrar els escombriaires i no autoritzar més terrasses als establiments, per a deixar un espai més amable per als vianants.

I aquesta gran obra ens porta a la Plaça de l’Ajuntament. Perquè aprofitant el desviament de “pràcticament el 100%” del tràfic provocat per les obres de la Plaça de la Reina, el consistori emprendrà una nova “actuació blana” i la defineixen com a transitòria, efímera i reversible. “És un desig de moltíssims ciutadans”, considera Grezzi.

 

Tanmateix, cal recordar que hi haurà conversió definitiva en zona de vianants, i açò és tan sols un tràmit. I és que en el procés de participació ciutadana que va engegar el consistori fa alguns mesos, la conversió en zona definitiva de vianants de la plaça va ser una de les propostes més votades pels ciutadans. Però açò serà a llarg termini. Almenys no es durà a terme en aquesta legislatura. Així, aquesta “actuació blana” amb elements de mobilitat permetrà acostumar als ciutadans a la nova forma de veure la plaça abans de la futura reurbanització.

Etiquetes


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 − 1 =