caixa popular

Tres de cada quatre músics pateixen alguna patologia muscular durant la seua carrera, segons l'Hospital de Manises

Tres de cada quatre músics pateixen alguna patologia muscular durant la seua carrera, segons l'Hospital de Manises
10/07/2018 -

El 70 per cent dels professionals de la música — quasi tres de cada quatre músics— pateixen alguna patologia muscular durant la seua carrera, principalment lesions de la boca en els trompetistes, problemes cervicals en les saxofonistes o els violinistes, traumatismes en els dits en les flautistes, lesions de nina en els guitarristes o problemes lumbars i dorsals en les pianistes, segons ha assegurat l’Hospital de Manises (València).

El centre forma a 42 professors de conservatori i escoles de música en tècniques de control postural i ergonomia per a evitar aquest tipus de lesions, ja que, segons ha alertat la Unitat de Medicina de la Música de l’hospital, “si no es tracten a temps aquestes molèsties poden cronificar-se i complicar el seu tractament”.

La Unitat de Medicina de la Música i les Arts Escèniques es tracta d’un servei pioner i únic en la xarxa d’hospitals públics de la Generalitat Valenciana, que disposa d’un equip multidisciplinari de professionals sanitaris experts en medicina de la música procedents de diferents departaments, entre els quals es troben mèdics rehabilitadors, traumatòlegs, dermatòlegs, al·lergòlegs, psicòlegs, oftalmòlegs, neurofisiòlegs o fisioterapeutes.

L’hospital ha apuntat que quan una persona passa moltes hores practicant una activitat se sotmet a diferents postures que li poden implicar molèsties que poden derivar en lesions que li impedisquen seguir realitzant-la. En aquest cas, els professionals de la música, especialment els que toquen un instrument, són un dels col·lectius amb “més risc” de patir aquest tipus de patologies, ja que passen moltes hores en una “posició antinatural i perllongada”, realitzant moviments simultanis de peus i braços, amb una “gran exigència postural i inestabilitat esquelètica”.

Aquest tipus de lesions es poden evitar si es té uns coneixements posturals i ergonòmics que s’adquireixen des de xiquets quan es comença a iniciar-se en la música. La doctora Pilar Román, cap de Servei de Rehabilitació i Coordinadora de la Unitat de Medicina de la Música, ha subratllat que a la Comunitat Valenciana “existeix una gran tradició musical en xiquets i xiquetes que s’inicien des de molt primerenc en l’ús d’instruments, solfeig o tècniques vocals”.

“Aquesta formació ha de complementar-se amb coneixements posturals per a adquirir des de l’inici uns hàbits, concorde a cada instrument, perquè els professionals de la música puguen evitar lesions de caràcter musculoesqueléticas”, ha descrit. Per açò, la Unitat de la Música i les Arts Escèniques de l’Hospital, en col·laboració amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, ha iniciat aquest mes un curs dirigit a professors de conservatori i escoles de música perquè adquirisquen els coneixements necessaris per a conéixer quin és la postura adequada que permeta un major confort en el músic i contribuïsca a la prevenció de lesions.
NOCIONS PER A PROFESSORS

En el curs es van a donar coneixements que abasten des de nocions d’anatomia, respiració, detecció precoç de deformitats del raquis, postures específiques en els músics, ergonomia aplicada a l’activitat musical o relaxació postural que estaran acompanyades de sessions pràctiques per a exercitar aquest coneixement.

“La prevenció és fonamental per a evitar moltes d’aquestes molèsties i poder corregir-les a temps. De fet, les lesions del sistema múscul-esquelètic produïdes per l’ús dels instruments musicals solen iniciar-se amb símptomes poc perceptibles, que per falta d’atenció o d’un correcte diagnòstic acaben cronificant-se o dificultant el tractament”, ha indicat Pilar Román.


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − huit =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Decidim VLC
cultura als barris