20 anys alegrant les habitacions dels hospitals

Ja pots col·laborar amb el calendari solidari de PayaSOSpital

Jordi Pla

20 anys alegrant les habitacions dels hospitals
06/11/2018 -

En 1997, Sergio Claramunt, llicenciat en Estudis Teatrals, va decidir fundar PayaSOSpital amb un equip de metges, psicòlegs i artistes. Després d’obtenir tots els recursos necessaris per a traure cap a davant aquest projecte tan especial, en 1999, comencen amb el seu primer programa d’intervenció en l’Hospital Clínic de València i, posteriorment, en l’Hospital La Fe. Des de llavors, aquest grup de professionals realitza actuacions, adaptades a cada xiquet i coordinades amb el personal sanitari, que alegren la vida i els retorna el somriure a tots els xiquets hospitalitzats de la Comunitat Valenciana.

El nostre objectiu principal és desdramatitzar l’entorn hospitalari per a millorar la qualitat de vida dels menors, les seues famílies i l’equip sanitari. Som els pallassos de l’hospital. Quan arribem, ens posem les nostres bates de colors i fem el que cridem Transmissió. És un moment seriós, on el personal sanitari ens explica, cas per cas, com està cada menor o cada adolescent: la seua edat, el seu estat d’ànim, la seua situació hospitalària… Amb aquestes dades, nosaltres ens posem ja el nas i anem habitació per habitació fent una actuació personalitzada per a cadascun dels pacients ingressats, atenent les seues necessitats. Després de recórrer tots els serveis, anem des de la planta de pediatria, passant per urgències pediàtriques, UCI pediàtrica, fins a les incubadores, als lactants…i els portem música”, explica Sergio a València Extra.

Foto: Nerea Coll

Foto: Nerea Coll

I és que els beneficis d’aquestes actuacions són múltiples per als menors ingressats: “Ho diuen els facultatius que les nostres actuacions són beneficioses perquè els ajuda a reduir el nivell d’estrés, l’ansietat, millora el seu estat anímic… I açò repercuteix de forma positiva en el seu estat de salut, ja que fa que les defenses augmenten, generant que sanen abans. També, el dia que estan els pallassos, l’ambient canvia, l’atmosfera es relaxa, els xiquets i xiquetes estan més contents perquè ja tenen una activitat que els proporciona joc, alegria, desconnexió. I aquesta és la nostra missió, que el xiquet s’oblide que està en un hospital, s’oblide que està malalt i s’oblide que té dolor”.

PayaSOSpital està format per un grup de professionals qualificats que treballa, sempre, en coordinació amb el personal sanitari. D’aquesta manera, recorren, en parella, “vuit hospitals de la Comunitat Valenciana, que visitem entre dues i quatre vegades per setmana, depenent del gran que siga l’hospital”. Així, PayaSOSpital realitza accions en l’Hospital La Fe, en el Clínic i en el Doctor Peset de València; en l’Hospital General de Castelló i en el de la Plana de Vila-real; i en l’Hospital General d’Alacant, l’Hospital d’Elx i en el de Sant Joan.

PayasospitalI enguany celebren el seu 20 aniversari. 270.000 atencions en menors, 41.169 hores de treball al costat de familiars i equips mèdics i més de 6.000 jornades d’intervenció és el balanç que ha presentat aquesta ONG valenciana. Un treball i una dedicació per a estar orgullosos, però sobretot, com explica Sergio Claramunt, “agraïts a totes les persones que han fet possible que les nostres intervencions en els hospitals s’hagen perpetuat en el temps. Per això, l’agraïment va dirigit a tots els patrocinadors, socis, voluntaris i a la ciutadania que ha recolzat la nostra causa i ha col·laborat en els esdeveniments que organitzem i, per descomptat, al personal sanitari de tots els hospitals en els quals realitzem les intervencions i a totes les famílies i xiquets i xiquetes que ens han acollit en les seues habitacions”.

Per això, per a celebrar el seu aniversari, han organitzat una gran festa en els Jardins del Palau de la Música, que tindrà lloc el 28 i 29 de desembre des de les 10.00 fins a les 20.00 hores. Un esdeveniment a l’aire lliure, i obert al públic, que comptarà amb tallers infantils, inflables, foodtrucks, master class, i molt més. A més, el dia 29 de desembre, com a colofó, “farem un espectacle en el Palau de la Música, a les 19.30 hores, per a tots aquells que volen entrar. Es tracta d’un esdeveniment solidari en el qual tots els artistes que actuaran ho faran de forma altruista per a recaptar fons per a PayaSOSpital”. Sota el lema ‘Veinte de fiesta’, aquesta ONG bufarà 20 veles amb magnificència.

Acudint als esdeveniments que organitzen, promocionant-los a través de les xarxes socials, fent un donatiu o fent-te soci, tu també pots aportar el teu granet de sorna a aquesta causa. Però, a més, “si tens coneixements artístics, també pots ser voluntari pallasso per a actuar fora de l’hospital. Hi ha moltes formes per a poder col·laborar”.

I una vegada més, com des de fa, aproximadament, deu anys, PayaSOSpital torna a traure el seu calendari solidari que, amb motiu del seu 20 aniversari, representaran situacions de festa, i que es podrà adquirir en El Corte Inglés. Amb un preu de tres euros, aquest calendari, que representa una font d’ingressos molt important per a aquesta ONG, ajuda al fet que els pallassos de l’hospital continuen realitzant la gran labor de repartir somriures en els diferents hospitals de la Comunitat Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + 19 =

jornadas gastronomicas el puig
semana santa de torrent 2019