25n
25N
25N

Les obres de la Plaça de la Reina es paralitzen per la impugnació de l'adjudicació de les obres

Dues empreses que presentaren ofertes més econòmiques per a l’Ajuntament demanen que es paralitzen les obres en considerar injustos els criteris d’adjudicació

Les obres de la Plaça de la Reina es paralitzen per la impugnació de l'adjudicació de les obres
17/07/2020 -

La conversió en zona de vianants de la Plaça de la Reina torna a sofrir un nou retard. Amb aquest, ja són tres anys des que es va fer la primera planificació del treball en 2017. Les obres queden ajornades sense data fixa, donada la saturació dels estaments oficial darrere la paralització dels processos administratius durant la pandèmia. El motiu de la frenada és la presentació de dos recursos impugnant l’adjudicació de les obres per part de dues empreses que es varen presentar al concurs: el Grupo Bertolín SAU i la unió temporal d’empreses (UTE) Orthem-Guerola. Fins que no es resolen els recursos, no es reactivaran les obres.

Just quan havia arribat el moment de començar amb les obres, el procés es torna a ajornar. I és que el moment de la tramitació administrativa del projecte ja havia terminat amb l’adjudicació de les obres, però aquestes no han sigut ben vistes per tots els participants. De 25 empreses que es presentaren, dues han recorregut aquesta decisió al·legant que entre les propostes, hi havien ofertes més econòmiques, elegint a la guanyadora del procés per motius arbitraris. El Grupo Bertolín SAY i (UTE) Orthem-Guerola asseguren que les seues propostes eren més rentables per a l’Ajuntament.

Ofertes més econòmiques durant el procés d’adjudicació rebutjades

Segons va informar la Conselleria de Mobilitat, una vegada avaluades les ofertes econòmiques i els terminis de garantia oferits, l’adjudicatària provisional de l’actuació va eixir a favor de l’UTE Edifesa Collosa, amb un total de 89’97 punts, ha precisat el consistori en un comunicat. D’aquests punts, 49’97 són per l’oferta econòmica i 40 per les extensions de 30 i 20 anys del termini de garantia per a l’obra civil i les instal·lacions respectivament. L’import final d’adjudicació va ser de 8.910.802 euros (IVA no inclòs), la qual cosa suposa una rebaixa del 24,7% sobre el preu de licitació.

“A soles podem dir que les obres es paralitzaran fins que el Tribunal de Recursos Contractuals es pronuncie”, diu l’Ajuntament de València.

No obstant això, el Grupo Bertolín SAU va presentar una oferta sobre el preu de licitació de 8,1 milions d’euros i 49 anys de garantia per a l’obra civil i les instal·lacions respectivament. L’oferta econòmica d’UTE Orthem-Guerola va ascendir a 7,8 milions d’euros. En el seu recurs, al·lega que Edifessa Callosa ha compensat la seua oferta presentant terminis de les garanties “totalment desmesurats que han sigut tinguts per vàlids per la mesa de contractació i els informes tècnics”. Amb aquesta comparació de números, resulta cridaner la diferència de pressupostos. Amb tot, cal recordar que forma part del procediment habitual deixar 15 dies per a presentar recursos i que és una cosa que se sol fer quan els resultats d’adjudicació han sigut molt ajustats.

Un ajornament indefinit

Des de l’Ajuntament asseguren que no és possible saber amb exactitud quan es reprendran les obres, ja que la pandèmia ha trastocat els temps de l’administració: “normalment es tarden de dos a tres mesos per a ratificar un recurs. Recentment va passar una cosa semblant amb les obres del Palau de la Música quan el col·legi d’arquitectes va presentar un recurs. Es van tardar tres mesos, que és la mitjana del qual sol tardar el procés. Però ara, atés que els processos administratius han sigut paralitzats pel Coronavirus, no sabem quan es retardaran”. “Només podem dir que les obres es paralitzaran fins que el Tribunal de Recursos Contractuals es pronuncie”, recalca l’Ajuntament.

El que sí que és segur és que una vegada comencen les obres, la nova Plaça de la Reina es construirà en 12 o 14 mesos. La reforma preveu l’habilitació de zones d’esplai per a totes les edats, amb contenidors enterrats, serveis públiques, itineraris d’arbres i altres elements per a l’equilibri de l’espai.

L’aspecte de la plaça canviarà per complet. Pràcticament tota serà per als vianants excepte un carril de servei (en la mateixa plataforma) que hi haurà en el perímetre per a la càrrega i descàrrega, els camions de fem i els vehicles d’emergències, entre altres. Encara que per a això encara queda molt temps.

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 − 8 =