25n
25N
25N

El Parc Natural de l'Albufera estrena enllumenat respectuós amb l'entorn

El Parc Natural de l'Albufera estrena enllumenat respectuós amb l'entorn
17/07/2019 -

El Parc Natural de l’Albufera compta ja amb un enllumenat que funciona només quan detecta presència. D’aquesta manera, l’Ajuntament proporciona seguretat als vianants que transiten per aquest enclavament, al mateix temps que es respecta el medi ambient. Aquesta actuació va suposar una modificació puntual de l’Ordenança de Protecció contra la Contaminació Lumínica del Parc Natural Devesa-Albufera el passat mandat amb el vot favorable de tots els grups polítics.

Concretament, el projecte ha comportat la instal·lació de columnes de baixa altura (120 cm) amb font lluminosa de Led PC Ambre. Aquesta instal·lació només funciona en cas que es detecte moviment: primer funciona a la seua intensitat plena. Una vegada deixe de detectar presència, al cap de dos minuts, passa al 50%, i quatre minuts després s’apaga.

La regidora de Gestió de Recursos de l’Ajuntament de València, Luisa Notario, ha explicat que «es tracta d’una acció àmpliament demandada pels veïns i veïnes de la zona, i és molt important perquè els vianants puguen utilitzar alguns camins amb total seguretat per a anar des de casa fins a les diferents zones com parades d’autobús, farmàcia, comerços o restaurant, existents en la zona de la Devesa».

Per la seua part el regidor delegat de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha valorat «el treball de diàleg dut a terme en aquest projecte entre els tècnics municipals i els veïns, que s’han reunit en diferents ocasions per trobar la millor solució que conjugara tant les necessitats d’il·luminació del veïnat com l’obligació de complir els criteris tècnics de respecte mediambiental del parc natural».

LLUMINÀRIES DE CARACTERÍSTIQUES ESPECIALS

Sempre des de la perspectiva de minimitzar la contaminació lumínica, s’han utilitzat en el disseny de la instal·lació lluminàries amb característiques especials, que no emeten cap a l’hemisferi superior perquè no es veja la llum des de lluny, de manera que es veu la zona il·luminada però no la font de llum, que atrau els insectes i als éssers vius cap a la llum, que just és l’efecte que es desitja evitar.

Una altra característica molt específica són les òptiques que s’han utilitzat per limitar el flux lluminós exclusivament a l’àrea que es vol il·luminar. L’emissió de llum és pràcticament menyspreable fora del passadís a il·luminar. Això ha estat particularment complex, tenint en compte que la separació entre balises és de 17 metres aproximadament.

TELEGESTIÓ I DETECCIÓ DE PRESÈNCIA

«Sempre amb la finalitat de minimitzar l’impacte ambiental de la llum artificial, hem aplicat les últimes tecnologies disponibles en luminotècnia, dotant-se a totes aquestes lluminàries de controladors de lluminària per radiofreqüència, alhora que s’han instal·lat detectors de presència a les entrades dels diferents passadissos», ha dit Notario.

Està prevista la creació d’una aplicació app d’enllumenat en la qual s’implementarà entre altres utilitats, la d’encendre aquesta instal·lació des d’un terminal de telèfon mòbil, de manera que els veïns puguen anticipar-se a la detecció de presència per il·luminar els passadissos abans d’arribar i que estiga encés quan el veí o veïna estiga eixint de l’edifici.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − dos =

museo prehistoria