25n
Orgull
Orgull

La pandèmia manté una evolució descendent, però continua la pressió sobre el sistema sanitari

El govern valencià “estudiarà” obligar a realitzar-se test de coronavirus als treballadors de residències no vacunats

La pandèmia manté una evolució descendent, però continua la pressió sobre el sistema sanitari
12/08/2021 -

La quarta ona a la Comunitat Valenciana – cinquena per a la resta d’Espanya – continua mantenint la seua evolució descendent. No obstant això, com assenyalava la vicepresidenta Mónica Oltra, “encara que els contagis i la incidència estan començant a baixar, encara hi ha pressió sobre el sistema sanitari”. Per això, la Societat Valenciana de Pediatria (SVP) ha alertat de la necessitat “d’externalitzar la gestió contra la Covid-19 en Atenció Primària, que ja es troba prop del col·lapse”.

L’Atenció Primària ha hagut de portar tot el pes del control del coronavirus en cadascuna de les ones. No obstant això, aquesta quarta ona ha arribat amb l’absència del personal sanitari per vacances. Unes substitucions que la Conselleria de Sanitat ha abordat amb un reforç de la xarxa pública sanitària de 13.803 professionals, gràcies als contractes que s’han renovat del pla de vacances i els nous rastrejadors.

En concret, per a reforçar el sistema sanitari durant la pandèmia s’ha reforçat la plantilla habitual de 2020 en 9.045 professionals, a més s’han renovat 6.053 contractes i s’ha renovat al personal d’infermeria, 900 professionals. Però, a més, per a cobrir el Pla de Vacances i de reforç d’estiu s’han realitzat 7.300 nous contractes i s’han contractat 450 rastrejadors per a reforçar el seguiment de casos Covid-19.

No obstant això, per a SVP no és del tot suficient, ja que adverteix que “en general, no s’han substituït les absències dels pediatres d’Atenció Primària aquest estiu, tan sols en centres o consultoris de salut que són recurs únic, és a dir, aquells amb un sol especialista en Pediatria”. Per això, apunten a un major reforç perquè l’escenari a la tardor, amb la tornada a l’escola, no siga preocupant.

De moment, el Consell ja comença a perfilar les noves restriccions per a la Comunitat Valenciana, que entraran en vigor dilluns que ve, i es mantindran fins al 6 de setembre – just després de Falles –. Encara es desconeix el gruix de les mesures, però sí que s’ha avançat que la Generalitat ha sol·licitat al TSJCV l’autorització per a prorrogar el toc de queda en 68 municipis i limitar a deu el nombre de persones que es poden reunir en eixes localitats.

El pic d’ocupació en UCI, aquesta setmana

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, recordava a les comunitats autònomes, en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que “en partir d’elevades incidències, en l’actualitat, encara s’observa una ocupació elevada tant d’hospitalitzacions en general, com en Unitats de Vigilància intensiva”.

D’aquesta manera, i encara que la gravetat d’aquesta última ona “està sent significativament menor que en les anteriors”, s’acosta un nou festiu – 15 d’agost – que podria posar en perill tot l’esforç realitzat si no es manté la prudència.

Les autonomies podran valorar un canvi de lloc per al personal de residències no vacunat

Finalment, en el Consell Interterritorial d’ahir, Darias va traslladar a les comunitats autònomes que es recomana, per al personal no vacunat que treballe en residències, realitzar un control de temperatura diària, així com un test de detecció dues vegades per setmana com a mesura específica d’avaluació del risc i de prevenció. Així mateix, es podrà valorar el seu canvi de lloc de treball.

“En situacions d’alta transmissió comunitària, hi ha risc que apareguen casos si no es prenen les degudes precaucions”. I és que, en l’última setmana, les morts per coronavirus en les residències de majors espanyoles han augmentat de 36 a 71, segons l’última actualització de dades de l’Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO), publicats el passat 6 d’agost.

Per part seua, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que el govern valencià “estudiarà” obligar a realitzar-se test de coronavirus als treballadors de residències que no estiguen vacunats i ha assenyalat que s’ha de “veure exactament a qui li correspondria decretar l’obligatorietat”, ja que al seu judici “hauria de ser en l’àmbit estatal”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + setze =