25n
25N
25N

El passeig marítim de València es renaturalitzarà deixant arrere la barrera d'asfalt

A més, es convertirà en zona de vianants tota la zona del parc, suprimint la zona d’aparcament de l’avinguda Neptú per a dignificar l’entrada a la façana marítima

El passeig marítim de València es renaturalitzarà deixant arrere la barrera d'asfalt
16/03/2021 -

València projecta un canvi radical per al passeig marítim de la ciutat. Així es contempla en el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar que la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Sostenible, Sandra Gómez, va explicar, ahir, per a detallar les noves modificacions. Aquest passeig, que va ser dissenyat i construït en la dècada de 1990 per a acostar la ciutat a la mar, no només suposa una barrera d’asfalt, sinó que la seua imatge ja no concorda amb el model de ciutat sostenible que s’està promovent des de l’Ajuntament de València.

D’aquesta manera, es vol apostar per un passeig marítim més orgànic i naturalitzat, i menys lineal, que conforme una via verda litoral que una tota la costa valenciana, més enllà de l’espai que abasta el Pla Especial del Cabanyal. I és que, en el futur, la idea és que el nou passeig marítim una les platges del nord, amb les del sud. Així mateix, s’ha plantejat la necessitat d’ampliar la via ciclista i, sobretot, redissenyar la vegetació i l’arbratge amb l’objectiu de combatre l’illa de calor que es crea en els mesos d’estiu, i crear zones d’ombra que permeten gaudir de la platja d’una altra manera. I és que, al final, l’objectiu seria trencar amb la duresa de l’actual passeig per a convertir-lo en un entorn més naturalitzat.

Com ha explicat Gómez, el PEC manté tres grans vies per al barri: “una en el nucli històric, que recorrerà les diferents places; una altra via verda des de l’avinguda Tarongers fins a La Marina; i, finalment, una altra pel Passeig Marítim, que es renaturalitzarà i s’apostarà per la creació d’oasi i recorreguts per als vianants perquè la transició entre el passeig i la platja no siga tan dura”.

A més, una altra de les novetats que contempla el PEC Cabanyal-Canyamelar tindrà lloc a l’avinguda Neptú, on es permetrà als propietaris obrir comerços diferents de l’hostaleria en la part posterior – fins al 50% de la superfície del local –. “Tots els restaurants se situen en primera línia de platja, deixant la part posterior una mica més abandonada. Per aquest motiu, i per a dignificar l’entrada a la façana marítima, hem aprovat aquesta proposta que dinamitzarà l’entorn”, ha assenyalat Gómez.

Per això, es convertirà en zona de vianants tota la zona del parc, suprimint la zona d’aparcament. No obstant això, la ciutadania encara disposarà de places d’estacionament tant per la zona posterior del passeig, com a La Marina. Així mateix, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà ha recordat que es construiran aparcaments en altura per a suplir les places que s’eliminen amb la posada en marxa del PEC.

Protecció davant la turistificació

La vicealcaldessa Sandra Gómez ha sigut contundent en assenyalar que “l’Ajuntament de València està batallant enfront de la turistificació del barri per a protegir la façana litoral. S’han rebut al voltant de 25 al·legacions per a demanar que tota la façana marítima siga d’ús hoteler, i ho hem rebutjat perquè no és el que volem per al Cabanyal-Canyamelar”. Per aquest motiu, ha explicat, “no es pot prohibir l’ús hoteler en tota la zona, però gràcies al fet que l’hem concentrat en el PAI Piscines, que a més està fora del nucli residencial, podem assegurar que l’esperit residencial continuarà pervivint”.

A més, el PEC contempla el percentatge més restrictiu d’apartaments turístics de tota la ciutat. En aquest sentit, tan sols es permetrà el 10% d’apartaments turístics per illa, que hauran de situar-se, com marca el PGOU, per damunt de comerços o per davall d’habitatges, és a dir, plantes baixes o primera planta. Sens dubte, un límit que permetrà mantenir el caràcter residencial del barri, i que reduirà significativament el nombre d’apartaments turístics. Una mesura que protegirà el barri, mantenint la seua identitat i l’esperit residencial.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × cinc =