25n
25N
25N

El parc de Capçalera acull tallers per conscienciar sobre el problema de les tortugues invasores

El parc de Capçalera acull tallers per conscienciar sobre el problema de les tortugues invasores
13/12/2020 -

Aquest matí ha tingut lloc al Parc de Capçalera la primera de les dues jornades informatives sobre tinença responsable de tortugues que l’Ajuntament, a través de l’Organisme Autònom Municipal de Parcs i Jardins Singulars, i la Fundació Limne han organitzat enguany dins d’una campanya d’educació ambiental. La pròxima està programada per al diumenge dia 20. L’objectiu és conscienciar sobre el problema que generen les espècies invasores, ja que “són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat en el planeta”, segons ha explicat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo. L’edil ha recordat que “està prohibit alliberar animals exòtics en espais naturals o als llacs dels parcs urbans i si alguna persona vol desfer-se de la seua tortuga exòtica ha de telefonar al 112 per informar-se de com procedir”.

La sessió informativa que s’ha realitzat hui al Parc de Capçalera forma part del projecte d’educació ambiental impulsat des de l’Ajuntament i la Fundació Limne per a la tinença responsable de tortugues exòtiques i la conservació de les tortugues autòctones valencianes: la tortuga d’aigua europea (Emys orbicularis) i la ibèrica (Mauremys leprosa). “Un dels problemes que tenim als nostres jardins i també als nostres parcs naturals és la presència d’espècies invasores”, com ara la tortuga de Florida a espais com el llac del Parc de Capçalera, ha assenyalat Campillo. “És un problema greu perquè molta gent, per desconeixement, pensa que està fent bé a un animal que té a casa, potser es cansa i pensa que la millor solució és deixar-lo, alliberar-lo en el medi natural, i això provoca una sèrie d’inconvenients a la fauna autòctona”, ja que “aquestes espècies solen ser agressives i solen desplaçar a les espècies autòctones”.

Les tortugues valencianes estan protegides i les seues poblacions es veuen afectades per l’abandonament incontrolat de tortugues americanes o asiàtiques, que s’han popularitzat pel seu volum reduït, baix preu i per requerir poca atenció. Ara bé, les espècies invasores creixen fins als 30 centímetres, cada volta necessiten més aliment i espai i augmenta la seua agressivitat. Tot això, unit a la longevitat, ha fet que en les últimes dècades s’haja observat l’abandó continu i massiu en rius i zones humides, però també als parcs urbans. Per això, “hem de fer una crida perquè els veïns i veïnes de la nostra ciutat no aboquen, no deixen, no alliberen els seus animals exòtics als parcs naturals, als parcs i jardins, sinó que criden les autoritats competents, en aquest cas la Generalitat, perquè es facen càrrec”, ha manifestat el regidor.

La d’aquest matí ha estat la primera de les dues jornades informatives programades enguany a l’embarcador del Parc de Capçalera. La pròxima serà el diumenge dia 20. Les persones interessades han de contactar per correu electrònic (participa@limne.org) o per telèfon (654 076 533) per sumar-se als diferents horaris de l’activitat. A causa de l’aforament limitat per la covid-19, el taller es fa en franges de 30 minuts per a grups bombolla de sis participants com a màxim. Els i les assistents fan tasques d’observació, identificació i tractament dels animals. Aquestes sessions de conscienciació, que van acompanyades de panells informatius al mateix Parc de Capçalera, es desenvolupen en el marc del conveni firmat entre l’Ajuntament i la Fundació Limne. L’acord de col·laboració té una durada de dos anys, prorrogable dos més, durant els quals Limne realitzarà dues jornades a l’any de conscienciació sobre la problemàtica generada per les tortugues exòtiques en els ecosistemes aquàtics.

Des de la Fundació Limne remarquen que l’impacte de les tortugues exòtiques invasores sobre la fauna autòctona ha estat àmpliament estudiat, especialment pel que respecta a capacitat reproductora, competència pel recurs alimentari i pugna per les millors places d’assolellament, en què les tortugues autòctones ixen perdent, comprometent la seua supervivència i reproducció.

SITUACIÓ DEL PARC DE CAPÇALERA

El llac del Parc de Capçalera, amb 25.000 metres quadrats, és la major massa d’aigua artificial a la ciutat de València. Es va obrir l’any 2004 i és gestionat des del 2006 per l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins Singulars. El primer estudi de la biodiversitat de la fauna subaquàtica del llac, encomanat per l’organisme autònom al servici de Vida Silvestre de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, identifica cinc espècies de tortugues, de les quals només una és autòctona, mentre que la resta són exòtiques. La més abundant és l’anomenada tortuga de Florida. Des del 2016 s’han arribat a retirar més de 500 exemplars de tortugues exòtiques del llac, que s’han traslladat a les instal·lacions de la conselleria.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 − dos =