25n
Orgull
Orgull

Els parcs i jardins de la ciutat fan de València una ciutat sostenible i amb encant

Descobreix els parcs i jardins amb més encant de la ciutat de València

Els parcs i jardins de la ciutat fan de València una ciutat sostenible i amb encant
27/08/2019 -

La setmana passada, la regidoria de Jardineria Sostenible i Renaturalització de la Ciutat de l’Ajuntament, encapçalada per Sergi Campillo, es tancarien fins a pròxim avís a causa de les fortes ratxes de vent que van esdevindre a València. El dijous, es van tornar a obrir, per al gaudi de tots els habitants de la ciutat que vulguen passejar per les zones verdes de la nostra urbs.

Per això, perquè València conté una gran quantitat de jardins que fan de la nostra ciutat una zona urbana sostenible, volem recordar-vos alguns dels parcs i jardins amb més encant de la capital del Túria.

PARC DE CAPÇALERA

Aquest parc metropolità, de 167.869 metres quadrats, rep la seua denominació per trobar-se en la capçalera de l’antic llit del riu Túria en la seua entrada a València, i recrea el paisatge original del riu donant el protagonisme a l’aigua.

Situat en el llit històric del riu Túria, el parc prolonga el gran cinturó verd del Jardí del Túria. Va ser inaugurat al juliol de 2004, i ofereix a la ciutat i la seua àrea metropolitana un espai verd que, per la seua extensió i configuració, actua com a marc per a la realització de nombroses activitats.

PARC GULLIVER

El Parc de Gulliver se situa en l’antic llit del riu Túria. L’enorme atracció representa al protagonista del conte ‘Els viatges de Gulliver’ a la seua arribada a Lil·liput, cèlebre obra de Jonathan Swift. És un dels llocs per a visitar amb xiquets a València més coneguts.

En el gegant Gulliver, tendit en el sòl i immobilitzat amb cordes, els xiquets poden somiar que són lil·liputencs llançant-se pels tobogans i les rampes i, així, passar una estona divertida a l’aire lliure en una de les zones més verdes de la ciutat de València.

Els seus horaris són els següents:

-Abril, maig, juny i setembre: de 10.00 h a 20.00 h ininterrompudament
-Juliol i agost: de 10.00 h a 13.30 h i de 17.30 h a 21.00 h.
-Octubre, novembre, desembre, gener, febrer i març: de 10.00 h a 17.30 h ininterrompudament

JARDÍ DE MONFORTE

Jardí d’estil neoclàssic ideal per al passeig i el repòs, de gran valor estètic i naturalista, que compta amb una superfície de 12.597 metres quadrats. En ell trobem belles estàtues i pitxers, relaxants fonts ornamentals, arbres i arbustos de gran bellesa, tanques retallades i zones de flor que fan d’aquest jardí un dels més bells de la ciutat de València. El seu horari és de 10.30 a 20.00 a la primavera i estiu, i de 10.30 a 18.00 a la tardor i a l’hivern.

El seu origen es remunta a un dels horts existents en la zona d’extramurs de València, concretament a l’hort de Don José Vic, Baró de Llaurí. Va ser venut en 1849 a Don Joan Bautista Romero Almenar, Marqués de Sant Joan, que va pagar per ell 80.000 reals.

JARDÍ DE LES Hespèrides

El disseny del jardí està basat en el mite de les Hespèrides, que serveix de fil argumental, interpretat per mitjà de diferents espècies vegetals i escultures, amb el teló de fons dels murs de xiprer intermitents.

L’espai central del jardí es configura com una esplanada des de la qual l’espectador pot contemplar els episodis del referent argumental: l’arbre de les pomes d’or, les escultures de les nimfes i la seua metamorfosi en arbres, l’escultura d’Hèrcules o el fantàstic drac, també metamorfosat en serp.

PARC DE L’OEST

Construït en els terrenys de l’antiga caserna de l’Exèrcit de l’Aire, el parc de l’Oest va ser inaugurat l’abril de 1995. Aquest jardí ve a cobrir les necessitats d’una zona de 43.750 metres quadrats on anteriorment no existia un lloc d’esplai adequat, és un jardí amb un caràcter evidentment urbà que atrau a tots els veïns de la zona.

JARDÍ DE POLÍFIL

És el major espai verd de la zona, el disseny de la qual està inspirat en el llibre de Francesco Colonna ‘El Somni de Polífil’ (1499). S’ha concebut com un jardí romàntic i evocador amb zones diferenciades de suggeridors noms: la Plaça de les Portes de la Destinació, la Plaça dels Sentits, el Guardià dels Horts, l’Illa de Citerea, l’Estany dels Tarongers, la Plaça dels Xiprers o la Muntanya Sagrada, units per ondulants camins que configuren un espai creat per al descans i la relaxació.

PARC CENTRAL

El Parc Central, un projecte del consistori municipal que encara no s’ha acabat del tot, naix després d’una llarga lluita de la ciutat de València per recuperar els terrenys ocupats per les vies del tren que separen en dos la ciutat per la seua part centre i sud. D’aquesta forma, i quan les diferents fases del projecte queden executades, es recuperarà un espai cèntric de destacades dimensions, unint barris històricament separats per les vies, al mateix temps que es crea una moderna zona verda i equipaments culturals i socials.

El parc ha sigut dissenyat per la paisatgista Kathryn Gustafson després de guanyar un concurs internacional al qual es van presentar 36 propostes de huit països. La primera fase del jardí compta amb 110.000 metres quadrats i, quan es complete la totalitat del projecte, la superfície verda abastarà 230.000 metres quadrats. El seu horari a la primavera i estiu és de 8.00 a 21.00 hores, i a la tardor i hivern, de 8.00 a 19.00 hores

Dins de la filosofia del disseny del parc, la llum, l’aigua i el verd són els principals elements, estructurant-se la superfície entorn d’una xarxa de passejos que generen diferents espais amb un tractament específic en funció de l’ús de cadascun d’ells. Aquests passejos estan flanquejats per una xarxa de canals que recorren el parc i desemboquen en diferents làmines d’aigua. Algunes d’elles d’especial rellevància, com a l’estany de la Panderola o l’estany de la Garrat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − cinc =