Les partícules més contaminants resisteixen fora de l'anell ciclista

La contaminació per PM2.5 és sensiblement menor al centre, amb aquesta infraestructura, enfront d'accessos com la Pista de Silla

Guardar

anillo-ciclista
anillo-ciclista
Madrid i Barcelona, les dues ciutats més grans de l'Estat, tenen greus problemes de contaminació. En ambdues es duen a terme polítiques per a enfrontar-la; des de restringir el pas de vehicles segons la seua eficiència fins a augmentar les zones per als vianants. Un problema que a València, la següent en la llista de grans ciutats, també l'afecta; és la segona, per davant fins i tot de Madrid, en concentració de partícules PM2.5, associades sobretot a vehicles dièsel. El límit recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) és 10, i en la Pista de Silla s'han arribat a registrar, en 2015, un pic de 31. No obstant això, des de llavors, les diferents polítiques de mobilitat han significat també una reculada d'aquests pics.Des del gran augment de la infraestructura ciclista en el Cap i Casal, a principis de 2017, el nombre d'usuaris amb bicicletes i Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) no ha deixat de créixer. Si l'octubre de 2017, amb la volta al treball i als estudis, l'Ajuntament celebrava els 3.262 passos diaris, dos anys després la xifra canviava a l'alça. L'octubre de 2019, després de l'aturada de l'estiu, van passar per Xàtiva una mitjana de 5.807 bicis i MVP diaris; un augment del 78% en només dos anys.
Al seu torn, segons l'Oficina Estadística de l'Ajuntament de València, baixa el nombre de vehicles pel centre. Tot dins d'aquesta 'paradoxa' en la qual, a pesar que hi ha més matriculacions a la ciutat i més cotxes en els accessos, els controls al voltant de la ciutat assenyalen que cada vegada hi ha menys intensitat de trànsit. Així, entre octubre de 2018 i 2019 s'han perdut 3.000 vehicles diaris en aquest cèntric carrer -no es realitza la comparació amb 2017, moment d'obres-.
Des de la posada en marxa, l'octubre de 2018, de l'estació de control de l'aire en el centre de València, pot monitorar-se la contaminació de l'aire en el lloc. Així, la contaminació per partícules PM2.5 continua estant, quasi diàriament, per damunt del valor de 10 recomanat. No obstant això, s'observa una tendència a la baixa i, especialment, uns valors molt allunyats dels pics de la Pista de Silla, on hi ha menys actuació sobre el trànsit motoritzat.
Així, s'observa una diferència clara de nivells de contaminació relacionats amb els vehicles entre aquells llocs amb reforç del transport públic i de mobilitat personal, enfront dels quals el 'cotxe' no 'perd terreny'. No obstant això, encara així, pot observar-se els pics relacionats amb la intensitat mensual i que aquests, encara així, estan allunyats del màxim registrat en 2015.
Destacats