La peatonalització de València augmenta l'ús de l'EMT: 21,4 milions de persones han viatjat en les línies que van al centre

La nova línia C1 es consolida amb més de 200.000 persones usuàries des de la seua posada en funcionament

Guardar

C1-Centre Històric
C1-Centre Històric

Malgrat que l'EMT encara no ha recuperat les xifres de persones usuàries d'abans de la pandèmia, la veritat és que, cada vegada, són més les persones que confien en els autobusos de l'EMT per a desplaçar-se per la ciutat, especialment, pel centre. I és que 21,4 milions de persones han viatjat en les línies que van al centre "ja siga per a realitzar les seues compres en el comerç de proximitat o per a gaudir d'un espai lliure de fums i recuperat per a les persones", ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.

De fet, la nova línia C1-Centre Històric, que circula per la peatonalitzada plaça de l'Ajuntament, ha aconseguit, des de la seua posada en marxa el mes de maig passat i fins a setembre, les 200.600 validacions. Una mostra significativa que "cada vegada són més les persones que utilitzen els autobusos híbrids i elèctrics de la C1 per a accedir de manera directa a la plaça de la Reina i la plaça de l'Ajuntament".

Després de la forta caiguda de viatgers – de més del 90% – amb l'estat d'alarma declarat al març, el nombre d'usuaris i usuàries ha anat creixent gradualment, passant de 570.000 viatges a l'abril a 4,6 milions el mes de setembre. Així i tot, explica Grezzi, "seguim lluny de les xifres prèvies a la pandèmia, però l'important és que la tendència a l'alça és constant".

I és que amb la nova xarxa de l'EMT, que ha canviat itineraris d'algunes línies per a utilitzar el doble carril EMT-Taxi del carrer Colón, s'han aconseguit rutes molt més directes i ràpides, concretament, quatre minuts més ràpides, que faciliten l'arribada al centre de la ciutat.

Així i tot, encara és necessari continuar oferint facilitats a la ciutadania per a fomentar l'ús del transport públic. D'aquesta manera, Grezzi ha anunciat que, per a 2021, es congelaran les tarifes de tots els títols de l'EMT. Així mateix, es manté l'aposta per un servei públic de qualitat amb l'aportació municipal de 67,8 milions d'euros – la mateixa que enguany – per als pressupostos de l'any que ve. De fet, l'Ajuntament de València ha anat augmentat cada any les aportacions a l'EMT, passant d'aportacions entre 54 i 55 milions d'euros en els anys 2012-2015 als 67,8 milions d'aquest 2020.

Amb aquest pressupost, no només s'invertirà en personal, sinó que es continuarà amb la renovació de la flota amb la incorporació de 127 autobusos híbrids, així com amb la inversió en renovació de màquines expenedores i validadores per a millorar aquest servei.

Així i tot, Grezzi no s'ha oblidat d'exigir finançament al govern central. "Demanem la corresponsabilitat de l'Estat i una aposta compartida entre l'Ajuntament i el Govern central. És absolutament necessari, però també just, que a EMT arriben ajudes estatals. El transport metropolità ha rebut una injecció econòmica per a fer front a l'impacte a la Covid-19, i en canvi, el transport urbà ha rebut zero euros", ha conclòs Grezzi.

Destacats