25n
25N
25N

Parc Natural de Sot de Xera, 10 anys d'un racó únic de la nostra terra

Parc Natural de Sot de Xera, 10 anys d'un racó únic de la nostra terra
18/02/2017 -

El Parc Natural de Xera-Sot de Xera celebra el 10 aniversari des de la seua declaració en 2007 a través del DECRET 21/2007, de 16 de febrer. Al llarg de tot enguany, es desenvoluparen activitats entorn d’aquest aniversari.

L’àmbit territorial del parc són els municipis de Xera i Sot de Xera, pels seus rellevants valors mediambientals, paisatgístics i culturals , també per estar inclòs en el LIC “Sierra Negrete”, així com per les seues potencialitats d’ús públic en relació amb l’estudi, l’ensenyament i el gaudi ordenat del mitjà natural.

1rio-y-castilloLa superfície del territori, 6.451,17 hectàrees, és molt abrupte i muntanyenc, Xera es troba situat a l’interior d’una fossa tectònica i envoltada de becs de fins a 1.100 m, mentre Sot de Xera ho fa entre anticlinals i sinclinars, donant lloc a enclavaments geològics de gran interés didàctic i científic, la qual cosa li ha merescut ser seu del primer i únic Parc Geològic de la Comunitat Valenciana.

De gran interés són els paisatges formats pel riu Reatillo o també anomenat Sot des de la seua eixida de l’embassament de Buseo, primer a construir-se en la conca del Túria; pels estrets barrancs que han sigut excavats en la calcària i per les cascades que formen, localment conegudes com chorreros. Es tracta d’un lloc privilegiat en el qual es van arribar a comptabilitzar 145 fonts permanents a Xera i 85 a Sot de Xera, algunes actualment en desús per la inactivitat en la muntanya.

embalse-del-buseoÉs un paradís natural per a la pràctica d’alguns esports d’aventura (senderisme, rutes BTT i piragüisme), El riu Reatillo-Sot ofereix una excel·lent zona de bany al seu pas per Sot de Xera en el Toll El Gruñidor i el territori compta amb un interessant i cuidat patrimoni cultural.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos + cinc =