25n
Orgull
Orgull

Paterna, reconeguda com a "Ciutat del Foc" per Les Corts Valencianes

Paterna, reconeguda com a "Ciutat del Foc" per Les Corts Valencianes
05/05/2021 -

El Ple de Les Corts Valencianes ha reconegut hui a Paterna com “Ciutat del Foc”, una declaració institucional que ha sigut secundada per tots els grups polítics amb representació en el Parlament Valencià
Paterna obté així el reconeixement oficial a l’especial relació que manté amb la pólvora i el foc, que formen part de l’essència de la ciutat i així es manifesta social, cultural i festivament.

La designació ha tingut lloc aquest matí en Les Corts Valencianes, després de la qual el seu president, Enric Morera, acompanyat pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo i la regidora de Turisme, Cultura i Foc, Teresa Espinosa han compartit la notícia amb els representants de les diferents federacions festives del municipi, que al costat del Coeter Major, el Cronista Oficial de la Vila i Policia Local, han acudit fins a la institució autonòmica per a “celebrar” aquesta designació.

L’alcalde Sagredo ha afirmat que “aquesta declaració és importantíssima per a Paterna per eixa arrelada relació que tenim amb el foc i se suma a altres reconeixements com la declaració de la Cordà com a Festa d’Interés Turístic Nacional, que ens posiciona internacionalment com a bressol del foc i capital de la pólvora”.

La relació de Paterna amb la pólvora es remunta a diversos segles arrere. Ja en el segle XIX la presència de la Cordà queda constatada en els programes festius del municipi. “La Cordà a Paterna – ha declarat la regidora de Turisme, Cultura i Foc, Teresa Espinosa- ens vincula amb les nostres tradicions i arrels, i amb les seues representacions festives en les quals la pólvora i el foc són sempre fonamentals”.

Com a exemples de l’arrelament que té La Cordà a Paterna es troben l’himne propi a aquesta festa, el monument al tirador, una marca registrada pròpia, el Consell Sectorial, la figura del Coeter Major o la regidoria específica dedicada al Foc.

A més, la ciutat ha sigut pionera en alguns reptes recents relacionats amb la cultura del foc quant a seguretat i a l’habilitació d’espais específics per a tiradors, com el cohetòdrom i ha sol·licitat el reconeixement de la Cordà com a Bé d’Interés Cultural Immaterial, per la repercussió cada vegada major d’aquest acte que forma part del fet de sentir dels veïns i veïnes del municipi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit + set =