25n
25N
25N

Paterna aprova en ple ser reconeguda com a "Ciutat del Foc"

Paterna aprova en ple ser reconeguda com a "Ciutat del Foc"
23/12/2020 -

L’Ajuntament ha aprovat en el ple celebrat hui que la ciutat siga declarada Paterna Ciutat del Foc a iniciativa del grup municipal socialista, que ha presentat una moció, aprovada per unanimitat per tots els grups polítics, per a elevar a Les Corts valencianes aquesta sol·licitud de declaració.

Tal com ha afirmat la regidora de Turisme, Cultura i Foc, Teresa Espinosa, “la relació entre Paterna i la pólvora és històrica i es remunta al segle XVIII” al mateix temps que ha assenyalat que “amb el pas dels anys, les tradicions relacionades amb el foc no han fet més que afermar-se i intensificar-se en el municipi, tant amb l’emblemàtica Cordà com amb tota una sèrie de manifestacions que fan del municipi un referent en la cultura del foc”.

Per a deixar constància d’eixa especial relació entre la ciutat i la pólvora, la moció fa un resum de tot el que uneix a Paterna amb el foc i que forma part de la identitat cultural dels paterners i paterneres.

En aquest sentit, el document incideix en la Cordà, de la qual destaca la seua declaració com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic en 2007 i Nacional en 2017 i subratlla que fins disposa d’himne propi: “Foc, foc i foc”.

De la mateixa manera, també destaquen l’existència a la ciutat d’un monument al tirador i de logotip propi registrat així com d’un Consell Sectorial, del càrrec de Coeter Major i d’una regidoria pròpia del Foc.

Durant la seua intervenció, Espinosa ha recordat que Paterna és també pionera quant a la regulació de l’ús de material pirotècnic i organitza cursos RGCRE i CRE per a habilitar als tiradors i tiradores.

Així mateix, ha indicat que l’Ajuntament va adquirir l’any passat un edifici al carrer Major que albergarà un Centre d’Interpretació de la Cordà i que portarà el nom de Pepín Damián Polo, en honor al recentment mort Coeter Major Emèrit.

“A més de l’emblemàtica Cordà” – ha destacat Espinosa – “la pólvora i el foc estan fortament assentats en la vida cultural i social de Paterna i en les representacions festives de Junta Local Fallera, de la Federació Intercomparses, de la Real Confraria del Santíssim Crist o les de la Federació Interpenyes”.

Finalment, Teresa Espinosa ha afirmat que “ser coneguts i reconeguts com a Ciutat del Foc és un reconeixement a la identitat cultural dels paterners i paterneres i al sentiment i passió amb el qual vivim tots i cadascun dels actes de foc”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set + 2 =