25n
25N
25N

La taronja valenciana reuneix forces per a plantar cara a l'estrangera

Puig creu que cal adaptar les directrius europees per a evitar una “descompensació enorme dels preus” entre lo que cobran los productores y lo que pagan los consumidores

E.P

La taronja valenciana reuneix forces per a plantar cara a l'estrangera
23/01/2019 -

Els productors de taronges valencianes continuen amb les seues protestes per a poder ser competitius i evitar l’entrada massiva de cítrics de Sud-àfrica a preus molt més baixos que els autòctons. I davant aquesta crisi que pateixen, que ha desembocat en actes de protesta i manifestacions, les forces polítiques comencen a posicionar-se.

És el cas de Carles Mulet i Jordi Navarrete, senadors de Compromís, que han reclamat al Govern de Pedro Sánchez que escolte les peticions de tots aquells que van omplir centenars de carrers de municipis dilluns passat. Un gran moviment amb el lema “la Dignitat dels Llauradors” que es va desenvolupar en pobles de la Safor i la Ribera Baixa, així com en castellonenques i alacantines.

Així, els de Compromís van exigir que les institucions europees activaren la clàusula de salvaguarda per a evitar que el sector de la citricultura valenciana i l’espanyola queden més afectats pels acords de Sud-àfrica. “El govern ha d’anteposar i defensar a les persones davant els interessos de determinades empreses, perquè aquest sector és el que ens ha alimentat durant anys a les dures i a les madures”, van reivindicar.

En aquesta mateixa línia ha anat Rosana Pastor, que en coordinació amb Podemos-Podem ha presentat una Proposició No de Llei i ha instat a l’executiu a donar una resposta a les demandes dels agricultors del sector. Igual que la formació taronja, ha insistit que el ministre d’Agricultura, Pesca i Medi Ambient, Luis Planas, porte el problema a la Unió Europea.

Ximo Puig, President de la Generalitat Valenciana, també considera que cal treballar perquè els agricultors “tinguen garantit un nivell de vida adequat”. En concret, ha proposat adaptar la directiva europea per a evitar una “descompensació enorme de preus” entre el que cobren els productors i el que paguen els consumidors, segons Europa Press. “Tinguen en compte que va més enllà del sector econòmic i que forma part de l’imaginari col·lectiu”, ha afegit el socialista.

A més, el líder del PSPV a la Comunitat Valenciana ha exigit reciprocitat: “no pot ser que els productes fitosanitaris que no es poden administrar a la UE sí que puguen administrar-se en altres països que després no els venen. No és una qüestió de proteccionisme, sinó d’equitat i reciprocitat”.

Així mateix, el vicesecretari general del PSPV-PSOE, Manolo Mata, va explicar aquest dilluns que el sector agrícola, el ministre i Puig estan treballant “tots a l’una” per a salvar l’agricultura valenciana. Un fet del qual diu que “per fi es veu una mica de llum després que Miguel Arias Cañete i Isabel Tejerina ens tingueren abandonats”.

També va voler recordar que hui i demà Francisco Rodríguez Mulero, el secretari autonòmic, tindrà diverses reunions amb diverses organitzacions d’agricultors i agricultores valencianes, representants del Parlament Europeu de la Comissió Europea i de la delegació espanyola.

El síndic ha demanat a la resta de partits que “estiguen en contacte constant amb les associacions i amb els agricultors per a saber les seues necessitats i difondre les mesures del Govern que els puguen beneficiar com és en aquest cas els 12 milions posats en marxa pel ministre Planas”.

Més informació

1 Comentari

  1. naranjaseco
    naranjaseco juliol 21, 00:04

    Por si no ha sufrido bastante el sector con la entrada de cítricos desde terceros paises, en vista está ratificar el tratado de libre comercio con Sudamérica, con lo que se puede dar la puntilla definitiva al sector.

    Resposta al teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × un =

museo prehistoria