25n
Orgull
Orgull

Els patinets elèctrics, un mitjà de transport en auge

Lime, l’empresa de lloguer de patinets elèctrics que ha revolucionat el mercat, arriba a València

www.facebook.com/limebike

Els patinets elèctrics, un mitjà de transport en auge

Que els patinets elèctrics estan en alça, no és res de nou. Cada vegada són més els usuaris que aposten per la comoditat que ofereix aquest nou mitjà de transport per a desplaçar-se per la ciutat. I és que, sens dubte, la mobilitat sostenible ha fet mossa en la consciència de molts valencians que han apostat per deixar de costat el vehicle particular per a començar a moure’s tant en transport públic o amb bicicleta, com amb els nous mitjans de transport que han envaït els carrers de la nostra ciutat, com les motos elèctriques i, ara, els patinets.

Un nou sector emergent, que l’empresa californiana Lime, que compta amb accionistes de la talla d’Uber i Alphabet (Google), ha portat al ‘cap i casal’. Més de 200 patinets elèctrics s’han distribuït pels principals carrers de València i, igual que altres empreses de recollida i lliurament de mitjans de transport, Lime-S ha arribat per a convertir-se en una alternativa de transport molt més eficient.

I davant aquesta proliferació de l’ús de patinets elèctrics, a València no li ha quedat més remei que plantejar-se una nova ordenança municipal de mobilitat que, en paraules de Giuseppe Greezzi, regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de València, “estarà adaptada als nous temps”. A pesar que encara no s’ha aprovat, ja s’han donat a conéixer xicotetes pinzellades, com que tindran molts punts en comú amb la normativa que regula les bicicletes. En aquest sentit, Grezzi assegurava que “quan hi haja aglomeracions de gent, els usuaris hauran de baixar dels patinets, com ho fan les bicicletes”. Així mateix, afegia que el patinet “haurà de ser respectuós amb la resta de mitjans de transport. No volem que ningú se senta agreujat, i treballarem perquè hi haja la màxima convivència entre ells”. No obstant això, sí que va deixar clar que “en primer lloc, se situaran als vianants, que són una part importantíssima del nombre de desplaçaments, el 48%”.

En aquesta mateixa línia es manifestava l’Alcalde de València, Joan Ribó, després de ser preguntat per aquesta nova ordenança. “Benvinguts siguen els patinets. Ara bé, ho hem d’organitzar”. Així, està previst que s’impulse des del Consistori una campanya informativa per a donar a conéixer els drets i obligacions de ciclistes i patinadors, així com dels avantatges per a utilitzar els mitjans de transport alternatius al vehicle.

Com no podia ser d’una altra manera, l’empresa Lime també s’ha volgut sumar en l’elaboració d’aquesta nova regulació, i ja han sol·licitat una reunió amb els responsables de mobilitat amb l’objectiu de treballar, conjuntament, en l’elaboració d’aquesta nova normativa.

Com funcionarà el lloguer del patinet elèctric?

Com ja succeeix amb altres empreses de lloguer de mitjans de transport elèctrics, Lime ha posat, a la disposició dels usuaris, una aplicació mòbil amb la qual s’escanejarà el codi QR del patinet per a poder començar a utilitzar-ho. A més, a través d’aquesta app, l’usuari podrà comprovar el nivell de bateria de cada patinet abans de desbloquejar-ho, així com recordar les precaucions de seguretat que s’han de tenir quan es fa ús d’aquest mitjà de transport.

Quant al preu, el desbloqueig del patinet tindrà un cost d’un euro, i s’aniran sumant 15 cèntims per cada minut.

L’Ajuntament de València ordena la retirada dels patinets elèctrics fin a l’ordenança

L’Ajuntament de València demanarà a l’empresa Lime que retire els patinets elèctrics de lloguer distribuïts pels carrers de la ciutat. La Policia Local farà un requeriment a la mercantil i, en cas d’incomplir-se l’orde, procedirà a requisar aquests vehicles.

Així ho han acordat aquest dilluns en una reunió de treball l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó; el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi; l’edil de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, i el regidor d’Espai Públic, Carlos Galiana, segons han informat a Europa Press fonts del consistori.

Com a resultat de la trobada, s’ha acordat que la Policia Local requerirà l’empresa la retirada d’aquests patinets, a l’espera de la nova ordenança de mobilitat que regularà de forma específica la circulació d’aquest nou mitjà de transport, l’esborrany del qual es presentarà dins de dos o tres setmanes, aproximadament.

Mentrestant, des de l’Ajuntament han insistit que “no hi ha un buit legal” respecte a l’ús dels patinets elèctrics i la seua ocupació de les voreres, sinó que “existeix tot un context normatiu com l’ordenança d’espai públic, l’ordenança d’accessibilitat i la normativa sobre circulació, tant a nivell de llei com una instrucció de la DGT de fa dos anys”. El consistori “treballa per a fer complir” aquesta normativa vigent, han remarcat des de l’administració.

A més, Espai Públic ha confirmat que “no hi ha cap tipus de sol·licitud de l’empresa per a operar i abandonar els patinets en qualsevol vorera”. L’article 12 de l’ordenança d’espai públic “impedeix a aquesta empresa sense autorització abandonar els patinets per les voreres”, han agregat.

Estudien una taxa per ocupar l’espai

Igualment, en la reunió també s’ha acordat encarregar als servicis municipals d’Hisenda que estudien l’aplicació d’una taxa “per a aquest tipus d’empreses que volen ocupar l’espai públic”, han avançat des de l’Ajuntament.

El consistori insisteix que hi ha un “consens entre totes les parts Govern de la Nau per a seguir treballant en la línia de buscar i promoure un model de mobilitat sostenible”, i que el patinet pot ser un element que contribuïsca a aquest model.

Per açò, l’administració municipal treballa en una nova ordenança de mobilitat que “s’ajuste a la mobilitat actual de la ciutat” i que “regularà de forma concreta i detallada la circulació d’elements nous com a patinets”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − un =