caixa popular

El Parc Central: així serà el "nou pulmó" de València

La primera fase es finalitzarà en 2018 i s’obrirà al públic, però encara queden les obres més importants: el soterrament de les vies i la construcció d’un túnel passant

El Parc Central: així serà el "nou pulmó" de València
16/12/2017 -

L’anomenen el nou “pulmó verd” de la ciutat de València. Un pulmó projectat des de fa més de 10 anys però la construcció del qual no es va iniciar fins maig de 2015 i la primera fase del qual estarà finalitzada en 2018, quan serà inaugurada per al gaudi dels ciutadans. És el Parc Central, que inclourà un gran jardí i un nou bulevard.

En aquest gran espai, les zones verdes ocuparan 31 hectàrees, prop del 45% de la superfície total. Tindrà una grandària comparable al Jardí de Vivers. Altres 18 hectàrees seran viables, i 5,5 es dedicaran a dotacions, que acolliran les antigues naus industrials i els tallers, reconstruïts per a tals finalitats. Aquests espais albergaran activitats socials i culturals del barri de Russafa, però també de la resta de la ciutat.

Un dels punts més conflictius ha sigut el projecte de construcció de quatre gratacels que se situarien en les cantonades del parc. Són huit les hectàrees previstes per a sòl edificable, l’11% del total. Ara bé, les continuades acusacions d’afavorir els processos especulatius i les crítiques dels sectors ecologistes podrien espentar al govern de la Nau a renunciar a les quatre torres, però suposaria l’expropiació de la titularitat privada del sòl i un cost de 175 milions d’euros, el doble del previst en els comptes municipals.

A més, la venda d’aquests edificis pretén pagar part del soterrament de les vies ferroviàries que, fins hui en dia, divideixen la ciutat. I sense aquesta operació, el Parc Central, segons el Pla General d’Ordenació Urbanística, no és viable.

El soterrament de les vies, una prioritat

El soterrament de les vies és fonamental. En aquest sentit, és primordial la construcció d’una nova estació central, a través d’un canal d’accés, i un túnel passant per a canalitzar el tràfic ferroviari.

Foment assumirà el cost total de les obres del túnel passant i espera que aquestes comencen en 2021. I és que d’ací poc s’adjudicarà l’estudi informatiu sobre aquest punt, que té un desenvolupament de 24 mesos. Així doncs, a la fi de 2020 el projecte estarà llest perquè es puguen iniciar les obres.

D’altra banda, el canal d’accés del Parc Central, l’import total del qual (339 milions d’euros) es repartirà entre Foment, el 50%, i l’Ajuntament i la Generalitat, la resta; s’espera que estiga projectat en 2018, per a engegar la seua licitació.

Altres Grans projectes Urbanìstics de València:

Etiquetes


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − 4 =

Tardor
exposicion caps tallats
Paiporta
cultura als barris